sos do makaronu ryzowego

89 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Makaron ryżowyMakaron ryżowy

Makaron ryżowy to jeden z głównych składników kuchni azjatyckiej (stanowi bazę dla wielu wietnamskich oraz chińskich potraw). Produkuje się go z mąki ryżowej i wody. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, w wersji smażonej, gotowanej lub duszonej z warzywami i ziołami. Często dodaje się go także do orientalnych zup, spring rollsów oraz sałatek. Przygotowanie makaronu ryżowego jest bardzo proste – wystarczy zalać go wrzątkiem, przykryć i poczekać kilka minut lub usmażyć na chrupko. Jego smak w dużej mierze zależy od dodanego do niego sosu – to on odpowiada za finalny smak dania. Możesz go przygotować w wersji łagodnej lub nieco pikantnej, na przykład z chili, imbirem, czosnkiem czy intensywną pastą sambal. Sos może być gładki lub zawierać większe kawałki dodatków, np. grzybów czy warzyw. Świetnym uzupełnieniem będą również parówki. Wystarczy, że dodasz je razem ze startym serem do zagotowanego pomidorowego sosu, a całość doprawisz szczyptą mielonej papryki. Makaron ryżowy wspaniale skomponuje się także ze słodko-kwaśnym lub grzybowym sosem. Jak przyrządzić pieczarkowy? To bardzo proste – wystarczy, że podsmażone grzyby połączysz ze śmietaną lub greckim jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszasz. Opcjonalnie możesz dodać do niego również inne grzyby – sprawdzą się chociażby podgrzybki, prawdziwki czy maślaki. Bezpośrednio przed zaserwowaniem, dołącz do niego posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Sos do makaronu ryżowego podawaj osobno, w niewielkiej sosjerce, lub od razu połącz go z przygotowaną potrawą. Zainspiruj się naszymi przepisami na doskonały w smaku sos do makaronu ryżowego. Paprykowy, pomidorowy, orientalny czy grzybowy – który wybierzesz na najbliższą okazję? Pamiętaj, że znajdujące się w tej kategorii przepisy na sosy do makaronu ryżowego będą także doskonałą propozycją na smaczny dodatek do innych potraw, np. sypkiego ryżu, kaszy gryczanej, pieczonych mięs lub ugotowanych na parze warzyw. Zapraszamy do wspólnego przygotowywania znakomitych dań.