salatka z cukinia
111 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: salatka z cukinia (111) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sałatka z cukinią
Z utęsknieniem czekamy na pierwsze cukinie pojawiające się w sklepach i na warzywnych straganach. Już niemal czujemy oszałamiający zapach leczo, ratatouille, cukiniowych zapiekanek i placuszków. Jest chętnie wykorzystywana jako składnik gulaszów i makaronowych specjałów oraz różnorodnych sałatek. Cukinia połączona z innymi warzywami, owocami, ziarnami i serami wprawi niejednego smakosza w zachwyt. Będzie ozdobą dania głównego, ale jako bohaterka pierwszoplanowa też sprawdzi się znakomicie.
Dla kogo?
Zachwycająca świeżością sałatka z cukinią, fetą, rzodkiewką, szparagami i lekkim dressingiem będzie orzeźwieniem w ciepły dzień. Skosztuj zaraz po tym, jak przygotujesz cukiniową mizerię. Podczas spotkania przy grillu sałatka z cukinii będzie strzałem w dziesiątkę jako dodatek do smakołyków z rożna. Letnią atmosferę zapewni połączenie jej z brzoskwiniami, truskawkami albo jagodami.
Na jaką okazję?
W koszyku piknikowym sałatka z cukinią i fetą powinna być punktem obowiązkowym. Do lunchboxa też się zmieści, więc nawet w pracy albo w murach uczelni poczujesz się przez chwilę jak na wakacjach. Z cukinią przyjemnie jest odkrywać nowości. Wiedziałeś, że sałatkę przygotujesz również na ciepło?
Czy wiesz, że?
Cukinia pochodzi z Ameryki Południowej, a w europejskich ogrodach pojawiła się za sprawą zamorskich wypraw hiszpańskich konkwistadorów. Jak do większości egzotycznych przybyszów, początkowo podchodzono do niej z rezerwą. Zanim trafiła na talerze, uznawana była wyłącznie za roślinę ozdobną.
Dla urozmaicenia:
Koperek i lubczyk to popularne dodatki do sałatki z cukinią. Jeszcze bardziej orzeźwiający smak uzyskasz, jeśli zamienisz je na drobno posiekaną trybulę oraz miętę. W przypadku młodych owoców cukinii nie trzeba pozbywać się miękkiej skórki. Inaczej sprawa wygląda z dojrzałymi egzemplarzami, których skóra jest twarda i niesmaczna.