swiezy ananas
75 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: swiezy ananas (75) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Świeży ananas
Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać świeżego ananasa, poza zjedzeniem go na surowo w formie deseru – spójrzcie na nasze propozycje. To inspiracja do uruchomienia kulinarnej kreatywności, która odkryje przed wami nowe smaki i ciekawe połączenia składników. Nieoczywiste zestawienia produktów w tym przypadku sprawdzą się najlepiej, czego przykładem jest tytułowy ananas, ser żółty, majonez, sos czosnkowy, chili i pietruszka. Brzmi oryginalnie? I tak też smakuje nasza wyjątkowa sałatka ananasowa, którą możecie przygotować w 15 minut. Wśród propozycji znajdziecie także przepis na aromatyczną herbatę z bazylią i ze świeżym ananasem, która z pewnością posmakuje miłośnikom orientalnych i orzeźwiających napojów. Jeśli natomiast lubicie naprawdę ostrą kuchnię, sprawdźcie, co z ananasa i kurczaka można wyczarować w prawdziwie indyjskim stylu. Wśród naszych propozycji znajdziecie przepis na indyjskiego kurczaka z chili i świeżym ananasem. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zabrać się za przygotowania do wielkiej, ananasowej uczty. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Przepisy na dania ze świeżym ananasem to propozycja dla każdego, kto lubi owocowe aromaty nie tylko w deserach. Wśród naszych rekomendacji swoje ulubione dania znajdą na pewno zarówno miłośnicy potraw mięsnych, jak i wegetariańskich, będących nowoczesnym połączeniem składników o różnorodnym smaku.
Na jaką okazję?
To, co zrobić z ananasa i na jaką okazję, zależy jedynie od waszej kreatywności, ponieważ przepisy sprawdzą się zawsze! Są doskonałą propozycją na śniadanie, pyszną przekąskę, obiad, a także kolację. Pamiętajcie o nich również podczas organizacji domowej imprezy – z pewnością będą ogromnym zaskoczeniem dla wszystkich gości.
Czy wiesz, że?
Aby sprawdzić, czy ananas jest dojrzały, potrzyjcie jego dolną część. Jeśli poczujecie intensywny aromat – owoc jest gotowy do zjedzenia. Drugą metodą jest delikatne szarpnięcie za liście znajdujące się w ananasowym pióropuszu. Jeśli ich wyjęciu będzie towarzyszył duży opór – poczekajcie kilka dni, aby ananas dojrzał.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie wzbogacić egzotyczny smak dań z ananasa, wykorzystajcie kokos, który idealnie łączy się z tym owocem. Pamiętajcie jedynie, aby nie dodawać go zbyt dużo, ponieważ potrawy staną się wówczas zbyt mdłe.