ser camembert
54 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: ser camembert (54) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ser camembert
Ser camembert to znak rozpoznawczy Francji, przede wszystkim jej północnych obszarów. Mieszkańcy Normandii doskonale wiedzą, co z niego zrobić, więc bierz z nich przykład! Słynna pleśń nie powinna nikogo niepokoić. Tworzy aksamitną skórkę, pod którą kryje się kremowe, delikatne wnętrze. Trudno się nie skusić! Ser camembert to niekwestionowany król deski serów na każdym przyjęciu. Świetnie smakuje solo, ale dopiero z odpowiednio dobranymi dodatkami pokazuje, na co go stać. Spisze się wybornie nie tylko w przystawkach!
Dla kogo?
Jest najlepszym wyborem, gdy poznajesz świat serowych aromatów. O ile nie do każdego przemawiają zielone i niebieskie gatunki o znacznie intensywniejszym zapachu, o tyle ser camembert od razu zachęca do spróbowania.
Na jaką okazję?
Przepisy na ser camembert znacznie ułatwiają codzienne gotowanie. Jeden kawałek potrafi odmienić oblicze kanapki i mięsnej rolady. Zupa krem jeszcze bardziej delikatna? Dodaj ten francuski przysmak! W zapiekankach na gorąco pokaże, co to znaczy ciągnący się ser. Na imprezach będą rządzić koreczki z camembertem i winogronami! A sałatka z serem, rzodkiewkami i pistacjami długo utrzyma się na szczycie listy kulinarnych przebojów.
Czy wiesz, że?
Ser camembert gotowy do jedzenia powinien mieć temperaturę pokojową, by móc w pełni oddać swój niesamowity aromat. Wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę przed planowanym spożyciem.
Dla urozmaicenia:
Nie pozna camemberta w całej okazałości ten, kto nie próbował go w grillowanej wersji. Zrób dla niego miejsce na różnie między kiełbaskami. Wystarczy pół godziny w ziołowej marynacie, by nabrał jeszcze bardziej interesującego charakteru. W czasie grillowania unikaj widelców. Lepszym wyborem będą specjalne szczypce lub łopatka. Każdy ma swój ulubiony przepis na ser camembert – możemy go między innymi podać z sosem żurawinowym.