sos do ryzu i kurczaka
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: sos do ryzu i kurczaka (14) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Sos do ryżu i kurczaka
Jak zrobić sos do kurczaka z ryżem? Przepis jest prosty. Wystarczy dodać ulubione składniki i odpowiednio je przyprawić, aby idealnie pasowały do całego dania. Kurczaka z sosem i ryżem kojarzymy przede wszystkim z kuchnią chińską, w której potrawa ta gra pierwsze skrzypce, przynajmniej wśród Europejczyków. Jeśli choć raz próbowaliście azjatyckich dań, wiecie, jak powinny smakować. To jednak nie jest jedyny drogowskaz dla naszych gustów kulinarnych. Drób jest mięsem plastycznym, pod względem kompozycji i smaku, dlatego też szybki sos do kurczaka z ryżem można przygotować z różnorodnych składników: w wersji pikantnej, łagodnej, a nawet słodkiej. Tak, mięso świetnie komponuje się również z owocami! Skorzystajcie z naszych podpowiedzi, a przygotujecie wyjątkowe potrawy, inspirowane smakami z różnych zakątków świata. Możecie także sięgnąć po własne pomysły, opracowując autorską recepturę, która spełni oczekiwania kulinarne nawet największych smakoszy.
Dla kogo?
Sos do kurczaka z ryżem posmakuje każdemu. Elastyczność w zakresie intensywności aromatu, ostrości oraz doboru składników sprawia, że można dowolnie komponować ten dodatek, w zależności od indywidualnych gustów.
Na jaką okazję?
Sos do ryżu sprawdzi się świetnie jako element dania obiadowego oraz kolacji. Będzie także wyjątkowym składnikiem menu grillowego. Przepis na kurczaka z rusztu z aromatycznym sosem i ryżem na sypko to idealna propozycja na plenerowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Sosy dzielą się gorące, zimne i majonezowe. Francuzi opracowali klasyfikację, która określa pięć podstawowych sosów bazowych, pozwalających na tworzenie ich wariantów. Są to: sos holenderski, sos pomidorowy, sos demi-glace, sos beszamelowy oraz sos velouté.
Dla urozmaicenia:
Aby urozmaicić smak sosu, zastosujcie dodatki w postaci ziół. Jeśli chcecie nieco zagęścić przygotowany sos, dodajcie do niego mąkę lub mielone siemię lniane. Z tym składnikiem jednak uważajcie, ponieważ ma on lekko orzechowy posmak.