Przepisy na Kuskus
59 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej
Kuskus
To prawdopodobnie najprostszy i najszybszy sposób, by przybliżyć sobie kulinaria afrykańskie. Kuskus wywodzi się z krajów Maghrebu, więc oryginalnych receptur na jego wykorzystanie należy szukać w specjałach rodem z Maroka, Tunezji, Algierii i Libii. Możecie być pewni, że w kuchniach zrobi się niezwykle aromatycznie. Łagodny w smaku kuskus doskonale łączy się z bardziej wyrazistymi składnikami, stając się podstawą potraw, do których przygotowywania wraca się z ogromną przyjemnością.
Dla kogo?
Kuskus jest faworytem osób, które ciągle są w biegu. Brak czasu często staje się wymówką, by darować sobie gotowanie na rzecz jedzenia gotowców lub przekąsek na szybko. Z kuskusem ten problem znika. Nie trzeba go nawet gotować, wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut. Z łatwością przypomnicie sobie, jak przyjemne i satysfakcjonujące może być kucharzenie we własnym domu.
Na jaką okazję?
W krajach pochodzenia kuskusu wspólne posiłki są odpowiednio celebrowane. Bierzcie przykład z tych zwyczajów, przygotowując dania z kuskusem na posiedzenia w gronie rodziny i przyjaciół. Sałatka tabbouleh z kaszą kuskus, obficie przyprawiona natką pietruszki i polana sokiem z cytryny, będzie orzeźwiającą odmianą od majonezowych sałatek, które do tej pory królowały na stołach. Ciekawym pomysłem jest nadziewanie pomidorów kuskusem z pikantnymi przyprawami. Na nowo odkryjecie swoje kulinarne powołanie.
Czy wiesz, że?
Kasza kuskus smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz wytrawnych dań, z jej udziałem można przyrządzić zjawiskowe desery. Przykładem jest libański rarytas o nazwie maghrood, czyli rodzaj ciastek pokrytych sezamem. Wytwarza się je poprzez zmieszanie kuskusu z miodem i daktylami.
Dla urozmaicenia:
Najprostszym sposobem przygotowania kuskusu jest zalanie ziaren wrzątkiem. Kucharze spragnieni ciekawszych smaków mogą użyć gorącego mleka lub warzywnego bulionu.