Sosy do gołąbków - przepisy na pomidorowe i inne | Przepisy.pl pixel

sosy do golabkow

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: sosy do golabkow (4)

Sos pomidorowy do gołąbków
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gołąbki to kapitalny pomysł na danie główne. Połączenie kapusty z dobrze doprawionym farszem z ry...
Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos pomidorowy – lubiany na całym świecie, a zwłaszcza na południu Europy, skąd pochodzi. Jego pr...
Ostry sos pomidorowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

przepisy.pl - Sosy do gołąbkówSosy do gołąbków

Wydawać by się mogło, że gołąbki, przygotowywane w naszych domach od wielu, wielu lat, bez problemu przyrządzić potrafi każda gospodyni. Czasem jednak potrzebna jest pomoc z zewnątrz! Szczególnie gdy chcemy zaserwować danie tradycyjne, ale z nutą nowoczesności. W takim razie możemy zaszaleć! Zobacz, jak zrobić sosy do gołąbków oraz w jaki sposób je podać, aby zachwyciły nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Zapraszamy!

Dla kogo?

Gołąbki to taka potrawa, którą kochają mali oraz uwielbiają ci trochę więksi. I choć lubimy przygotowywać sprawdzone dania, to czasami każdy z nas chciałby zrobić coś oryginalnego i z twistem. Wypróbuj sosy do gołąbków w tradycyjnej i nieoczywistej wersji.

Na jaką okazję?

Gołąbki polecają się na mniej i bardziej wykwintne obiady czy kolacje. Przygotuj się na kulinarne eksperymenty! Co powiesz na gołąbki po meksykańsku, gołąbki z botwinki czy gołąbki bez zawijania z pieczarkami?

Czy wiesz, że?

Być może wielu z Was zastanawia się, dlaczego zawijane w liście kapusty i zalewane najczęściej pomidorowym sosem mięso mielone i ryż wzięło swoją nazwę od… ptactwa? Otóż niektórzy badacze są zdania, że jest to nawiązanie do eleganckiej, francuskiej potrawy – były to właśnie faszerowane gołębie, które zawijano w liście kapusty, aby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Można więc powiedzieć, że nasze rodzime gołąbki były kiedyś niejako „namiastką” właśnie tego dania.

Dla urozmaicenia

Aby przygotować sos do gołąbków inny niż pomidorowy, możesz użyć np. pieczarek, wędzonego sera czy nawet śmietany i jajek. Czas spróbować czegoś nowego!