syrop klonowy

72 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Syrop klonowySyrop klonowy

Syrop klonowy to sztandarowy produkt kanadyjski. Pozyskuje się go z soków drzew, a następnie odparowuje, by zgęstniał. Można spotkać go w wersji jaśniejszej, o bardziej naturalnym smaku, oraz w ciemniejszej – taki syrop jest delikatnie skarmelizowany. Co takiego ma w sobie ten złocisty, płynny produkt, że zyskał sławę na całym świecie, podobnie jak francuskie sery czy hiszpańskie oliwki? Przede wszystkim smak – jest słodki, nieco delikatniejszy niż miód, o lekko karmelowej nucie. Jest uniwersalny i dobrze nadaje się do wielu potraw, w połączeniu z różnymi składnikami sprawia, że nawet znane dania zyskują zupełnie nowy charakter. Wiele osób syrop klonowy kojarzy głównie jako dodatek do amerykańskich naleśników – popularnego dania śniadaniowego w USA. Żeby nieco przełamać słodycz syropu, warto do placków dodać kwaskowate owoce. Puszyste placki jogurtowe z jagodami, podane z bitą śmietaną i syropem klonowym, będą świetnym sposobem na leniwe weekendowe śniadania. Lody, ciasta, bezy – to także szerokie pole do wykorzystania syropu. Polewa z „kanadyjskiego złota” to dodatek nie tylko do słodkich dań. Będzie dobrym przełamaniem smaku w potrawach wytrawnych, na przykład sałatkach i mięsach. Sprawdzi się szczególnie do mięs czerwonych, np. z kaczki. Podkreśli wyrazisty smak marynaty – spróbuj, jak będą smakowały pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami, w których wyrazisty smak przypraw i sosu złagodzisz odrobiną syropu klonowego. Prostą i oryginalną przekąską będzie grillowany boczek z syropem klonowym. Ta aromatyczna wędlina, często serwowana z jajkiem lub innymi gatunkami mięsa, wiele zyskuje dzięki słodkim dodatkom. Jej słony smak rewelacyjnie przebije się przez słodko-pikantną marynatę. Syrop klonowy sprawdzi się też jako składnik marynaty do ryb, np. łososia. Wymieszaj go z sosem sojowym, a otrzymasz prostą, idealnie skomponowaną mieszankę z lekko orientalną nutą. Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać go w kuchni i przygotować popularne składniki w zupełnie nowej odsłonie.