Syrop klonowy | Przepisy.pl pixel

syrop klonowy

33 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: syrop klonowy (33)

Łosoś herbaciany z syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz sposobu na efektowne podanie łososia? Koniecznie wypróbuj naszej propozycji doprawienia g...
Grillowany boczek z syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz idealnej przekąski na leniwe wieczory z dobrym filmem? A może masz ochotę na nietypowy do...
Pancakes z bananami i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwiec...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film...
Amerykańskie naleśniki (pancakes)
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pancakes lub jak kto woli – pankejksy, czyli naleśniki amerykańskie, szturmem wdarły się na polsk...
Puszyste placki z dynią
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dynia ma delikatny, słodkawy miąższ, który może stać się podstawą wielu smacznych potraw. Szczegó...
Pikantne skrzydełka Buffalo
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Mus z syropu klonowego
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Amerykańskie naleśniki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mini pancakes
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ciasto Marchewkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Omleciki z Toronto
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kokosowe Pankejki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Racuchy z sera
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.

przepisy.pl - Syrop klonowySyrop klonowy

Syrop klonowy to sztandarowy produkt kanadyjski. Pozyskuje się go z soków drzew, a następnie odparowuje, by zgęstniał. Można spotkać go w wersji jaśniejszej, o bardziej naturalnym smaku, oraz w ciemniejszej – taki syrop jest delikatnie skarmelizowany. Co takiego ma w sobie ten złocisty, płynny produkt, że zyskał sławę na całym świecie, podobnie jak francuskie sery czy hiszpańskie oliwki? Przede wszystkim smak – jest słodki, nieco delikatniejszy niż miód, o lekko karmelowej nucie. Jest uniwersalny i dobrze nadaje się do wielu potraw, w połączeniu z różnymi składnikami sprawia, że nawet znane dania zyskują zupełnie nowy charakter. Wiele osób syrop klonowy kojarzy głównie jako dodatek do amerykańskich naleśników – popularnego dania śniadaniowego w USA. Żeby nieco przełamać słodycz syropu, warto do placków dodać kwaskowate owoce. Puszyste placki jogurtowe z jagodami, podane z bitą śmietaną i syropem klonowym, będą świetnym sposobem na leniwe weekendowe śniadania. Lody, ciasta, bezy – to także szerokie pole do wykorzystania syropu. Polewa z „kanadyjskiego złota” to dodatek nie tylko do słodkich dań. Będzie dobrym przełamaniem smaku w potrawach wytrawnych, na przykład sałatkach i mięsach. Sprawdzi się szczególnie do mięs czerwonych, np. z kaczki. Podkreśli wyrazisty smak marynaty – spróbuj, jak będą smakowały pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami, w których wyrazisty smak przypraw i sosu złagodzisz odrobiną syropu klonowego. Prostą i oryginalną przekąską będzie grillowany boczek z syropem klonowym. Ta aromatyczna wędlina, często serwowana z jajkiem lub innymi gatunkami mięsa, wiele zyskuje dzięki słodkim dodatkom. Jej słony smak rewelacyjnie przebije się przez słodko-pikantną marynatę. Syrop klonowy sprawdzi się też jako składnik marynaty do ryb, np. łososia. Wymieszaj go z sosem sojowym, a otrzymasz prostą, idealnie skomponowaną mieszankę z lekko orientalną nutą. Zobacz, jak jeszcze możesz wykorzystać go w kuchni i przygotować popularne składniki w zupełnie nowej odsłonie.