soczewica zielona
71 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: soczewica zielona (71) 
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Dania z soczewicy zielonej często goszczą na stołach wegan i wegetarian. Wśród pozostałej części społeczeństwa soczewica nie cieszy się aż tak dużą popularnością. A szkoda, bo można z niej przygotować wiele różnorodnych potraw. Pierogi, spaghetti, potrawki, sałatki, zupy – najwyższy czas włączyć soczewicę zieloną do swojego menu! Przekonaj się, że warto!
Dla kogo?
Wegetarian bądź wegan nie trzeba namawiać do wykorzystywania potencjału, jaki niesie ze sobą soczewica zielona, gdyż dobrze wiedzą, że można z niej wyczarować mnóstwo pyszności. Jednak jeśli dasz jej szansę, przekonasz się, że zaproszenie tego produktu do swojej kuchni było znakomitym pomysłem. Na początek postaw na sałatkę lub zupę z soczewicy zielonej, a z czasem rozpoczniesz więcej kulinarnych eksperymentów z jej dodatkiem. Soczewica to strączek dla każdego!
Na jaką okazję?
Przepisy z soczewicy zielonej nie potrzebują specjalnej okazji. Ta roślina pozwoli przyrządzić zarówno coś prostego, jak i bardziej wyszukanego na obiad albo kolację. Zacznij od szybkiej zupy z soczewicy zielonej, a skończ na wykwintnej potrawce. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Soczewica zielona wymaga więcej czasu na przygotowanie niż jej czerwony odpowiednik. Najlepiej gotować ją przez około 50 minut. Jej zaletą jest to, że nawet po ugotowaniu pozostaje sypka, co jest szczególnie istotne na przykład w sałatkach.
Dla urozmaicenia:
Soczewica stanowi ważny składnik światowej kuchni. Chcesz spróbować potrawy, która cieszy się niekończącą popularnością? Przygotuj harirę. To marokańska zupa, która w swojej ojczyźnie jest podawana zarówno w barach, jak i w wykwintnych restauracjach. Jeśli chcesz wyruszyć w kulinarną podróż, harira będzie odpowiednim kierunkiem.