zapiekana papryka faszerowana

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

przepisy.pl - Zapiekana papryka faszerowanaZapiekana papryka faszerowana

Uwielbiamy paprykę! Występuje w bardzo apetycznych kolorach, a do tego jest wyjątkowo krucha i jędrna. W naszym wykonaniu będzie też solidnie nadziana! Pomysłowa papryka faszerowana zapiekana w piekarniku udaje się zawsze. Z farszem możesz eksperymentować do woli – warzywa, mięsa, kasze, sery. Czego dusza i brzuch zapragną! Kto wie, co znajdziesz w jej smakowitym wnętrzu?

Dla kogo?

„Wpakuj” do papryki mięso mielone i ryż, a pozytywnie zaskoczysz rodzinę nową wersją gołąbków. Danie, zwłaszcza w wersji łagodnej, zachwyci i dzieci, i seniorów! Masz ochotę na nieco pikanterii? Pozwól sobie na nadzienie w gorącym, meksykańskim stylu. Teraz możesz pokazać wszystkim niedowiarkom, że dieta wegetariańska jest pełna smaku i kolorytu. Przepis na paprykę faszerowaną zapiekaną z brokułami, oliwkami i mozzarellą będzie twoim asem w rękawie.

Na jaką okazję?

Na codzienny obiad będzie, jak znalazł! Zapiekana papryka wygląda zjawiskowo, ale nie wymaga olbrzymiego nakładu pracy. Wydrąż papryki, przygotuj prosty farsz, a piekarnik zajmie się całą resztą. Trochę większa szczypta pikantnych przypraw i oto masz smakowity sposób na rozgrzanie w zimne, jesienne wieczory! Na zakupach udało się znaleźć tylko niewielkie egzemplarze tego warzywa? To świetna okazja, by zaprosić znajomych i zaprezentować im nową, mistrzowską przystawkę!

Czy wiesz, że?

Skoro już jesteś w kuchni, warto zrobić więcej porcji. Zapiekana papryka faszerowana chętnie wskoczy do lunchboxa, by dzielnie towarzyszyć ci w czasie przerwy obiadowej w dowolnym miejscu. Jeśli planujesz podgrzać paprykę w mikrofalówce, najpierw przekrój ją na pół. Wówczas całe danie będzie równomiernie gorące.

Dla urozmaicenia:

Na stole panują kolory! Do nadziewania nada się każda odmiana papryki – zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa. Od tak barwnego stołu nie chce się odchodzić! W czasie przygotowywania nie wyrzucaj odciętego wierzchu. Będzie doskonałą dekoracją całego przysmaku. Niech zapiekana papryka intryguje!