sosy do tortilli
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: sosy do tortilli (23) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Sosy do tortilli
Tortille to pszenne lub kukurydziane placki, wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Zyskały sporą popularność m.in. dzięki temu, że są smaczne, uniwersalne i szybkie w przygotowaniu. Podpieczone i pokrojone na kawałki stanowią świetną przekąskę, a lekko podgrzane nadają się do nadziewania różnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Niezbędnymi dodatkami do tortilli są sosy, dzięki którym całość staje się soczysta, a delikatna tortilla nabiera wyrazistego smaku. Sprawdzą się sosy zarówno pikantne, jak i łagodne, w zależności od używanych składników. Ponieważ tortille i dania, które z nich przygotujesz (quesadillas, fajitas) pochodzą z Meksyku, doskonałe ich uzupełnienie stanowią sosy z tego samego kraju, a także z południowych stanów USA, m.in. Teksasu. Salsa teksańska, gęsty dip z kawałkami pomidorów, pikantny dzięki dodatkowi chili, czosnku i cebuli, będzie wybornie smakowała z mięsem. Łagodniejszą wersję przygotujesz z ketchupem oraz szczypiorkiem. Taki sos sprawdzi się np. do wrapów z kurczakiem, podobnie jak salsa pomidorowa z czerwoną cebulą, sokiem z limonki i sokiem pomarańczowym, urozmaicona chrupiącymi pestkami. Nadają się one zarówno do nadziewania tortilli, jak i do podania osobno. Jeśli wolisz sosy o aksamitnej konsystencji, przygotuj je na bazie majonezu. W najprostszej wersji połącz majonez z ketchupem, a następnie posmaruj nim podgrzane lekko tortille. Urozmaicisz go na wiele sposobów, np. świeżą natką kolendry. Doskonale skomponuje się też z marynowanym łososiem, sałatą i awokado. Tortille to jednak nie tylko placki – to również hiszpańskie danie przyrządzane z plasterków ziemniaków i jajek, przypominające nieco omlet. Sos hiszpański, który do niej przyrządzisz, sprawdzi się też do wrapów czy quesadillas. To gęsta mieszanka pomidorów, papryki, cebuli, oliwek i czosnku, podawana na ciepło. Jako sos do tortilli wykorzystać możesz także sam ketchup lub majonez. Dobrą propozycją na obiad będzie zaserwowanie różnych dodatków, by każdy sam mógł wybrać własną kompozycję. Skorzystaj z naszych przepisów!