Sosy do mięs na gorąco - zobacz na przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

sosy do mies na goraco

2 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: sosy do mies na goraco (2)

Sałatka Gyros z sałatą lodową
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórk...
Udka faszerowane
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

przepisy.pl - Sosy do mięs na gorącoSosy do mięs na gorąco

Mięso, aksamitny sos i kasza lub ziemniaki sprawdzają się w każdej sytuacji jako danie obiadowe czy element menu eleganckiego przyjęcia. Jeśli lubisz takie połączenie, przygotuj z nami dobry sos do mięsa, który będzie idealnie komponował się z drobiem, wołowiną, a także wieprzowiną. Podstawową funkcją każdego sosu jest stworzenie jednolitej kompozycji smakowej dania. Ma także sprawić, iż mięso, które w wyniku smażenia lub pieczenia traci swą wilgotność, będzie mieć idealną konsystencję. Najczęściej sos do mięs przygotowany jest w wyniku duszenia. Odparowanie wody naturalnie zagęszcza płyn, który możecie podać wraz z kawałkiem ulubionej wołowiny czy kaczki lub przelać do sosjerki. Dodatek ten znacząco wpłynie na smak potrawy, dlatego też dobierajcie sosy odpowiednio do gatunku mięsa, które serwujecie.

Dla kogo?

Sos do mięs na gorąco jest dodatkiem dla wszystkich! Jego łatwe i szybkie przygotowanie sprawia, że staje się ulubieńcem osób ceniących wyjątkowy smak potraw, przygotowywanych bez kilkugodzinnego stania przy garnkach.

Na jaką okazję?

Sos do mięs będzie idealnym dodatkiem do menu obiadowego i kolacyjnego. Wystarczy, że polejecie nim danie bezpośrednio przed podaniem lub zaserwujecie go w sosjerce. Ziemniaki, kasza czy ryż uzupełnione sosem stworzą prawdziwy smakołyk, który przypadnie do gustu każdemu.

Czy wiesz, że?

Sosy opierają się na wywarze. Może być naturalny, pochodzący bezpośrednio z duszenia mięsa, lub też przygotowany osobno. Tradycyjnie zrobiony sos nie wymaga zbytniego zagęszczania, a jego zwarta konsystencja jest wynikiem redukowania nadmiaru płynu podczas wolnego gotowania potrawy.

Dla urozmaicenia:

Prosty sos do mięsa na gorąco możesz zagęścić mąką lub mielonym siemieniem lnianym, które doda mu nieco orzechowego smaku. Do przygotowanego sosu wlej odrobinę kwaśnej śmietany, aby podkreślić smak dania i zbudować aksamitną strukturę potrawy.