Przepisy z baraniną
28 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Baranina
Oto rodzaj mięsa, do którego wielu polskich kucharzy podchodzi z rezerwą. Całkiem niesłusznie! Wcześniejsze zamarynowanie baraniny i użycie odpowiednich przypraw sprawi, że zamieni się ona w smakołyk, który nie ma sobie równych. Chcecie przygotować dla swoich najbliższych coś wyjątkowego? Wybierzcie baraninę! Istnieje mnóstwo smakowitych sposobów na poradzenie sobie z tym mięsem, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Dla kogo?
Do odważnych szefów kuchni kulinarny świat należy! Z baraniną przygotujecie oryginalny kebab. Można ją piec, dusić i grillować, więc w znacznym stopniu rozszerzycie repertuar swoich popisowych potraw. Idealny sposób na podanie gulaszu w zupełnie nowym wydaniu. Zastanawiacie się, jak wprowadzić trochę egzotyki na talerze? Moussaka z baraniną charakterystyczna dla kuchni tureckiej i bałkańskiej załatwi sprawę.
Na jaką okazję?
Pieczona baranina stanowi doskonałą oprawę dla najważniejszych uroczystości. Wybierzcie polędwicę, antrykot lub comber, a nikt nie będzie mieć wątpliwości co do rangi wydarzenia. Świetny sposób, by zaskoczyć gości fantazją i umiejętnościami kulinarnymi. Spokojnie, przepisy opisujące przyrządzanie baraniny krok po kroku są odpowiednie nawet dla początkujących.
Czy wiesz, że?
Potrawy z baraniny są cenione na południu Europy, terenach Kaukazu i w krajach muzułmańskich. Inspiracji można szukać także w Islandii. Szacuje się, że w tym państwie żyje nawet 4 razy więcej owiec niż ludzi!
Dla urozmaicenia:
Pierwszym krokiem do przyrządzenia baraniny jest skomponowanie aromatycznej marynaty. Zaplanujcie to wcześniej, by mięso mogło spędzić w niej co najmniej kilkanaście godzin. Najpopularniejszym wariantem jest ocet winny z czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Ocet można zamienić na jogurt naturalny, maślankę lub kefir.



