Schab w plastrach pieczony | Przepisy.pl pixel

schab w plastrach pieczony

10 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: schab w plastrach pieczony (10)

Zrazy ze schabu
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Schab pokrój na plastry i cienko rozbij.
Zrolowany schabik
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mięsne zawijaski
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Duszone roladki schabowe
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

przepisy.pl - Schab w plastrach pieczonySchab w plastrach pieczony

Pieczony schab to potrawa, która świetnie smakuje na co dzień, ale najczęściej przygotowuje się ją na różne uroczystości. Schab pieczony w plastrach z suszonymi śliwkami jest popularny podczas Świąt Bożego Narodzenia. Z kolei schab w sosie grzybowym będzie idealny na niedzielny obiad. Jest wiele przepisów, dzięki którym to mięso nie będzie ci się już kojarzyć tylko z kotletami schabowymi. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów ze schabem w roli głównej!

Dla kogo?

Pieczony schab w plastrach to danie, które każdemu przypadnie do gustu. Jeśli lubisz oryginalne dodatki, na pewno znajdziesz dla siebie odpowiedni przepis. Schab z sosem żurawinowym smakuje całkiem nieźle. A jeśli wolisz prostotę, wystarczy tylko sól i pieprz. Bo schab sam w sobie jest na tyle smaczny, że nawet bez wyszukanych dodatków smakuje znakomicie. Pieczony schab w plastrach to coś zarówno dla tradycjonalistów, jak i poszukiwaczy nowych smaków.

Na jaką okazję?

Schab pieczony w plastrach na obiad pasuje idealnie. I nie ma znaczenia, czy jest to codzienny, czy uroczysty obiad. Odpowiednie dodatki sprawią, że dopasujesz go do każdej okazji. Takie plastry mogą też służyć jako wędlina na kanapki. Zjedz je na śniadanie albo zabierz do pracy. Bo schab jest dobry na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Schab najczęściej smażymy, pieczemy lub wędzimy. Jeśli przygotujesz schab pieczony w plastrach w rękawie, będzie miękki i delikatny. Idealny do obiadu oraz na kanapki. Soczyste mięso uzyskasz również wtedy, gdy upieczesz schab w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, tylko żeby w naczyniu cały czas było trochę płynu – bulionu, wody lub tłuszczu wytopionego z mięsa.

Dla urozmaicenia:

Schab pieczony w plastrach w sosie smakuje bardzo dobrze. A jaki sos wybrać? Masz dużo możliwości! Co powiesz na aromatyczny sos grzybowy, wyrazisty chrzanowy albo klasyczny myśliwski? Wszystkie pozwolą wydobyć z dania to, co najlepsze.