sosy do tortilli

16 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: sosy do tortilli (16)

Tortilla z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zastanawiasz się nad szybką i smaczną przekąską na drugie śniadanie lub kolację? Koniecznie spraw...
Serowa Tortilla z grilla
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przepisu na szybkie, a zarazem efektowne danie? Śpieszymy z pomocą! Jeśli poszukiwanie no...
Tortilla z wędzonym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przygotowanie tortilli to sposób na szybką kolację czy drugie śniadanie, które zabierzesz do prac...
Meksykański przysmak
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka à la kebab - VIDEO
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka a'la kebab to delikatna wariacja na temat klasycznej wersji tego dania. Ta pyszna potrawa...
Pieczony kurczak z salsą guacamole
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To pyszne pikantne danie przywodzi na myśl meksykańską kuchnię. Pieczony kurczak z salsą guacamol...
Wrapy orientalne
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wrap BLT z soczystym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Uwielbiasz wrapy i tortille? Musisz wypróbować ten przepis! Wrap z kurczakiem to danie uniwersaln...
Roladki z mięsem mielonym i cukinią
ratingratingratingratingrating

273

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączen...
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny s...
Salsa teksańska
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Serowy sos do tortilli
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos z wędzonej papryki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pikantna zielona salsa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.

przepisy.pl - Sosy do tortilliSosy do tortilli

Tortille to pszenne lub kukurydziane placki, wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Zyskały sporą popularność m.in. dzięki temu, że są smaczne, uniwersalne i szybkie w przygotowaniu. Podpieczone i pokrojone na kawałki stanowią świetną przekąskę, a lekko podgrzane nadają się do nadziewania różnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Niezbędnymi dodatkami do tortilli są sosy, dzięki którym całość staje się soczysta, a delikatna tortilla nabiera wyrazistego smaku. Sprawdzą się sosy zarówno pikantne, jak i łagodne, w zależności od używanych składników. Ponieważ tortille i dania, które z nich przygotujesz (quesadillas, fajitas) pochodzą z Meksyku, doskonałe ich uzupełnienie stanowią sosy z tego samego kraju, a także z południowych stanów USA, m.in. Teksasu. Salsa teksańska, gęsty dip z kawałkami pomidorów, pikantny dzięki dodatkowi chili, czosnku i cebuli, będzie wybornie smakowała z mięsem. Łagodniejszą wersję przygotujesz z ketchupem oraz szczypiorkiem. Taki sos sprawdzi się np. do wrapów z kurczakiem, podobnie jak salsa pomidorowa z czerwoną cebulą, sokiem z limonki i sokiem pomarańczowym, urozmaicona chrupiącymi pestkami. Nadają się one zarówno do nadziewania tortilli, jak i do podania osobno. Jeśli wolisz sosy o aksamitnej konsystencji, przygotuj je na bazie majonezu. W najprostszej wersji połącz majonez z ketchupem, a następnie posmaruj nim podgrzane lekko tortille. Urozmaicisz go na wiele sposobów, np. świeżą natką kolendry. Doskonale skomponuje się też z marynowanym łososiem, sałatą i awokado. Tortille to jednak nie tylko placki – to również hiszpańskie danie przyrządzane z plasterków ziemniaków i jajek, przypominające nieco omlet. Sos hiszpański, który do niej przyrządzisz, sprawdzi się też do wrapów czy quesadillas. To gęsta mieszanka pomidorów, papryki, cebuli, oliwek i czosnku, podawana na ciepło. Jako sos do tortilli wykorzystać możesz także sam ketchup lub majonez. Dobrą propozycją na obiad będzie zaserwowanie różnych dodatków, by każdy sam mógł wybrać własną kompozycję. Skorzystaj z naszych przepisów!