zapiekanka z pieczarkami i cukinia
9 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: zapiekanka z pieczarkami i cukinia (9) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Zapiekanka z pieczarkami i cukinią
Zapiekanka z cukinii i pieczarek jest zaliczana do kategorii dań łatwych i szybkich w przygotowaniu. Wystarczy pokroić składniki, odpowiednio przyprawić i włożyć gotową zapiekankę z pieczarkami i cukinią do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Jest to więc propozycja dla tych z was, którzy nie mają na co dzień zbyt dużo wolnego czasu lub też nie przepadają za kuchennymi aktywnościami. Jeśli szukacie kulinarnych inspiracji na wyjątkowe dania – skorzystajcie z naszych przepisów, wśród których zapiekanka z kurczakiem, cukinią i pieczarkami zajmuje czołowe miejsce. Pomyśleliśmy także o wegetarianach, którym rekomendujemy zapiekanki bogate w warzywa i zioła, wzbogacone aksamitnymi, aromatycznymi sosami. Zapiekanka z cukinią i pieczarkami ma tę zaletę, że możecie ją przygotować zawsze – cukinia bowiem dostępna jest w sklepach przez cały rok. Nie pozostaje nic innego, jak zrobić niezbędne zakupy i zaszyć się na chwilę w kuchni, aby skomponować pyszną zapiekankę z pieczarkami i cukinią, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Zapiekanka z makaronem, cukinią i pieczarkami to propozycja przede wszystkim dla zwolenników diety wegetariańskiej. Wersje z kurczakiem z kolei zadowolą wielbicieli mięsnych dań, o ciekawym smaku i bogatym aromacie.
Na jaką okazję?
Zapiekanka, czyli cukinia, pieczarki to pomysł na pyszny i szybki codzienny obiad. Danie doskonale sprawdzi się także podczas domowych imprez oraz zawsze, gdy szukasz inspiracji na oryginalny posiłek. Zapiekanki z pieczarkami i cukinią w wersji z makaronem z kolei wykorzystaj do przygotowania rodzinnej kolacji na ciepło.
Czy wiesz, że?
Polska jest największym producentem pieczarek w Europie oraz największym ich eksporterem na świecie. Kluczem do efektywnej uprawy pieczarek jest zastosowane podłoże, które musi cechować się odpowiednim składem mineralnym. Gotowy nawóz, po kompostowaniu, mieszany jest z ziarnami zbóż, obrośniętymi grzybnią pieczarek.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z pieczarkami i cukinią najlepiej smakuje gorąca, dlatego też warto serwować ją w naczyniu, w którym była pieczona.