salatki z salaty lodowej
264 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: salatki z salaty lodowej (264) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sałatki z sałaty lodowej
Jeśli lubicie warzywa chrupkie, które idealnie pasują do kanapki, burgera lub do obiadu, na listę zakupów wpiszcie sałatę lodową. Ma uniwersalne zastosowanie, a sałatka z sałatą lodową będzie orzeźwiającym posiłkiem na upalne, letnie dni. Warzywo to ma ogromną zaletę – jest szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga mozolnego krojenia. Wystarczy porwać liście na mniejsze fragmenty i baza do ulubionej sałatki jest gotowa. Proste i szybkie. Jeśli przygotowaną sałatkę chcecie podać w oryginalny sposób, nie kupujcie wyszukanych pojemników czy salaterek – liście sałaty wystarczą. Włóżcie do nich przystawkę i tak zaserwujcie danie na stół. Wygląda elegancko i nietuzinkowo. Sałatka z sałaty lodowej to także doskonała propozycja na warzywną przekąskę. Niezbędne są tylko chrupiące grzanki, które świetnie skomponują się z delikatną teksturą sałatki. Tym sposobem, w kilka minut zrobicie wyjątkowe drugie śniadanie lub lunch do pracy.
Dla kogo?
Sałata lodowa i przepisy na sałatkę z jej wykorzystaniem to pomysł dla osób, które lubią uniwersalizm w kuchni. Możecie wykreować własny smak potrawy, dodając ulubione produkty. Naturalny smak sałaty świetnie komponuje się z innymi warzywami, mięsem, a także różnymi rodzajami sosów.
Na jaką okazję?
Sałatka z sałaty lodowej jest idealną przekąską, dodatkiem do obiadu, a w wersji warzywnej będzie doskonałym uzupełnieniem dań z grilla.
Czy wiesz, że?
Nazwa „sałata lodowa” pochodzi bezpośrednio od dźwięku, jaki słyszymy podczas jedzenia. Chrupanie ma przypominać kruszenie lodu. Sałata wywodzi się z okolic Morza Śródziemnego, a dziś jest jedną z najpopularniejszych odmian tego warzywa, uprawianą niemal na całym świecie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz oryginalnie zaserwować sałatkę z sałatą lodową, nie dodawaj do niej sosu od razu po wymieszaniu składników. Postaw pojemnik z dipem obok, aby każdy mógł samodzielnie polać danie. Dzięki temu dłużej zachowasz chrupkość sałaty i pozostałych warzyw.