sos do zapiekanek
111 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: sos do zapiekanek (111) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Sos do zapiekanek
Makaron, warzywa, mięso oraz ser to najczęściej spotykane składniki zapiekanek. Nie zawsze jednak produkty te zapewnią odpowiednią wilgotność dania, którą łatwo zwiększycie, wykorzystując aromatyczne sosy. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz przyprawy, by z delikatnej, tradycyjnej zapiekanki stworzyć prawdziwe kulinarne dzieło, nawiązujące smakiem do kuchni orientalnej, śródziemnomorskiej czy francuskiej. Zatem, chcąc przygotować sos do zapiekanki, z czego najlepiej go zrobić? W tym zakresie możliwości jest naprawdę wiele. Ogranicza was jedynie wyobraźnia i wyczucie smaku. Do mielonego mięsa doskonale pasują pomidory, które możecie doprawić na przykład na styl włoski, dodając do nich zioła, oliwę i odrobinę czosnku. Jeśli natomiast wolicie ostre dania, ten sam sos wzbogaćcie papryczką chili i odrobiną kuminu, dzięki czemu potrawa nabierze egzotycznego charakteru. Zapiekanki mają to do siebie, że można je komponować według własnego uznania. Skorzystajcie z naszych podpowiedzi na doskonałe sosy do zapiekanek, aby z pozoru proste danie przeobraziło się w prawdziwą kulinarną ucztę.
Dla kogo?
Sosy do zapiekanek przypadną do gustu każdemu! Możliwość samodzielnego komponowania smaku sprawia, że dodatek ten polubią miłośnicy zarówno delikatnej kuchni, jak i tej o wyrazistym, ostrym wymiarze.
Na jaką okazję?
Sos do zapiekanki to pomysł na każdą okazję! Wykorzystacie go zawsze, gdy przygotowujecie smaczne danie z piekarnika, które chcecie wzbogacić aksamitnym, wyrazistym sosem.
Czy wiesz, że?
Zapiekanki znane są na całym świecie, a uwielbiają je szczególnie Amerykanie. W USA spotkacie klasyczną zapiekankę serowo-makaronową, którą przyrządza się w każdym niemal domu. Nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczą: ser, śmietana, masło, makaron, mąka oraz mleko. Sekretem jest odpowiednie przyprawienie dania gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie urozmaicić sos do zapiekanki, przepisy tradycyjne wzbogaćcie o ulubione przyprawy i świeże zioła.