swieza bazylia
401 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: swieza bazylia (401) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Świeża bazylia
Świeża bazylia to nieodłączny składnik przede wszystkim kuchni włoskiej, w której aromat ziołowy jest obowiązkowy. Natomiast co zrobić ze świeżą bazylią, gdy chcecie wyjść poza kulinarne schematy i przygotować coś naprawdę oryginalnego? Pomysłów na dania z bazylią świeżą jest wiele, wystarczy, że sprawdzicie nasze rekomendacje, które pozwolą wam wykorzystać bazylię w nieoczywisty sposób. Pierwszą propozycją jest klasyczny polski żurek z dodatkiem pomidorów i bazylii. Brzmi interesująco? Tak, i taki też jest smak tego dania. To połączenie tradycji z nowoczesną kuchnią, w której odważne zestawianie składników jest podstawą. Jeśli natomiast lubicie gorące napoje, sprawdźcie, co zrobić ze świeżej bazylii, aby zaspokoić pragnienie w upalny dzień. To herbata ananasowo – bazyliowa, w której zakochacie się już od pierwszym łyku. Bazylia jest również oryginalnym dodatkiem do sera, ale w nieco odmienionej wersji. Jeśli chcecie naprawdę zaskoczyć domowników – skorzystajcie z przepisu na ser ricotta z miodem malinowym, czerwonym pieprzem oraz bazylią. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Dania ze świeżą bazylią przypadną do gustu miłośnikom owocowych smaków, niezależnie czy danie ma charakter wytrawny, czy deserowy. Świeża bazylia to przepisy adresowane również do wegetarian, którzy szukają sposobu na urozmaicenie codziennej diety i dodanie potrawom śródziemnomorskiego charakteru.
Na jaką okazję?
Dania z bazylią świeżą wykorzystacie zawsze – jako ciekawy pomysł na obiad, kolację czy oryginalną przekąskę. O przepisach ze świeżą bazylią nie zapomnijcie podczas przygotowań do domowej imprezy czy ważnych rodzinnych uroczystości. Dania te zaskoczą każdego gościa!
Czy wiesz, że?
Bazylia pojawiła się w Polsce w XVI wieku, za sprawą wypraw Aleksandra Macedońskiego. Szybko zadomowiła się w naszych warunkach klimatycznych, stanowiąc dziś jedno z ziół najchętniej uprawianych w całym kraju.
Dla urozmaicenia:
Dania z bazylii możecie przygotowywać przez cały rok. Wystarczy kupić roślinę w odmianie doniczkowej lub zamrozić liście, by móc niezależnie od pory roku planować, co zrobić ze świeżej bazylii.