salatki z kapusty pekinskiej

110 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Sałatki z kapusty pekińskiejSałatki z kapusty pekińskiej

Pierwsze skojarzenie z kapustą pekińską? Sałatka, oczywiście! Bardzo popularny dodatek do obiadu, urozmaicenie na stołach w czasie rodzinnych uroczystości albo pożywna, imprezowa przekąska – sałatka z kapusty pekińskiej niejedno ma imię. Mimo to, niezależnie od okoliczności, bardzo często wygląda tak samo. Nadszedł czas, by to zmienić! Pekinka tworzy smakowite kompozycje z najróżniejszymi warzywami i owocami. Wersja mięsna spokojnie wystarczy na lunch, roślinna ucieszy wegetarian. Czasami niewiele trzeba, by odkryć dobrze znany składnik na nowo!

Dla kogo?

Wydaje się, że została stworzona dla wszystkich, którzy nie przepadają za zieloną sałatą masłową. Soczysta i chrupiąca kapusta pekińska nie traci swoich walorów nawet pod wpływem ciężkich, majonezowych sosów. Cierpliwie i ze smakiem podoła wszelkim kulinarnym eksperymentom!

Na jaką okazję?

Oto motto sałatki z kapusty pekińskiej – „dobra na wszystko”! Będzie ci towarzyszyć w trakcie długich popołudni i wieczorów przy grillu. Z powodzeniem zastąpi kanapki podczas lunchu do pracy lub szkoły. Miło będzie pochrupać coś w czasie przerwy. Od święta występuje z cielęciną, w dni powszednie w sałatce gyros.

Czy wiesz, że?

Kapusta pekińska jest coraz bardziej popularna w swojej koreańskiej wersji. Kimchi to rodzaj surówki składającej się przede wszystkim z fermentowanej pekinki oraz marchwi i rzepy. Kompozycja zawdzięcza swój intensywny smak również imbirowi, chili, dodatkowi sosu rybnego i pasty krewetkowej.

Dla urozmaicenia:

Przekonaj się, że przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej może wyglądać nietypowo. Zamiast drobno szatkować liście wykorzystaj je w całości. Sałatka w formie rolady oczaruje gości. W liściach schowaj ulubione składniki – ryż z warzywami, kurczaka, kaszę z sosem grzybowym albo marynowane tofu. Takie danie smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na gorąco.