zapiekanki warzywne
105 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: zapiekanki warzywne (105) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Zapiekanki warzywne
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, kolację lub lunch do pracy, a nie macie zbyt dużo czasu na przyrządzanie skomplikowanych potraw, polecamy zapiekanki warzywne. Przepisy dostosujecie do własnych możliwości oraz składników, które aktualnie zalegają w lodówce. Zapiekanki mają ogromną zaletę, polegającą na tym, że nie wymagają zbytniego zaangażowania. Wystarczy przygotować produkty, wszystko włożyć do piekarnika, aby za kilkanaście lub kilkadziesiąt minut delektować się pysznym daniem. Nie zapomnijcie o aromatycznych sosach, których zadaniem jest nie tylko nadanie właściwego, głębokiego smaku zapiekance, ale także utrzymanie odpowiedniej wilgotności i delikatności dania. Wśród naszych propozycji znajdziecie zapiekanki zarówno w wersji roślinnej, mięsnej, jak i rybnej. Wybierzcie odmianę najbardziej zbliżoną waszym gustom kulinarnym i przystąpcie do działania. Będzie pysznie i oryginalnie!
Dla kogo?
Zapiekanki warzywne to pomysły dla każdego, kto lubi wieloskładnikowe potrawy, serwowane zarówno na obiad, jak i na kolację. Potrawy przypadną do gustu również osobom zabieganym, które nie mają zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Zapiekanki warzywne to przepisy przede wszystkim na obiad. Doskonale sprawdzą się również w porze kolacji, a także jako danie imprezowe. W zależności od wybranej wersji mogą być również łatwym uzupełnieniem codziennego, rodzinnego jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Jedną z najpopularniejszych zapiekanek, mającą swe korzenie w kuchni greckiej, jest musaka. Tradycyjnie przygotowywana jest z mięsa mielonego, bakłażana i pomidorów. Całość polewana jest sosem beszamelowym, a wierzch posypuje się tartym żółtym serem. Danie to spotkacie w każdej greckiej restauracji. Serwowane jest zarówno w porze śniadaniowej, jak i obiadowej.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanki warzywne doskonale sprawdzą się również jako dodatek do potraw mięsnych. Zastąpią ziemniaki, ryż i makaron, a także sałatkę, tradycyjnie serwowaną do drugiego dania.