sos do plackow ziemniaczanych
16 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: sos do plackow ziemniaczanych (16) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sos do placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane to prosty sposób na przygotowanie smacznego obiadu. Podawaj je na słodko lub słono – w wersji wytrawnej często serwuje się je w sosie, np. grzybowym, czosnkowym, serowym, a także pomidorowym czy paprykowym. Danie możesz podać także z mięsnym dodatkiem, np. jako placki po węgiersku. W wariancie na słodko łączy się je z cukrem i śmietaną. Do przyrządzenia sosu nadawać się będzie wiele składników – doskonale sprawdzą się m.in. jogurt naturalny, majonez, starty czosnek, sok z cytryny, a także warzywa oraz kawałki podsmażonego kurczaka. Aby sos był bardziej wyrazisty, dopraw go aromatycznymi ziołami i przyprawami, np. posiekaną drobno natką pietruszki, pieprzem lub słodką papryką w proszku (jeśli lubisz dania pikantne, dodaj do niego papryczkę chili). Szukasz nietypowego sposobu na przygotowanie placków? W takim razie podaj je razem z greckim sosem tzatziki. By go otrzymać, wystarczy, że do jogurtu naturalnego dodasz starty czosnek, sok z cytryny oraz starte drobno ogórki i posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej gęsty, dodaj do niego także trochę chudego albo półtłustego twarogu. Na bazie zaledwie kilku składników, m.in. posiekanej papryczki chilli, oliwy z oliwek oraz sosu sałatkowego zrobisz salsę, która będzie dobrą alternatywą dla klasycznego sosu pomidorowego. Jeśli natomiast wolisz nieco łagodniejsze potrawy, koniecznie wypróbuj przepis na pyszny sos grzybowy. Do podsmażonych grzybów (pieczarek, prawdziwków i podgrzybków) dodaj wodę oraz bulion. Następnie wlej śmietanę, a całość dopraw ulubionymi przyprawami, np. majerankiem i pieprzem. Sosy do placków ziemniaczanych zrobisz także w wersji słodkiej, m.in. na bazie wspomnianej już śmietany, jogurtów naturalnych czy owoców. Śmietana będzie pasować również do placków po góralsku, z wędzonym serem oraz boczkiem. Sprawdź nasze przepisy i przekonaj się, ile znakomitych, różnorodnych sosów pasuje do placków ziemniaczanych!