Syrop klonowy | Przepisy.pl

syrop klonowy

67 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: syrop klonowy (67)

Grillowany boczek z syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz idealnej przekąski na leniwe wieczory z dobrym filmem? A może masz ochotę na nietypowy do...
Łosoś herbaciany z syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia g...
Pancakes z bananami i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwiec...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Amerykańskie naleśniki (pancakes)
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pancakes, czy jak kto woli – pankejksy, szturmem wdarły się na polskie stoły. Podaje się je na sł...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film...
Pikantne skrzydełka Buffalo
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek...
Kurczak z jabłkami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jabłka w kuchni rzadko stasowane są do dań słonych, stanowią raczej bazę ciast, strucli i deserów...
Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
140 min.
Rozbef z frytkami to danie doskonałe nie tylko na spotkanie przy grillu, jest także odpowiednią p...
Pieczony kalafior
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kalafior w panierce z bułki tartej to bez wątpienia smak kojarzony z wakacyjnymi dniami. Za to je...
Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż z jabłkami i cynamonem to już klasyka! Dziś przedstawiamy nieco inną, bardziej nowoczesną wer...
Szarlotka w słoiku z płatkami górskimi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Niewiele potraw tak jednoznacznie kojarzy się z domową atmosferą, jak aromatyczna szarlotka. Kwas...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa...
Zapiekanka z batatów
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bataty – gotowane, pieczone lub w formie purée – są dobrym dodatkiem do mięs, robi się z nich tak...
Sałatka z pieczonym burakiem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W efektownej sałatce z pieczonym burakiem znajdziesz wyborne połączenie słodkich i pikantnych sma...
Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smaczne, proste i oryginalne – tak właśnie można opisać pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalce...
Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kw...
Pieczona dynia
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W niecałe pół godziny możesz przygotować przekąskę, która zachwyci każdego. Delikatna i aromatycz...
Biała kiełbasa z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta, pikantna potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mięso z grilla. B...
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie różnego rodzaju mięs. Dobrze smakują przygotowane...
Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Przedstawiamy ciasto śmiało mogące konkurować z wielowarstwowymi, kremowymi tortami, które zareze...
Pieczone bataty z sosem tahini
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Bataty w Polsce najczęściej przyrządzane są w piekarniku lub serwowane w formie frytek. To bardzo...
Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Potrawy z najróżniejszych zakątków świata mogą swobodnie się przenikać, dając niezrównane efekty...
Naleśniki z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Naleśniki z brzoskwiniami i syropem klonowym doskonale nadają się zarówno na obiad, jak i podwiec...
Kurczak z mango
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne mięso z kurczaka i soczysty owoc mango – oto kompozycja idealna na grill. Na początek p...

przepisy.pl - Syrop klonowySyrop klonowy

Syrop klonowy to sztandarowy produkt kanadyjski. Pozyskuje się go z soków drzew, a następnie odparowuje, by zgęstniał. Można spotkać go w wersji jaśniejszej, o bardziej naturalnym smaku, oraz w ciemniejszej – taki syrop jest delikatnie skarmelizowany. Co takiego ma w sobie ten złocisty, płynny produkt, że zyskał sławę na całym świecie, podobnie jak francuskie sery czy hiszpańskie oliwki? Przede wszystkim smak – jest słodki, nieco delikatniejszy niż miód, o lekko karmelowej nucie. Jest uniwersalny i dobrze nadaje się do wielu potraw, w połączeniu z różnymi składnikami sprawia, że nawet znane dania zyskują zupełnie nowy charakter. Wiele osób syrop klonowy kojarzy głównie jako dodatek do amerykańskich naleśników – popularnego dania śniadaniowego w USA. Żeby nieco przełamać słodycz syropu, warto do placków dodać kwaskowate owoce. Puszyste placki jogurtowe z jagodami, podane z bitą śmietaną i syropem klonowym, będą świetnym sposobem na leniwe weekendowe śniadania. Lody, ciasta, bezy – to także szerokie pole do wykorzystania syropu. Polewa z „kanadyjskiego złota” to dodatek nie tylko do słodkich dań. Będzie dobrym przełamaniem smaku w potrawach wytrawnych, na przykład sałatkach i mięsach. Sprawdzi się szczególnie do mięs czerwonych, np. z kaczki. Podkreśli wyrazisty smak marynaty – spróbuj, jak będą smakowały pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami, w których wyrazisty smak przypraw i sosu złagodzisz odrobiną syropu klonowego. Prostą i oryginalną przekąską będzie grillowany boczek z syropem klonowym. Ta aromatyczna wędlina, często serwowana z jajkiem lub innymi gatunkami mięsa, wiele zyskuje dzięki słodkim dodatkom. Jej słony smak rewelacyjnie przebije się przez słodko-pikantną marynatę. Syrop klonowy sprawdzi się też jako składnik marynaty do ryb, np. łososia. Wymieszaj go z sosem sojowym, a otrzymasz prostą, idealnie skomponowaną mieszankę z lekko orientalną nutą. Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać go w kuchni i przygotować popularne składniki w zupełnie nowej odsłonie.