szynka wieprzowa
115 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: szynka wieprzowa (115) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Szynka wieprzowa
Już po pierwszym kęsie domowej, pieczonej szynki zaczniesz się gorączkowo zastanawiać, dlaczego nie przygotowywałeś jej wcześniej. A nawet jeśli szynka wieprzowa gościła już na twoim stole, zawsze warto poznać nowe patenty na to, jak ją przygotowywać, by smakowała jeszcze lepiej. Element obowiązkowy świątecznej uczty. Jej znakomity smak zachwyci domowników również bez szczególnej okazji.
Dla kogo?
Od czasu do czasu każdy staje przed wyzwaniem przygotowania wykwintnego poczęstunku. Aromatyczna szynka udowadnia, że wieprzowina wcale nie ma kompleksów względem produktów powszechnie uważanych za wyszukane. Przecież nie wszyscy muszą chcieć eksperymentować z owocami morza i innymi egzotycznymi specjałami, planując posiłek na rodzinny zjazd.
Na jaką okazję?
Uff, nastał długo oczekiwany weekend. Cały tydzień czekałeś na to, aż będziesz mógł w spokoju wypróbować nowy przepis na szynkę wieprzową. Co najważniejsze, wreszcie zbierzesz domowników przy jednym stole. Bez pośpiechu i nerwów. To wystarczający powód, by na talerzach pojawiło się ten przysmak!
Czy wiesz, że?
Aby mięso szynki wieprzowej było doskonale soczyste, musisz mu trochę pomóc. Przynajmniej kilkugodzinna kąpiel w marynacie z wyrazistymi składnikami to sprawa priorytetowa. Gdy szynka wchłonie pożądane aromaty, rozpoczyna się faza druga. Należy ją krótko obsmażać na patelni na dużym ogniu, aż nabierze lekkich rumieńców. Pozwoli to zatrzymać wszystkie drogocenne soki.
Dla urozmaicenia:
Zioła, przyprawy, sałatki i surówki. Pieczone ziemniaczki i aksamitne sosy. Z dodatkami do szynki wieprzowej możesz zaszaleć! Nie zapominaj, że owoce też potrafią pięknie wyeksponować i podkreślić jej smak. Jabłka i gruszki z kilkoma szczyptami cynamonu z pewnością nadadzą jej charakteru. Pójdź o krok dalej, otaczając główną bohaterkę obiadu morelami, daktylami, rodzynkami lub mango.