soczewica czerwona

136 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: soczewica czerwona (136)

Sałatka z soczewicą

23

łatwe

45 min.
Smaczna sałatka z soczewicą, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzyw. Aby ją przygo...
Sałatka z soczewicą i ryżem

9

łatwe

60 min.
Sałatka z soczewicą i ryżem to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Będzie smacznym obiadem...
Ryba z soczewicą

3

średnie

60 min.
Jednym z głównych błędów w diecie Polaków jest zbyt mała ilość ryb morskich. Dlaczego są one taki...
Soczewica z warzywami

2

łatwe

20 min.
Urozmaicenie swojego jadłospisu potrawami z różnych zakątków świata to niekoniecznie wyzwanie – n...
Gęsta zupa krem z soczewicą

8

łatwe

60 min.
Aksamitna konsystencja zupy z soczewicą i jej pikantny smak sprawią, że ta potrawa na stałe wpisz...
Chińska kapusta z soczewicą

1

łatwe

30 min.
Pekinki używasz tylko do surówek? Azjatycka kuchnia zna na nią ciekawsze sposoby: chińska kapusta...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą

73

łatwe

50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą

5

łatwe

45 min.
Sałatki to już nie tylko modny posiłek, ale także element naszej codziennej diety. Wiadomo, że co...
Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta

2

łatwe

5 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie wegetariańskie? Z pomocą przyjdzie Ci przepis na pieczony bak...
Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

7

średnie

90 min.
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i łososia, z dużą ilością warzyw, będzie smaczną propozycją n...
Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

5

łatwe

30 min.
Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od...
Curry z soczewicy czerwonej

4

łatwe

45 min.
Istnieje mało dań, które można podawać na tak wiele sposobów jak curry. Składniki tej klasycznej...
Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki

50

łatwe

45 min.
Kto z nas nie lubi pierogów? Zawsze przywodzą na myśl miłe wspomnienia, kojarząc się z dzieciństw...
Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym

23

łatwe

30 min.
Czerwona soczewica to niezastąpiony składnik wielu dań bezmięsnych. Przygotujesz z niej m.in. sma...
Szybka zupa z soczewicy

9

łatwe

30 min.
Szukasz przepisu na smaczną zupę krem? Przyrządź ją z soczewicy. Czas przygotowania może być różn...
Włoska zupa z soczewicy

9

łatwe

35 min.
Zupę grochową wszyscy znamy, ale nie zapominajmy o innych roślinach strączkowych! Włoska zupa z s...
Pulpety z soczewicy

103

łatwe

10 min.
Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco m...
Sałatka z soczewicy z dynią

5

łatwe

10 min.
Kiedy sezon na dynię w pełni, warto przygotowywać z niej różnorodne potrawy. Mogą stanowić dobrą...
Pieczeń z soczewicy i orzechów

5

łatwe

70 min.
Pieczeń zawsze, gdy pojawia się na stole, zajmuje na nim honorowe miejsce. Nie inaczej będzie z j...
Miska pełna soczewicy

2

łatwe

40 min.
Soczewica ze świeżymi warzywami może być daniem obiadowym albo sałatką. Chrupiący ogórek i papryk...
Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc

6

łatwe

40 min.
Kotlety z soczewicy? Możesz powiedzieć, że brzmi to niecodzienne i dziwacznie? Nie wydawaj jednak...
Zupa z soczewicy z kurkumą

2

łatwe

45 min.
Zupa z soczewicy z kurkumą to nie tylko słoneczna barwa, ale i wspaniały smak. Lekko zmiksowana...
Jesienny gulasz z soczewicy

43

łatwe

60 min.
Soczewica to roślina strączkowa, często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Używa się jej do...
Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

1

łatwe

55 min.
Dal to popularny, indyjski gulasz z soczewicy. Dobrze sprawdzi się zimą – wystarczy dodatek kilku...
Zupa porowo-soczewicowa

60

łatwe

45 min.
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na obiad? A może chcesz przygotować coś niecodziennego, a jedno...

przepisy.pl - Soczewica czerwonaSoczewica czerwona

Czerwona odmiana soczewicy nie jest produktem, który często podaje się na naszych stołach, choć towarzyszy ludzkości od wieków. Najwyższa pora to zmienić! Jest prosta w przygotowaniu i pozwala wyczarować najróżniejsze kulinarne cuda. Soczewica czerwona wprowadzi cię w tajniki tradycyjnej kuchni, indyjskich specjałów oraz dań wegetariańskich. Nowe, pyszne receptury czekają na odkrycie!

Dla kogo?

Nawet nieśmiali, niepewni swoich umiejętności kucharze poradzą sobie z nią doskonale. Miękkie ziarenka są idealną bazą do gęstych zup i purée. Nie może się nie udać!

Na jaką okazję?

Czerwoną odmianę soczewicy znajdziesz w najprostszych przepisach. Przed użyciem nie trzeba jej namaczać, a czas gotowania jest porównywalny z niektórymi makaronami i kaszami. Prosto i szybko – ten styl gotowania uwielbiają wszyscy, dla których doba mogłaby mieć kilka godzin więcej.

Czy wiesz, że?

Bardzo szybko chłonie płyny. Do ugotowania jednej szklanki soczewicy potrzebne będą dwie szklanki wody. Wrzucona do wrzątku, powinna spędzić w nim około 10–15 minut. Zaleca się posolić ją niedługo przed zdjęciem z ognia. Sól dodana zbyt wcześnie sprawia, że smakowite ziarenka twardnieją, a tego chcemy uniknąć.

Dla urozmaicenia:

Gdy z soczewicą czerwoną będziesz już za pan brat, zapoznaj się z resztą jej rodziny. Z odmianami żółtą, zieloną, brązową i czarną talerze będą wyglądać jeszcze atrakcyjniej! Odmiany różnią się również smakiem i czasem przygotowania. Nigdy nie gotuj dwóch rodzajów w jednym garnku.