salatka z cukinia
112 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: salatka z cukinia (112) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sałatka z cukinią
Z utęsknieniem czekamy na pierwsze cukinie pojawiające się w sklepach i na warzywnych straganach. Już niemal czujemy oszałamiający zapach leczo, ratatouille, cukiniowych zapiekanek i placuszków. Jest chętnie wykorzystywana jako składnik gulaszów i makaronowych specjałów oraz różnorodnych sałatek. Cukinia połączona z innymi warzywami, owocami, ziarnami i serami wprawi niejednego smakosza w zachwyt. Będzie ozdobą dania głównego, ale jako bohaterka pierwszoplanowa też sprawdzi się znakomicie.
Dla kogo?
Zachwycająca świeżością sałatka z cukinią, fetą, rzodkiewką, szparagami i lekkim dressingiem będzie orzeźwieniem w ciepły dzień. Skosztuj zaraz po tym, jak przygotujesz cukiniową mizerię. Podczas spotkania przy grillu sałatka z cukinii będzie strzałem w dziesiątkę jako dodatek do smakołyków z rożna. Letnią atmosferę zapewni połączenie jej z brzoskwiniami, truskawkami albo jagodami.
Na jaką okazję?
W koszyku piknikowym sałatka z cukinią i fetą powinna być punktem obowiązkowym. Do lunchboxa też się zmieści, więc nawet w pracy albo w murach uczelni poczujesz się przez chwilę jak na wakacjach. Z cukinią przyjemnie jest odkrywać nowości. Wiedziałeś, że sałatkę przygotujesz również na ciepło?
Czy wiesz, że?
Cukinia pochodzi z Ameryki Południowej, a w europejskich ogrodach pojawiła się za sprawą zamorskich wypraw hiszpańskich konkwistadorów. Jak do większości egzotycznych przybyszów, początkowo podchodzono do niej z rezerwą. Zanim trafiła na talerze, uznawana była wyłącznie za roślinę ozdobną.
Dla urozmaicenia:
Koperek i lubczyk to popularne dodatki do sałatki z cukinią. Jeszcze bardziej orzeźwiający smak uzyskasz, jeśli zamienisz je na drobno posiekaną trybulę oraz miętę. W przypadku młodych owoców cukinii nie trzeba pozbywać się miękkiej skórki. Inaczej sprawa wygląda z dojrzałymi egzemplarzami, których skóra jest twarda i niesmaczna.