ser gorgonzola

69 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: ser gorgonzola (69)

Gnocchi z gorgonzolą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czy wiesz, co to gnocchi? Trudna nazwa kryje w sobie włoską wersję niezwykle popularnych w Polsce...
Kanapka z gorgonzolą i gruszką
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Aksamitny ser gorgonzola i soczysta, dojrzała gruszka to duet idealny. Przekonasz się o tym, przy...
Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Mówisz i masz! Zasmakuj się w połączeniu warzyw i sera p...
Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Stek z polędwicy wołowej to danie, które możesz podać podczas uroczystego obiadu – jest nie tylko...
Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem gorgonzola to wykwintne, a jednocześnie dość łat...
Pizza ze słodkimi ziemniakami, serem gorgonzola i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Jesteś miłośnikiem pizzy? Mamy coś dla Ciebie! Dziś to popularne danie można przyrządzić z dowoln...
Makaron z sosem z trzech serów
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Makaron z sosem z trzech serów to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To połączen...
Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Bakłażan to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów – pasuje jako dodatek do dań warzy...
Quiche z zielonym groszkiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Połączenie zielonego groszku i marchewki kojarzy się zazwyczaj z popularnym warzywnym dodatkiem d...
Sałatka z rukolą i krewetkami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dostępne są zarówno drobne, koktajlowe, jak...
Kurczak w serze
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak w serze to połączenie delikatnego drobiowego mięsa z bardzo wyrazistym sosem serowym. To...
Pierś kurczaka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To danie łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu serowego, a cał...
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Miękkie awokado świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz kremowych dipów. Dobrze komponuj...
Grzanki z grillowaną gruszką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyjęcie przy grillu to nie tylko luźne spotkania. To może być także ważna uroczystość, która wy...
Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocam...
Grillowane steki z bakłażana
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chociaż potrawy z grilla to przede wszystkim soczyste mięsa: karkówka, szaszłyki wołowe, kiełbask...
Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Chrupiące brokuły i podsmażone z czosnkiem pieczarki tworzą duet, który wyśmienicie sprawdzi się...
Polenta z cebulowym konfitem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na danie kuchni włoskiej? Zrób polentę z cebulowym konfitem. Polenta to potrawa przyg...
Sałatka z zielonym makaronem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kolorowy makaron to produkt całkowicie naturalny. Czerwony barwi się pomidorami, zielony szpinaki...
Gruszki z serem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Słodkie gruszki i ser pleśniowy? Jeśli myślisz, że to niezbyt trafny duet, jesteś w błędzie. Smak...
Naleśniki z cukinią i serem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Crespelle to włoska wersja naleśników. Rzadko przyrządza się je na słodko, często za to nadziewa...
Focaccia z orzechami i figą
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Focaccię zjecie we Włoszech w wielu odmianach. Niemal każdy region tego kraju ma swój ulubiony pr...
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny s...
Frittata z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Frittata z kurczakiem jest potrawą, którą niezwykle chętnie uczynisz elementem domowego jadłospis...
Penne ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Risotto z szafranem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza...

przepisy.pl - Ser gorgonzolaSer gorgonzola

Nie można pomylić go z żadnym innym serem. Niebiesko-zielone żyłki przecinające kremowy miąższ to znak rozpoznawczy sera gorgonzola. Rozpoznasz go z daleka! Nieco zagadkowy produkt, pierwotnie dojrzewający w jaskiniach Lombardii, doczekał się wielu legend na temat swojego pochodzenia. Kilka kawałków potrafi zamienić zwykłą potrawę w stylową przekąskę. Posiada ostro-słodkawy miąższ i grzybowy aromat. Nieważne, czy umieścisz go na kanapce, w omlecie, zapiekance czy sałatce – elegancja to domena dań z gorgonzolą.

Dla kogo?

Potrawie brakuje wyrazistości? Sięgnij po przepisy z serem gorgonzolą, który łagodnie, ale skutecznie podkreśli smak dania. W takim wykonaniu makarony, risotto i zupy zawsze będą cechować się wyrafinowanym smakiem.

Na jaką okazję?

Podczas dużych uroczystości gorgonzola stworzy doskonałe połączenie zarówno z mięsami, jak i owocami morza. Nawet pizza z dodatkiem tego sera zyskuje odświętny charakter. Zamiast serwować nieśmiertelne korniszony zaskocz gości połączeniem sera gorgonzola z owocami.

Czy wiesz, że?

Smak sera gorgonzoli zależy od stopnia dojrzałości sera. Zachwyci łagodnością, jeśli nie będzie leżakować zbyt długo. Rozpoznasz go po nazwie dolce. Ostrzejszych wrażeń dostarczy odmiana piccante, której okres dojrzewania jest dłuższy. Lazurowe żyłki stają się wtedy wyraźniejsze, a konsystencja krucha.

Dla urozmaicenia:

Różnorodne przepisy na ser gorgonzola obejmują łączenie go z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. Szczyt wyrafinowanej kuchni? Owszem! Pamiętaj jednak, że włoski ser pomoże ci także, gdy nie masz czasu na gotowanie. W kilka minut przyrządzisz z niego wykwintny sos do makaronu. Wystarczy rozpuścić kawałek na małym ogniu i dodać kilka orzechów włoskich.