udka pieczone w piekarniku z warzywami
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: udka pieczone w piekarniku z warzywami (5) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Udka pieczone w piekarniku z warzywami
Marynata z czosnku, majeranku, papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu i odrobiny oleju to najczęściej spotykana wersja pieczonych udek z kurczaka, które tradycyjnie przygotowujemy w domu. A tymczasem okazuje się, iż to popularne mięso jest na tyle uniwersalne, że pozwala stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieła. Co istotne, wcale nie trzeba skończyć szkoły gastronomicznej, aby skomponować danie wyjątkowe, z udziałem kurczaka i jarzynowych dodatków. Udka pieczone w piekarniku z warzywami są potrawą, którą można przygotować zawsze. Nie wymagają wielogodzinnych przygotowań, a składniki zwykle są dostępne w każdym domu. Sprawdźcie, jakie warzywa macie w lodówce, a z pewnością uda się z nich stworzyć ciekawe danie obiadowe. Wybierzecie ulubione przyprawy, które z finezją uzupełnią potrawę, połączcie je z warzywami i mięsem, i wstawicie do piekarnika. Po kilkunastu minutach odkryjecie wyjątkowe walory smakowe przygotowanego dania.
Dla kogo?
Przepis na pieczone udka z warzywami przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom dań z drobiu. Będzie również idealnym rozwiązaniem dla osób, które poszukują ciekawej odmiany codziennego menu obiadowego.
Na jaką okazję?
Udka, podobnie jak piersi z kurczaka czy skrzydełka, są tak uniwersalnym daniem, iż będą idealnie pasować do każdej okazji. Mogą stanowić element menu obiadowego oraz imprezowego. Udka pieczone w warzywach z piekarnika sprawdzą się także jako lunch do pracy, który można zjeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Czy wiesz, że?
W Polsce mięso z kurczaka jest popularniejsze niż wieprzowina. Produkcja drobiu wciąż rośnie, niemal w każdym zakątku świata, a szacuje się, iż tendencja zwyżkowa zostanie utrzymana co najmniej przez kilka kolejnych lat.
Dla urozmaicenia:
Udka z warzywami z piekarnika idealnie łączą się z frytkami lub opiekanymi ziemniakami. Jeśli szukasz nieco oryginalniejszego dodatku, przygotuj do tych dań komosę ryżową. Stworzysz potrawę nowoczesną, delikatną i wyrazistą w smaku.