zupy wegetarianskie
44 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: zupy wegetarianskie (44) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Zupy wegetariańskie
Kremowy żurek czy kwaśnica lwowska to przykłady zup, które jednoznacznie kojarzą się z mięsem. Nic bardziej mylnego! Niemal każdą wersję zupy można przygotować w stylu wegetariańskim. Wystarczy tylko odrobina kreatywności oraz znajomość poszczególnych składników i przypraw. Zupy wegetariańskie zyskują coraz większą popularność, również wśród miłośników mięsnych dań. Warzywa dają nieograniczone wręcz możliwości do przygotowywania pysznych potraw, które posmakują zwolennikom tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Nasze propozycje na zupy wegetariańskie to nie tylko wspomniany wcześniej żurek oraz kwaśnica. To także potrawy inspirowane kuchniami świata, w tym japoński ramen, który znają chyba wszyscy miłośnicy potraw z kraju kwitnącej wiśni. Jeśli lubicie intensywne smaki orientalne, skorzystajcie z naszych przepisów na zupy wegetariańskie: curry z pak choi czy na kremową zupę z topinamburu, z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym. Dania te sprawią, że odkryjecie – jeśli tego do tej pory nie zrobiliście – wyjątkowe smaki potraw wegetariańskich.
Dla kogo?
Z przepisów na zupy wegetariańskie skorzystają przede wszystkim wegetarianie. Jeśli wolisz mięsne potrawy, wypróbuj nasze propozycje na roślinny obiad, a zobaczysz, że zupy w stylu wege mogą być idealnym urozmaiceniem codziennego menu.
Na jaką okazję?
Zupa wegetariańska sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w porze kolacji. Jest także doskonałym pomysłem na domowe przyjęcie czy romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
W kuchni wegetariańskiej istnieje wiele zamienników mięsa, które – po odpowiednim przyprawieniu – przypominają smak kurczaka, wołowiny oraz wieprzowiny. Popularnym składnikiem potraw roślinnych jest tempeh, wywodzący się z kuchni indonezyjskiej i produkowany ze sfermentowanych ziaren soi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli mimo wszystko wolisz mięsne dania, niemal każdą z zup wegetariańskich możesz wzbogacić drobiowym, wieprzowym czy wołowym dodatkiem.