sos do zapiekanek makaronowych
39 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: sos do zapiekanek makaronowych (39) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Sos do zapiekanek makaronowych
Sos do zapiekanek makaronowych jest nieodłącznym elementem dań pieczonych. Dlaczego tak się dzieje? Ma uchronić potrawę przed nadmierną utratą wilgotności, a także dodać głębokiego aromatu i podkreślić oryginalny smak. Jeśli planujecie przygotować zapiekankę makaronową, wykorzystajcie nasze przepisy na sosy, które doskonale komponują się z zarówno daniami kuchni polskiej, jak i światowej. Możliwości w tym zakresie jest bardzo wiele. Dzięki sosom bez trudu przyrządzicie pyszny obiad, oparty o dowolny makaron, który swym smakiem przybliży was do tradycyjnej włoskiej kuchni. Pikantne sosy do zapiekanek makaronowych skradną serca zwolenników kuchni azjatyckiej, a wersje serowe z pewnością przypadną do gustu fanom dań rodem ze Stanów Zjednoczonych. Wśród naszych przepisów znajdziecie dania szybkie i te wymagające nieco więcej zaangażowania. Wszystkie jednak mają wspólny mianownik – są proste w przygotowaniu!
Dla kogo?
Sos do zapiekanek makaronowych to propozycja dla każdego, kto lubi dania z piekarnika, o wyrazistym smaku. Aksamitny sos sprawdzi się zarówno w kuchni wegetariańskiej, jak i mięsnej.
Na jaką okazję?
Sos do zapiekanek makaronowych sprawdzi się zawsze, gdy tylko zapragniecie przyrządzić pyszne danie z piekarnika. Obiad, kolacja, rodzinne spotkanie czy domowa impreza to jedynie kilka przykładów wykorzystania sosów.
Czy wiesz, że?
Jedną z najpopularniejszych zapiekanek makaronowych jest włoska lasagne. Sos pomidorowy, mięso mielone, beszamel i ser to podstawowe składniki farszu, układanego między warstwami prostokątnego makaronu. Lasagne spotkacie w wielu odmianach, często serwowana jest także w wersji wegetariańskiej.
Dla urozmaicenia:
Smak zapiekanki makaronowej zależy od tego, jaki sos przygotujecie. Uniwersalnym rozwiązaniem są pomidory, które doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami. Sosy możecie wzbogacać dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu, dzięki czemu zyskają aksamitną konsystencję.