Dania i potrawy z kuskusem | Przepisy.pl

Przepisy na Kuskus

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (56)

Papryka faszerowana mięsem
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Faszerowana papryka to świetny pomysł na treściwy i kuszący oko obiad dla całej rodziny. Najczęśc...
Sałatka z kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale również...
Placuszki z kaszy kuskus
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placuszki z kaszy kuskus to błyskawiczne i łatwe do przyrządzenia danie, w sam raz na obiad lub k...
Sałatka z kuskusem i granatem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Przepis na sałatkę z kuskusem i granatem to doskonały sposób na pyszne danie, które przygotujesz...
Sałatka z kuskusem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Proponowana sałatka z kuskus to szybkie danie wegetariańskie, które zaskoczy Cię oryginalnym smak...
Kurczak po indyjsku
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Idealne danie dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na skomplikowane, czasochłonne potrawy. Pa...
Sałatka z bulgurem i fetą
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Bulgur to bliskowschodnia odmiana kaszy, otrzymywana z pszenicy durum. Istnieje kilka jej odmian...
Klopsiki po marokańsku
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na...
Faszerowana papryka mięsna - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czerwona, lekko słodka i chrupiąca papryka idealnie nadaje się do nadziewania. Wypróbuj nasz prze...
Sałatka z fetą i kuskusem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Produkowany z pszenicy durum kuskus staje się coraz bardziej popularnym zamiennikiem ryżu i ziemn...
Wegetariańska sałatka z warzywami i kuskus
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wegetariańska kuchnia wcale nie musi być monotonna i pozbawiona smaku. Wręcz przeciwnie! To prawd...
Aromatyczny kuskus z warzywami na ostro
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Delikatny kuskus z warzywami i kiełbasą, duszonymi z curry i ostrą papryką, to świetny pomysł na...
Kuskus z wołowiną
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Kasza kuskus pieczona w papryce
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nadziewana papryka to jedno z tych dań, które bez wahania można zaliczyć do prawdziwych kulinarny...
Pierogi z mięsem i kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pierogi to jedno z tych klasycznych dań, które wciąż odkrywane są na nowo. Popularność zyskały te...
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kurczak marynowany w harissie to dobry sposób na to, by spróbować północnoafrykańskich smaków. Ha...
Papryka faszerowana kuskusem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz przygotować obiad z użyciem papryki? W takim razie nafaszeruj ją pysznym nadzieniem z kasz...
Bulgur z warzywami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bulgur to rodzaj pszennej kaszy, która w kuchni Bliskiego Wschodu jest często wykorzystywana do p...
Sałatka z faszerowanymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Faszerowane warzywa to patent, który sprawdza się zawsze. Sałatka z faszerowanymi pomidorami będz...
Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie kuskusu w kuchni wegetariańskiej? Spróbuj użyć go do sałatki...
Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Połączenie wyrazistego smaku mięsa wieprzowego z delikatną kaszą kuskus to doskonała propozycja d...
Sałatka kuskus z soczystym kurczakiem i papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Sałatki stały się dziś nieodłącznym elementem codziennego menu. Zmienił się pogląd, że powinny by...
Sałatka z indykiem na słodko
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bajecznie kolorowa sałatka z fasolki szparagowej doskonale nadaje się zarówno na lunch, kolację...
Sałatka z kaszy kuskus
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kuskusu łączy w sobie cierpki smak czarnych oliwek i słodką czerwoną paprykę. Doskonale...
Pomidory faszerowane kaszą kuskus i serem feta - VIDEO
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapewne doskonale znasz faszerowane warzywa, które często pojawiają się na polskich stołach. Zach...
Sałatka z grillowanymi szparagami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Proponowane danie wegetariańskie charakteryzuje się interesującym smakiem. Wszystko dzięki właści...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KuskusKuskus

To prawdopodobnie najprostszy i najszybszy sposób, by przybliżyć sobie kulinaria afrykańskie. Kuskus wywodzi się z krajów Maghrebu, więc oryginalnych receptur na jego wykorzystanie należy szukać w specjałach rodem z Maroka, Tunezji, Algierii i Libii. Możecie być pewni, że w kuchniach zrobi się niezwykle aromatycznie. Łagodny w smaku kuskus doskonale łączy się z bardziej wyrazistymi składnikami, stając się podstawą potraw, do których przygotowywania wraca się z ogromną przyjemnością.

Dla kogo?

Kuskus jest faworytem osób, które ciągle są w biegu. Brak czasu często staje się wymówką, by darować sobie gotowanie na rzecz jedzenia gotowców lub przekąsek na szybko. Z kuskusem ten problem znika. Nie trzeba go nawet gotować, wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut. Z łatwością przypomnicie sobie, jak przyjemne i satysfakcjonujące może być kucharzenie we własnym domu.

Na jaką okazję?

W krajach pochodzenia kuskusu wspólne posiłki są odpowiednio celebrowane. Bierzcie przykład z tych zwyczajów, przygotowując dania z kuskusem na posiedzenia w gronie rodziny i przyjaciół. Sałatka tabbouleh z kaszą kuskus, obficie przyprawiona natką pietruszki i polana sokiem z cytryny, będzie orzeźwiającą odmianą od majonezowych sałatek, które do tej pory królowały na stołach. Ciekawym pomysłem jest nadziewanie pomidorów kuskusem z pikantnymi przyprawami. Na nowo odkryjecie swoje kulinarne powołanie.

Czy wiesz, że?

Kasza kuskus smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz wytrawnych dań, z jej udziałem można przyrządzić zjawiskowe desery. Przykładem jest libański rarytas o nazwie maghrood, czyli rodzaj ciastek pokrytych sezamem. Wytwarza się je poprzez zmieszanie kuskusu z miodem i daktylami.

Dla urozmaicenia:

Najprostszym sposobem przygotowania kuskusu jest zalanie ziaren wrzątkiem. Kucharze spragnieni ciekawszych smaków mogą użyć gorącego mleka lub warzywnego bulionu.