Syrop klonowy | Przepisy.pl pixel

syrop klonowy

70 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: syrop klonowy (70)

Grillowany boczek z syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz idealnej przekąski na leniwe wieczory z dobrym filmem? A może masz ochotę na nietypowy do...
Łosoś herbaciany z syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia g...
Pancakes z bananami i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwiec...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film...
Amerykańskie naleśniki (pancakes)
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pancakes lub jak kto woli – pankejksy, czyli naleśniki amerykańskie, szturmem wdarły się na polsk...
Pikantne skrzydełka Buffalo
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Kurczak z jabłkami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jabłka w kuchni rzadko stasowane są do dań słonych, stanowią raczej bazę ciast, strucli i deserów...
Naleśniki z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Naleśniki z brzoskwiniami i syropem klonowym doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i podwiec...
Sałatka z pieczonym burakiem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W efektownej sałatce z pieczonym burakiem znajdziesz wyborne połączenie słodkich i pikantnych sma...
Pieczone bataty z sosem tahini
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Bataty w Polsce najczęściej przyrządzane są w piekarniku lub serwowane w formie frytek. To bardzo...
Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kw...
Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Potrawy z najróżniejszych zakątków świata mogą swobodnie się przenikać, dając niezrównane efekty...
Biała kiełbasa z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta, pikantna potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mięso z grilla. B...
Brownie z fasoli
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Ciasta, w których główną rolę grają nieoczywiste składniki, jakiś czas temu szturmem zdobyły nasz...
Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Niewiele potraw tak jednoznacznie kojarzy się z domową atmosferą, jak aromatyczna szarlotka. Kwas...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa...
Zapiekanka z batatów
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bataty – gotowane, pieczone lub w formie purée – są dobrym dodatkiem do mięs, robi się z nich tak...
Kurczak z mango
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne mięso z kurczaka i soczysty owoc mango – oto kompozycja idealna na grill. Na początek p...
Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
140 min.
Rozbef z frytkami to danie doskonałe nie tylko na spotkanie przy grillu, jest także odpowiednią p...
Pieczona dynia
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W niecałe pół godziny możesz przygotować przekąskę, która zachwyci każdego. Delikatna i aromatycz...
Ryba z soczewicą
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Jednym z głównych błędów w diecie Polaków jest zbyt mała ilość ryb morskich. Dlaczego są one taki...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
ratingratingratingratingrating

109

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smalec i dieta roślinna nie idą ze sobą w parze? Tak się tylko wydaje! Doskonałe smarowidło do ka...
Sałatka ze słodkiego batata z krewetkami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zastanawiasz się, jaki posiłek sprawdziłby się zarówno w formie drugiego śniadania, jak i lunchu...
Pieczony kalafior
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kalafior w panierce z bułki tartej to bez wątpienia smak kojarzony z wakacyjnymi dniami. Za to je...

przepisy.pl - Syrop klonowySyrop klonowy

Syrop klonowy to sztandarowy produkt kanadyjski. Pozyskuje się go z soków drzew, a następnie odparowuje, by zgęstniał. Można spotkać go w wersji jaśniejszej, o bardziej naturalnym smaku, oraz w ciemniejszej – taki syrop jest delikatnie skarmelizowany. Co takiego ma w sobie ten złocisty, płynny produkt, że zyskał sławę na całym świecie, podobnie jak francuskie sery czy hiszpańskie oliwki? Przede wszystkim smak – jest słodki, nieco delikatniejszy niż miód, o lekko karmelowej nucie. Jest uniwersalny i dobrze nadaje się do wielu potraw, w połączeniu z różnymi składnikami sprawia, że nawet znane dania zyskują zupełnie nowy charakter. Wiele osób syrop klonowy kojarzy głównie jako dodatek do amerykańskich naleśników – popularnego dania śniadaniowego w USA. Żeby nieco przełamać słodycz syropu, warto do placków dodać kwaskowate owoce. Puszyste placki jogurtowe z jagodami, podane z bitą śmietaną i syropem klonowym, będą świetnym sposobem na leniwe weekendowe śniadania. Lody, ciasta, bezy – to także szerokie pole do wykorzystania syropu. Polewa z „kanadyjskiego złota” to dodatek nie tylko do słodkich dań. Będzie dobrym przełamaniem smaku w potrawach wytrawnych, na przykład sałatkach i mięsach. Sprawdzi się szczególnie do mięs czerwonych, np. z kaczki. Podkreśli wyrazisty smak marynaty – spróbuj, jak będą smakowały pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami, w których wyrazisty smak przypraw i sosu złagodzisz odrobiną syropu klonowego. Prostą i oryginalną przekąską będzie grillowany boczek z syropem klonowym. Ta aromatyczna wędlina, często serwowana z jajkiem lub innymi gatunkami mięsa, wiele zyskuje dzięki słodkim dodatkom. Jej słony smak rewelacyjnie przebije się przez słodko-pikantną marynatę. Syrop klonowy sprawdzi się też jako składnik marynaty do ryb, np. łososia. Wymieszaj go z sosem sojowym, a otrzymasz prostą, idealnie skomponowaną mieszankę z lekko orientalną nutą. Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać go w kuchni i przygotować popularne składniki w zupełnie nowej odsłonie.