schab wieprzowy

89 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Schab wieprzowySchab wieprzowy

Niewątpliwą zaletą schabu wieprzowego jest jego uniwersalność – idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny lub niedzielny obiad, jak i uroczyste przyjęcie w rodzinnym gronie. Ponadto wspaniale komponuje się z wieloma składnikami: warzywami, owocami czy ryżem. Schab przygotujesz na wiele sposobów – możesz go dusić, piec lub smażyć w panierkach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno, np. jako wędlina kanapkowa lub składnik sałatek. Sekret dań ze schabu tkwi w wyrazistej marynacie oraz odpowiednio dobranych przyprawach. Do przyrządzenia nadającej wyrazistości zalewy wykorzystaj m.in. czosnek, olej oraz świeże zioła, a także miód czy musztardę. Smak potrawy jeszcze bardziej podkreślisz, serwując mięso z gęstym sosem: chrzanowym, pomidorowym, pieczarkowym czy żurawinowym. Lubisz orientalny smak dań? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na steki wieprzowe z warzywami z woka. Oprócz mięsa do przygotowania potrawy wykorzystaj też: bakłażana lub cukinię, czerwoną paprykę, cebulę oraz zielony groszek. Idealnym dopełnieniem mięsa i warzyw będzie wyrazisty sos sojowo-śliwkowy. Schab wieprzowy smaczny będzie również z dodatkiem owoców, np. śliwek i moreli. W środku mięsa wydrąż otwór, a następnie wypełnij go szczelnie farszem. By otrzymać nadzienie wystarczy połączyć mięso mielone z posiekaną natką pietruszki oraz owocami. Przepis na nadziewany schab możesz w prosty sposób zmodyfikować, na przykład zastępując suszone owoce i mięso mielone grzybami z kaszą lub oscypkiem i żurawiną. Nie zapomnij również o schabie pieczonym z grzybami i szpinakiem, pieczeni w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkami, schabie ze śliwkami w galarecie, śląskiej roladzie wieprzowej z kapustą oraz sakiewkach z grzybowym nadzieniem. W tej kategorii znajdziesz mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne dania ze schabem wieprzowym – kotlety, steki oraz aromatyczne pieczenie. Wykorzystaj nasze doświadczenie kulinarne, którym dzielimy się w poradach i przyrządzaj dania smaczniejsze niż kiedykolwiek.