salatki z makaronem i majonezem
79 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: salatki z makaronem i majonezem (79) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sałatki z makaronem i majonezem
Nawet najbardziej kreatywnemu kucharzowi zdarzają się momenty kryzysowe. Brak pomysłu na lunch albo imprezową przekąskę? Spokojnie, sałatka z makaronem i majonezem to przepis na każdą okazję! Wyjątkowo prosta potrawa, która nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem może smakować inaczej. Przekonajmy się, że sałatka nie musi być tylko dodatkiem. W roli głównej sprawdza się wybornie!
Dla kogo?
Krok pierwszy: sprawdzamy zawartość lodówki. Krok drugi: gotujemy makaron. Krok trzeci: wszystko mieszamy i voilà! Tyle wystarczy, by przygotować efektowne danie. Sałatka została stworzona dla osób, które nie przepadają za spędzaniem długich godzin w kuchni. Pokochali ją wszyscy żądni kulinarnych przygód. Każdy przepis na sałatkę z makaronem i majonezem można dowolnie modyfikować. Odkryjmy wspólnie krainy nowych smaków!
Na jaką okazję?
Idealne danie awaryjne, gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi. Zrobienie sałatki z makaronem i majonezem nie potrwa dużo dłużej niż zaparzenie dobrej kawy! Jeśli zostanie choć jedna porcja, obiad do pracy na dzień następny mamy już z głowy. Imprezowe jedzenie kojarzy nam się z niezdrowymi przekąskami? Uniwersalna sałatka z makaronem sprawi, że nikt nie sięgnie po słone paluszki!
Czy wiesz, że?
Odcienie kolorowych makaronów to zasługa naturalnych barwników. Czerwoną barwę uzyskujemy dzięki burakom i papryce. Jaśniejsza – pomarańczowa – to sprawka aromatycznej kurkumy. Szpinak i bazylia są niezawodnym źródłem zieleni. Makaron czarny, najbardziej intrygujący, zawdzięcza swój kolor… kałamarnicy!
Dla urozmaicenia:
W czasie kulinarnych poszukiwań z łatwością znajdziemy niejeden przepis na sałatkę z makaronem i majonezem. Mogą się różnić składnikami, ale pewna rzecz pozostaje niezmienna – kluczowe jest ugotowanie makaronu al dente, by po połączeniu z sosem i resztą produktów nie był zbyt miękki. Bawmy się kształtami! Makaron fusilli w kształcie świderków, farfalle, zwany potocznie kokardkami, albo conchigliette, czyli drobne muszelki, sprawią, że sałatka będzie niepowtarzalna!