zapiekanka z cukinia i serem
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: zapiekanka z cukinia i serem (32) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Zapiekanka z cukinią i serem
Rewelacja prosto z pieca! Wystrzałowa mieszanka różnorodnych smaków podana na ciepło? To musi być zapiekanka! Z cukinii, mięsna, warzywna, makaronowa, a nawet na słodko… To danie, które zachęca do smakowitego eksperymentowania, można je przyrządzić ze wszystkiego, ale musimy przyznać, że przepisy na zapiekankę z cukinią i serem to nasz absolutny hit. Apetycznie ciągnący się ser i aromatyczne warzywa to coś, co tygryski lubią najbardziej! Podkręćmy temperaturę, niech zrobi się gorąco!
Dla kogo?
Cukinii u nas dostatek, więc na brak świeżych produktów nie możemy narzekać. Koniec z wielogodzinnymi poszukiwaniami składników na obiad. Któż ma na to czas i energię? Cenimy to, co jest pod ręką! Seromaniacy będą zachwyceni, bo zapiekanka z cukinii bez tego dodatku nie ma racji bytu. Ulubiona gouda, bryndza albo feta? Obiad codziennie może smakować inaczej!
Na jaką okazję?
Zapiekanka z cukinią jest idealnym przepisem na szybki i prosty obiad. Domownicy pokochają tę alternatywę dla nieco już spowszedniałych mielonych i pomidorówki trzeci dzień z rzędu. Zostało trochę warzyw i parmezanu z wczorajszej kolacji? Z zapiekanką z cukinią i serem zostaniemy mistrzami modnego gotowania z resztek. Zapowiada się spotkanie z przyjaciółmi? Oto potrawa idealna! Zamiast co chwilę biegać do kuchni, by sprawdzić stan naszej potrawy, poświęćmy ten czas na pogaduchy.
Czy wiesz, że?
Najsłynniejszą zapiekanką świata jest lasagne prosto ze słonecznej Italii. Kuchnia włoska bije rekordy popularności głównie przez używanie składników najlepszej jakości. Nic dziwnego, że upodobała sobie niepozorną cukinię. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa „zucchina” oznaczającego „małą dynię”.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z cukinii niejedno ma imię! W naczyniu żaroodpornym prezentuje się nienagannie, ale możemy jeszcze bardziej zaskoczyć gości. Cukinię przetnijmy na pół i wydrążmy środek – jego miejsce zajmie nasz ulubiony farsz. Mięso mielone z sosem bolońskim, a może oliwki i suszone pomidory wymieszane z ryżem albo kaszą? Do wyboru, do koloru!