syrop klonowy
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: syrop klonowy (62) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Syrop klonowy
Syrop klonowy to sztandarowy produkt kanadyjski. Pozyskuje się go z soków drzew, a następnie odparowuje, by zgęstniał. Można spotkać go w wersji jaśniejszej, o bardziej naturalnym smaku, oraz w ciemniejszej – taki syrop jest delikatnie skarmelizowany. Co takiego ma w sobie ten złocisty, płynny produkt, że zyskał sławę na całym świecie, podobnie jak francuskie sery czy hiszpańskie oliwki? Przede wszystkim smak – jest słodki, nieco delikatniejszy niż miód, o lekko karmelowej nucie. Jest uniwersalny i dobrze nadaje się do wielu potraw, w połączeniu z różnymi składnikami sprawia, że nawet znane dania zyskują zupełnie nowy charakter. Wiele osób syrop klonowy kojarzy głównie jako dodatek do amerykańskich naleśników – popularnego dania śniadaniowego w USA. Żeby nieco przełamać słodycz syropu, warto do placków dodać kwaskowate owoce. Puszyste placki jogurtowe z jagodami, podane z bitą śmietaną i syropem klonowym, będą świetnym sposobem na leniwe weekendowe śniadania. Lody, ciasta, bezy – to także szerokie pole do wykorzystania syropu. Polewa z „kanadyjskiego złota” to dodatek nie tylko do słodkich dań. Będzie dobrym przełamaniem smaku w potrawach wytrawnych, na przykład sałatkach i mięsach. Sprawdzi się szczególnie do mięs czerwonych, np. z kaczki. Podkreśli wyrazisty smak marynaty – spróbuj, jak będą smakowały pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami, w których wyrazisty smak przypraw i sosu złagodzisz odrobiną syropu klonowego. Prostą i oryginalną przekąską będzie grillowany boczek z syropem klonowym. Ta aromatyczna wędlina, często serwowana z jajkiem lub innymi gatunkami mięsa, wiele zyskuje dzięki słodkim dodatkom. Jej słony smak rewelacyjnie przebije się przez słodko-pikantną marynatę. Syrop klonowy sprawdzi się też jako składnik marynaty do ryb, np. łososia. Wymieszaj go z sosem sojowym, a otrzymasz prostą, idealnie skomponowaną mieszankę z lekko orientalną nutą. Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać go w kuchni i przygotować popularne składniki w zupełnie nowej odsłonie.