Dania i potrawy z kuskusem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kuskus

59 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KuskusKuskus

To prawdopodobnie najprostszy i najszybszy sposób, by przybliżyć sobie kulinaria afrykańskie. Kuskus wywodzi się z krajów Maghrebu, więc oryginalnych receptur na jego wykorzystanie należy szukać w specjałach rodem z Maroka, Tunezji, Algierii i Libii. Możecie być pewni, że w kuchniach zrobi się niezwykle aromatycznie. Łagodny w smaku kuskus doskonale łączy się z bardziej wyrazistymi składnikami, stając się podstawą potraw, do których przygotowywania wraca się z ogromną przyjemnością.

Dla kogo?

Kuskus jest faworytem osób, które ciągle są w biegu. Brak czasu często staje się wymówką, by darować sobie gotowanie na rzecz jedzenia gotowców lub przekąsek na szybko. Z kuskusem ten problem znika. Nie trzeba go nawet gotować, wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut. Z łatwością przypomnicie sobie, jak przyjemne i satysfakcjonujące może być kucharzenie we własnym domu.

Na jaką okazję?

W krajach pochodzenia kuskusu wspólne posiłki są odpowiednio celebrowane. Bierzcie przykład z tych zwyczajów, przygotowując dania z kuskusem na posiedzenia w gronie rodziny i przyjaciół. Sałatka tabbouleh z kaszą kuskus, obficie przyprawiona natką pietruszki i polana sokiem z cytryny, będzie orzeźwiającą odmianą od majonezowych sałatek, które do tej pory królowały na stołach. Ciekawym pomysłem jest nadziewanie pomidorów kuskusem z pikantnymi przyprawami. Na nowo odkryjecie swoje kulinarne powołanie.

Czy wiesz, że?

Kasza kuskus smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz wytrawnych dań, z jej udziałem można przyrządzić zjawiskowe desery. Przykładem jest libański rarytas o nazwie maghrood, czyli rodzaj ciastek pokrytych sezamem. Wytwarza się je poprzez zmieszanie kuskusu z miodem i daktylami.

Dla urozmaicenia:

Najprostszym sposobem przygotowania kuskusu jest zalanie ziaren wrzątkiem. Kucharze spragnieni ciekawszych smaków mogą użyć gorącego mleka lub warzywnego bulionu.