ser gorgonzola
68 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: ser gorgonzola (68) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ser gorgonzola
Nie można pomylić go z żadnym innym serem. Niebiesko-zielone żyłki przecinające kremowy miąższ to znak rozpoznawczy sera gorgonzola. Rozpoznasz go z daleka! Nieco zagadkowy produkt, pierwotnie dojrzewający w jaskiniach Lombardii, doczekał się wielu legend na temat swojego pochodzenia. Kilka kawałków potrafi zamienić zwykłą potrawę w stylową przekąskę. Posiada ostro-słodkawy miąższ i grzybowy aromat. Nieważne, czy umieścisz go na kanapce, w omlecie, zapiekance czy sałatce – elegancja to domena dań z gorgonzolą.
Dla kogo?
Potrawie brakuje wyrazistości? Sięgnij po przepisy z serem gorgonzolą, który łagodnie, ale skutecznie podkreśli smak dania. W takim wykonaniu makarony, risotto i zupy zawsze będą cechować się wyrafinowanym smakiem.
Na jaką okazję?
Podczas dużych uroczystości gorgonzola stworzy doskonałe połączenie zarówno z mięsami, jak i owocami morza. Nawet pizza z dodatkiem tego sera zyskuje odświętny charakter. Zamiast serwować nieśmiertelne korniszony zaskocz gości połączeniem sera gorgonzola z owocami.
Czy wiesz, że?
Smak sera gorgonzoli zależy od stopnia dojrzałości sera. Zachwyci łagodnością, jeśli nie będzie leżakować zbyt długo. Rozpoznasz go po nazwie dolce. Ostrzejszych wrażeń dostarczy odmiana piccante, której okres dojrzewania jest dłuższy. Lazurowe żyłki stają się wtedy wyraźniejsze, a konsystencja krucha.
Dla urozmaicenia:
Różnorodne przepisy na ser gorgonzola obejmują łączenie go z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. Szczyt wyrafinowanej kuchni? Owszem! Pamiętaj jednak, że włoski ser pomoże ci także, gdy nie masz czasu na gotowanie. W kilka minut przyrządzisz z niego wykwintny sos do makaronu. Wystarczy rozpuścić kawałek na małym ogniu i dodać kilka orzechów włoskich.