szybkie dania bez gotowania
52 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: szybkie dania bez gotowania (52) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Szybkie dania bez gotowania
Dania bez gotowania to marzenie każdego domowego kucharza, który lubi raczyć swoją rodzinę pysznymi potrawami, ale nie ma zbyt dużo czasu na pracochłonne przygotowania. Powstaje zasadnicze pytanie – czy można przygotować jedzenie bez gotowania, pomijając kanapki i proste potrawy przyrządzane z gotowych półproduktów? Oczywiście, czego najlepszym dowodem są przepisy, jakie dla was zebraliśmy. Co wśród nich znajdziecie? Głównymi bohaterami są różnorodne sałatki, które łączą dwie cechy – nie wymagają gotowania ani pieczenia oraz są szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie także propozycje na potrawy bez gotowania i pyszne dania obiadowe, którym nie poświęcicie więcej niż 20 minut czy przekąski, jakie przyrządzicie na spontaniczną domową imprezę. Dania bez gotowania i pieczenia są sprzymierzeńcami osób zabieganych oraz tych z was, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czas w kuchni, ale za to lubią odkrywać nowe smaki i poznawać kuchnie z różnych zakątków świata.
Dla kogo?
Potrawy bez gotowania przypadną do gustu zarówno entuzjastom tradycji kulinarnej, jak i osobom rozkochanym w azjatyckich smakach. Przepisy na obiad bez gotowania i smażenia bez wątpienia polubią wszyscy zapracowani, którzy nie znajdują zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie w tradycyjnym znaczeniu tego słowa.
Na jaką okazję?
Jedzenie na szybko bez gotowania przygotujecie zarówno na codzienny obiad, jak i smaczną przekąskę, a także na romantyczną kolację we dwoje. O przepisach nie zapominajcie podczas organizacji domowej imprezy – świetnie sprawdzą się w roli szybkich i prostych przystawek, a nawet dań głównych.
Czy wiesz, że?
W kuchni wyróżnia się kilka sposobów termicznej obróbki dań, takich jak gotowanie, smażenie, pieczenie czy duszenie. Jedną z najnowszych metod, zyskującą na popularności, jest technika sous-vide. Potrawy gotowane są w torebkach próżniowych, w wodzie o stale kontrolowanej temperaturze. Dzięki temu dania zachowują swój naturalny smak i aromat.
Dla urozmaicenia:
Obiad bez gotowania i smażenia warto wzbogacić warzywnymi sałatkami, które przygotujcie według własnego uznania. Niektóre szybkie dania bez gotowania świetnie komponują się z kiszonkami, warto więc w domowej spiżarni mieć zapas ogórków lub kiszonej kapusty.