schab pieczony w piekarniku
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: schab pieczony w piekarniku (17) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Schab pieczony w piekarniku
Ta potrawa większości z nas kojarzy się ze smakami dzieciństwa. W wielu domach schab pieczony w piekarniku był punktem obowiązkowym każdego świątecznego obiadu. Zresztą popularność schabu wieprzowego od lat nie słabnie. Wręcz przeciwnie! Kto nie zna tego mięsnego połączenia ze śliwką albo morelą? Nieco już archaiczne danie potrzebuje odświeżenia. Odkryjmy schab na nowo! Trudno będzie doczekać się kolejnych świąt, więc znajdźmy dla niego miejsce w codziennym menu. Nie pożałujemy – czas na przepyszne przepisy na schab pieczony!
Dla kogo?
Wprawieni gospodarze mogą zaszaleć z dodatkami albo złożonym, wieloskładnikowym nadzieniem. Delikatna w smaku i rozpływająca się w ustach potrawa nie jest jednak zarezerwowana wyłącznie dla doświadczonych kucharzy. Stawiamy w kuchni pierwsze kroki? Wystarczy sprawdzony przepis na schab pieczony, by poczuć się zdecydowanie pewniej! Z tak spektakularnym sukcesem na koncie żadne danie nie będzie nam straszne.
Na jaką okazję?
Na gorąco sprawdzi się jako sycący obiad dla każdego głodomora. Nie znamy jeszcze nikogo, kto by po takim posiłku odszedł od stołu głodny! Zwróćmy uwagę, że schab zapiekany w piekarniku posiada inne oblicze… Chłodniejsze, ale równie smaczne! Po wystudzeniu będzie ozdobą półmiska z wędlinami w czasie rodzinnego zjazdu.
Czy wiesz, że?
Porcja mięsa, którą zamierzamy przyrządzić, nie powinna być zimna. Wyjmijmy ją z lodówki około godziny przed planowanym umieszczeniem w piecu. Wyjdzie jej to tylko na dobre! W kontakcie z wysoką temperaturą schab straci mniej wody, a my dzięki temu będziemy cieszyć się soczystym i miękkim specjałem.
Dla urozmaicenia:
Istnieje jeszcze kilka sposobów, dzięki którym nasz schab duszony w piekarniku nie będzie suchy i twardy. Przed włożeniem do piekarnika warto obsmażyć go na rozgrzanej patelni. Przydatny może okazać się także specjalny rękaw do pieczenia, który nie pozwoli uciec cennym, mięsnym sokom.