torty na zimno
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: torty na zimno (7) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Torty na zimno
Jeśli tort kojarzyliście do tej pory z kilkugodzinnymi przygotowaniami i mozolnym pieczeniem – spróbujcie naszych propozycji na ten deser, a przekonacie się, że bardzo łatwo i szybko można go przyrządzić. Tort na zimno to dokonała propozycja na każdą okazję – nie tylko na wyjątkowe uroczystości, na których tort należy do potraw obowiązkowych. Nasze przepisy są uniwersalne i sprawdzą się zawsze, nawet na co dzień. Torcik na zimno ma jeszcze jedną ogromną zaletę, jaką jest dowolność w łączeniu składników, dzięki czemu stworzycie ciasto dokładnie trafiające w wasz kulinarny gust. Torty idealnie sprawdzą się przede wszystkim w porze letniej, gdy dostęp do świeżych owoców jest wręcz nieograniczony. Jeśli szukacie ciekawej propozycji na imprezowy deser – skorzystajcie z naszych podpowiedzi na tort na zimno! Będzie oryginalnie, pysznie i słodko!
Dla kogo?
Tort na zimno to przepis dla każdego, kto szuka prostych i sprawdzonych receptur na domowe desery, niewymagające pieczenia. Ciasta przypadną do gustu również osobom, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w domowym cukiernictwie.
Na jaką okazję?
Torcik na zimno sprawdzi się przede wszystkim podczas wyjątkowych okazji, zastępując tradycyjnie pieczony tort. Wykorzystajcie go również jako codzienną porcję domowych słodyczy, a dzięki różnorodności w zakresie kompozycji smakowej, ciasto to nigdy się nie znudzi!
Czy wiesz, że?
Serek mascarpone, wykorzystywany bardzo często do przygotowywania tortów na zimno, produkowany jest od kilku wieków we włoskiej Lombardii. Wyrabiany jest z mleka krowiego, a swoją kremową konsystencję zawdzięcza wirowaniu i podgrzewaniu mleka. Po odsączeniu serwatki gotowy produkt szybko dojrzewa, nabierając charakterystycznego śmietankowego i słodkiego smaku.
Dla urozmaicenia:
Tort na zimno możecie dowolnie ozdabiać – podobnie jak klasyczne wersje tego ciasta. W tej roli doskonale sprawdzą się świeże owoce oraz zielone liście mięty, tworzące kolorystyczny kontrast.