swiezy szpinak na patelni
69 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: swiezy szpinak na patelni (69) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Świeży szpinak na patelni
Jeśli należycie do pokolenia, które szpinak kojarzy z bezkształtną masą serwowaną w barach mlecznych, pewnie trudno jest wam się przekonać do tego warzywa. Warto się przełamać i spróbować jego nowych odsłon. Świeży szpinak z patelni zdobywa dziś serca zwolenników nowoczesnej kuchni, w której nieprzerwanie od kilku lat stanowi ważny składnik wielu dań. Dzięki delikatnemu smakowi można go doprawić według własnego gustu i w każdej wersji będzie pyszny. Szpinak spotkacie jako nadzienie do pierogów, dodatek do mięs, a także składnik wyjątkowego sosu, który połączony z makaronem przenosi nas we włoskie klimaty. To wyjątkowe warzywo gości także coraz częściej w menu restauracji, w których stanowi główny element serwowanych dań. Jeśli nie wiecie, jak przygotować świeży szpinak, sprawdźcie nasze propozycje. Obiad czy przekąskę przyrządzicie w kilkanaście minut. Na świeży szpinak przepis jest jeden – pomysłowość w kuchni i wyczucie smaku.
Dla kogo?
Szpinak z patelni to doskonałe danie dla osób żyjących w pośpiechu. Kilkanaście minut wystarczy, aby przygotować wyjątkowy posiłek. Potrawa przypadnie do gustu także zwolennikom roślinnych obiadów oraz domowym kucharzom, którzy poszukują ciekawych sposobów na przygotowanie smacznych przekąsek.
Na jaką okazję?
Świeży szpinak z patelni sprawdzi się idealnie jako codzienny obiad lub kolacja. Wywoła także zachwyt wśród gości na przyjęciach, a dzięki możliwości jego łatwego odgrzania jest znakomitą propozycją na lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Do spopularyzowania szpinaku przyczyniła się kreskówka. Mowa o Popeye’u, czyli amerykańskim bohaterze komiksów i filmów krótkometrażowych, który swoją ogromną siłę zyskiwał w momencie zjedzenia porcji szpinaku. Dzięki tej postaci warzywo stawało się coraz popularniejsze w kuchniach całego świata.
Dla urozmaicenia:
Świeży szpinak idealnie łączy się z różnego rodzaju serami. Przygotowując farsz do pierogów, pasztecików lub sos do makaronu, dodaj do nadzienia odrobinę sera ricotta lub camembert, a zyskasz wyjątkowy smak dania o ostrej i wyrazistej nucie.