Prosty sos do kopytek | Przepisy.pl pixel

sos do kopytek

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: sos do kopytek (12)

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kopytka to bardzo znane i uwielbiane przez Polaków danie mączne. Można je podawać w towarzystwie...
Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
W polskiej kulturze kopytka są jednym z tych dań, którym się nie odmawia. Ich tradycyjna forma mo...
Gnocchi à la kopytka z sosem grzybowym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gnocchi à la kopytka z sosem grzybowym sprawdzą się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Grzyby...
Kopytka z sosem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sos mięsny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos mięsny na bazie wieprzowiny to doskonały i uniwersalny dodatek do dań mącznych, takich jak ko...

przepisy.pl - Sos do kopytekSos do kopytek

Kopytka to dobry sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Żeby nabrały smaku i nie sklejały się ze sobą, polej je gęstym sosem, np. grzybowym, pomidorowym lub cebulowym. Do ich przyrządzenia wykorzystuj różne produkty, m.in. mięso rosołowe, dowolne gatunki grzybów, czosnek oraz aromatyczne zioła i przyprawy. Jeśli lubisz sosy grzybowe, wypróbuj przepis na kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami. Delikatny smak dania rewelacyjnie uzupełnią rozmaryn, tymianek czy majeranek. Jeśli masz taką możliwość, wybieraj świeże zioła – mają nie tylko mocniejszy aromat, ale także urozmaicą wygląd potrawy. Doskonałą alternatywą dla pieczarkowego sosu będzie myśliwski, przyrządzony z suszonych grzybów. Mają one zdecydowanie mocniejszy smak i zapach niż świeże. Połącz je z podsmażoną cebulą i przyprawami, a potem gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Zachowaj także wodę z moczenia grzybów, ponieważ będzie stanowiła niezwykle esencjonalny dodatek, którym doprawisz sos do kopytek, albo inne potrawy np. zupę lub pieczeń. Jeśli preferujesz południowe smaki i sosy pełne warzyw, zrób sos pomidorowy, który podasz m.in. do włoskiej wersji kopytek, czyli gnocchi. Wystarczy, że podsmażysz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory (z puszki lub świeże) i gotuj sos do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dopraw go świeżo mielonym pieprzem oraz porwanymi liśćmi bazylii. Swoje dodatki do kopytek czy pierogów leniwych odmienisz także dzięki niewielkim modyfikacjom w klasycznych przepisach. Wyrazisty ser z niebieską pleśnią nada charakterystyczny posmak sosom pieczarkowym, a świeże brokuły to popularny dodatek do sosu serowego. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i łączenie elementów dań z różnych stron świata, powinny smakować Ci smażone kopytka z sezamowym dipem. Sos sezamowy, sojowy, miód i pikantna papryczka stanowią orientalną mieszankę smaków, dzięki której popularne kopytka podasz w oryginalny sposób. Sprawdź także nasze pozostałe propozycje na sosy do kopytek – wszystkie są pyszne!