salatka z pomidorow z mozzarella
87 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: salatka z pomidorow z mozzarella (87) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sałatka z pomidorów z mozzarellą
Tradycyjna sałatka caprese to od pewnego czasu ulubiona sałatka Polaków, szczególnie latem. Na pewno przygotowywaliście ją wielokrotnie. Wystarczy pokroić pomidora w plastry, ułożyć na przemian z mozzarellą, polać oliwą z oliwek, przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami i voilà – typowa włoska sałatka w ciągu kilku minut ląduje na talerzu. Dziś coraz częściej wzbogacamy ten prosty przepis o dodatkowe składniki, przyrządzając danie o różnych porach roku. Sałatka z mozzarellą, pomidorami i sałatą to nieco bogatsza wersja klasycznej receptury, która w połączeniu z awokado, rukolą, orzechami, musztardą i octem balsamicznym staje się wyjątkową propozycją na przystawkę podczas eleganckiej kolacji. Sałatka może mieć dowolne odsłony, a jej bazę zawsze stanowią pomidory i mozzarella. Reszta to tylko wasza pomysłowość i wyczucie kulinarnego smaku. Sprawdźcie kilka naszych przepisów na sałatkę z pomidorów z mozzarellą, które przygotujecie w mgnieniu oka.
Dla kogo?
Sałatka z pomidorkami i mozzarellą jest doskonałą propozycją dla każdego miłośnika kuchni włoskiej. Posmakuje także zwolennikom szybkich przekąsek, które przyrządzamy najczęściej latem.
Na jaką okazję?
Sałatka caprese będzie rewelacyjną przekąską na imprezę. Lubią ją wszyscy, a łatwe i ekspresowe przygotowanie sprawia, że nie zaskoczą was nawet niespodziewani goście. W wersji nieco bogatszej może stanowić pomysł na lunch lub przystawkę do kolacji.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna sałatka caprese pochodzi z Włoch, z regionu Kampania. Kolorystyka jej składników nie jest przypadkowa, ma bowiem symbolizować flagę Włoch. Dzięki wyjątkowemu smakowi oraz prostocie wykonania zyskała zwolenników na całym świecie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz przygotować sałatkę do pracy lub na plenerowe przyjęcie, tradycyjne pomidory zastąp pomidorkami koktajlowymi, a mozzarellę w plastrach niewielkimi kulkami z tego sera. Dzięki temu zachowasz estetykę dania, nawet po jego umieszczeniu w lunchboksie.