salatki z suszonymi pomidorami
185 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: salatki z suszonymi pomidorami (185) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sałatki z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory mają wyrazisty, kwaśno-słony smak, zupełnie inny niż ten, którym charakteryzują się świeże. Są świetnym dodatkiem do niejednej potrawy. Możemy przyrządzić z nimi pizzę, wiele dań jednogarnkowych, zup, a przede wszystkim sałatek. Możliwości jest naprawdę wiele, bo sałatka z suszonych pomidorów niejedno ma imię. Makaron, warzywa, kasze, sery – suszone pomidory komponują się dobrze z wieloma składnikami, dlatego warto się w nie zaopatrzyć, bo przydadzą się niejeden raz. Pomidory suszone, makaron, kurczak, prażone pestki słonecznika – i już mamy sałatkę idealną.
Dla kogo?
Ta sałatka to propozycja nie tylko dla fanów suszonych pomidorów, ale też wszystkich, którzy dotąd nie mieli zbyt wielu okazji, żeby ich spróbować. Warto to zmienić, bo ich smak wzbogaci mnóstwo sałatek. Również pizza z ich dodatkiem będzie miała dużo ciekawszy charakter.
Na jaką okazję?
Przepisy na sałatkę z suszonymi pomidorami będą odpowiednie na każdą okazję. Znajdziesz u nas pomysł na danie na co dzień i od święta. Suszone pomidory warto zawsze mieć w domu. W sklepach możemy wybrać – suszone pomidory w zalewie lub bez. Te pierwsze będą idealne do pizzy, makaronów, sałatek, a zwykłe świetnie sprawdzą się w farszach i pieczywie.
Czy wiesz, że?
Suszone pomidory możesz łatwo przygotować w domu. Do suszenia najlepiej nadają się te mięsiste, na przykład odmiana „Lima”. Wystarczy przekroić je na pół i wysuszyć w piekarniku. W temperaturze około 100°C zajmie to kilka godzin. Wysuszone pomidory możesz zamrozić lub przechowywać w zalewie z olejem i przyprawami. Warto spróbować smaku samodzielnie przygotowanych suszonych pomidorów.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z suszonymi pomidorami będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz do niej trochę zalewy. Śmiało może zastąpić oliwę z oliwek czy olej. Potrawa zyska bardziej wyrazisty smak. Sprawdzi się to szczególnie w sałatkach makaronowych.