Przepisy na Kasza
259 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (259) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Kasza
Małe ziarenka, ale wielkie możliwości przyrządzenia wyśmienitych posiłków. Kasze przez setki lat były uważane za prymitywny składnik, obecny w jadłospisach głównie prostych ludzi i niezamożnych warstw społecznych. Współcześnie przechodzą renesans, a dania z kaszami można znaleźć w kartach najlepszych restauracji. Podczas komponowania domowego menu też spróbujcie zamienić ziemniaki i makarony na kasze. Przydadzą się nie tylko w porze obiadowej. Fantastycznie uzupełnią posiłki od śniadania, poprzez deser, aż do kolacji.
Dla kogo?
Różnorodne rodzaje kasz to nie tylko smaczny posiłek, ale także duża oszczędność czasu. W większości przypadków wystarczy gotować je przez kilkanaście minut. Nie wymagają ciągłej uwagi i częstego mieszania, więc ten czas można poświęcić na przygotowanie reszty składników – smacznego sosu i sałatki. Sprytne gotowanie? Koniecznie z kaszami!
Na jaką okazję?
Na co dzień brakuje Wam pomysłów na urozmaicone posiłki? Zaopatrzcie się w kaszę – jej rodzaje różnią się od siebie smakiem, strukturą i kolorem, więc szybko będziecie w stanie odmieniać potrawy pojawiające się na talerzach. Kasze z powodzeniem zastąpią ziemniaki jako dodatek do dania głównego. Sprawdzą się świetnie w charakterze nadzienia do pieczonych warzyw, które zrobią wrażenie na gościach w czasie ważnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Dobrym pomysłem jest wypłukanie kaszy w zimnej wodzie jeszcze przed gotowaniem. Dzięki temu ewentualna goryczka zostanie usunięta z ziaren i nie będzie miała wpływu na smak gotowego dania. Jest to szczególnie ważne, gdy na kulinarny warsztat bierzecie kaszę jaglaną.
Dla urozmaicenia:
Kasze powinny zajmować ważne miejsce w jadłospisie. Kasza to również znakomity i bardzo uniwersalny produkt, wykorzystywany w menu wegetariańskim oraz wegańskim. Zamiast schabowego spróbujcie kotletów z kaszy jaglanej i kalafiora lub racuchów z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z sosem grzybowym.



















































