Przepisy na Kasza
259 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Kasza
Małe ziarenka, ale wielkie możliwości przyrządzenia wyśmienitych posiłków. Kasze przez setki lat były uważane za prymitywny składnik, obecny w jadłospisach głównie prostych ludzi i niezamożnych warstw społecznych. Współcześnie przechodzą renesans, a dania z kaszami można znaleźć w kartach najlepszych restauracji. Podczas komponowania domowego menu też spróbujcie zamienić ziemniaki i makarony na kasze. Przydadzą się nie tylko w porze obiadowej. Fantastycznie uzupełnią posiłki od śniadania, poprzez deser, aż do kolacji.
Dla kogo?
Różnorodne rodzaje kasz to nie tylko smaczny posiłek, ale także duża oszczędność czasu. W większości przypadków wystarczy gotować je przez kilkanaście minut. Nie wymagają ciągłej uwagi i częstego mieszania, więc ten czas można poświęcić na przygotowanie reszty składników – smacznego sosu i sałatki. Sprytne gotowanie? Koniecznie z kaszami!
Na jaką okazję?
Na co dzień brakuje Wam pomysłów na urozmaicone posiłki? Zaopatrzcie się w kaszę – jej rodzaje różnią się od siebie smakiem, strukturą i kolorem, więc szybko będziecie w stanie odmieniać potrawy pojawiające się na talerzach. Kasze z powodzeniem zastąpią ziemniaki jako dodatek do dania głównego. Sprawdzą się świetnie w charakterze nadzienia do pieczonych warzyw, które zrobią wrażenie na gościach w czasie ważnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Dobrym pomysłem jest wypłukanie kaszy w zimnej wodzie jeszcze przed gotowaniem. Dzięki temu ewentualna goryczka zostanie usunięta z ziaren i nie będzie miała wpływu na smak gotowego dania. Jest to szczególnie ważne, gdy na kulinarny warsztat bierzecie kaszę jaglaną.
Dla urozmaicenia:
Kasze powinny zajmować ważne miejsce w jadłospisie. Kasza to również znakomity i bardzo uniwersalny produkt, wykorzystywany w menu wegetariańskim oraz wegańskim. Zamiast schabowego spróbujcie kotletów z kaszy jaglanej i kalafiora lub racuchów z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z sosem grzybowym.


















