salatki z makaronem i majonezem

103 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Sałatki z makaronem i majonezemSałatki z makaronem i majonezem

Nawet najbardziej kreatywnemu kucharzowi zdarzają się momenty kryzysowe. Brak pomysłu na lunch albo imprezową przekąskę? Spokojnie, sałatka z makaronem i majonezem to przepis na każdą okazję! Wyjątkowo prosta potrawa, która nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem może smakować inaczej. Przekonajmy się, że sałatka nie musi być tylko dodatkiem. W roli głównej sprawdza się wybornie!

Dla kogo?

Krok pierwszy: sprawdzamy zawartość lodówki. Krok drugi: gotujemy makaron. Krok trzeci: wszystko mieszamy i voilà! Tyle wystarczy, by przygotować efektowne danie. Sałatka została stworzona dla osób, które nie przepadają za spędzaniem długich godzin w kuchni. Pokochali ją wszyscy żądni kulinarnych przygód. Każdy przepis na sałatkę z makaronem i majonezem można dowolnie modyfikować. Odkryjmy wspólnie krainy nowych smaków!

Na jaką okazję?

Idealne danie awaryjne, gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi. Zrobienie sałatki z makaronem i majonezem nie potrwa dużo dłużej niż zaparzenie dobrej kawy! Jeśli zostanie choć jedna porcja, obiad do pracy na dzień następny mamy już z głowy. Imprezowe jedzenie kojarzy nam się z niezdrowymi przekąskami? Uniwersalna sałatka z makaronem sprawi, że nikt nie sięgnie po słone paluszki!

Czy wiesz, że?

Odcienie kolorowych makaronów to zasługa naturalnych barwników. Czerwoną barwę uzyskujemy dzięki burakom i papryce. Jaśniejsza – pomarańczowa – to sprawka aromatycznej kurkumy. Szpinak i bazylia są niezawodnym źródłem zieleni. Makaron czarny, najbardziej intrygujący, zawdzięcza swój kolor… kałamarnicy!

Dla urozmaicenia:

W czasie kulinarnych poszukiwań z łatwością znajdziemy niejeden przepis na sałatkę z makaronem i majonezem. Mogą się różnić składnikami, ale pewna rzecz pozostaje niezmienna – kluczowe jest ugotowanie makaronu al dente, by po połączeniu z sosem i resztą produktów nie był zbyt miękki. Bawmy się kształtami! Makaron fusilli w kształcie świderków, farfalle, zwany potocznie kokardkami, albo conchigliette, czyli drobne muszelki, sprawią, że sałatka będzie niepowtarzalna!