Przepisy z kaszą | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kasza

259 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaszaKasza

Małe ziarenka, ale wielkie możliwości przyrządzenia wyśmienitych posiłków. Kasze przez setki lat były uważane za prymitywny składnik, obecny w jadłospisach głównie prostych ludzi i niezamożnych warstw społecznych. Współcześnie przechodzą renesans, a dania z kaszami można znaleźć w kartach najlepszych restauracji. Podczas komponowania domowego menu też spróbujcie zamienić ziemniaki i makarony na kasze. Przydadzą się nie tylko w porze obiadowej. Fantastycznie uzupełnią posiłki od śniadania, poprzez deser, aż do kolacji.

Dla kogo?

Różnorodne rodzaje kasz to nie tylko smaczny posiłek, ale także duża oszczędność czasu. W większości przypadków wystarczy gotować je przez kilkanaście minut. Nie wymagają ciągłej uwagi i częstego mieszania, więc ten czas można poświęcić na przygotowanie reszty składników – smacznego sosu i sałatki. Sprytne gotowanie? Koniecznie z kaszami!

Na jaką okazję?

Na co dzień brakuje Wam pomysłów na urozmaicone posiłki? Zaopatrzcie się w kaszę – jej rodzaje różnią się od siebie smakiem, strukturą i kolorem, więc szybko będziecie w stanie odmieniać potrawy pojawiające się na talerzach. Kasze z powodzeniem zastąpią ziemniaki jako dodatek do dania głównego. Sprawdzą się świetnie w charakterze nadzienia do pieczonych warzyw, które zrobią wrażenie na gościach w czasie ważnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Dobrym pomysłem jest wypłukanie kaszy w zimnej wodzie jeszcze przed gotowaniem. Dzięki temu ewentualna goryczka zostanie usunięta z ziaren i nie będzie miała wpływu na smak gotowego dania. Jest to szczególnie ważne, gdy na kulinarny warsztat bierzecie kaszę jaglaną.

Dla urozmaicenia:

Kasze powinny zajmować ważne miejsce w jadłospisie. Kasza to również znakomity i bardzo uniwersalny produkt, wykorzystywany w menu wegetariańskim oraz wegańskim. Zamiast schabowego spróbujcie kotletów z kaszy jaglanej i kalafiora lub racuchów z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z sosem grzybowym.