Przepisy z baraniną
28 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (28) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Baranina
Oto rodzaj mięsa, do którego wielu polskich kucharzy podchodzi z rezerwą. Całkiem niesłusznie! Wcześniejsze zamarynowanie baraniny i użycie odpowiednich przypraw sprawi, że zamieni się ona w smakołyk, który nie ma sobie równych. Chcecie przygotować dla swoich najbliższych coś wyjątkowego? Wybierzcie baraninę! Istnieje mnóstwo smakowitych sposobów na poradzenie sobie z tym mięsem, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Dla kogo?
Do odważnych szefów kuchni kulinarny świat należy! Z baraniną przygotujecie oryginalny kebab. Można ją piec, dusić i grillować, więc w znacznym stopniu rozszerzycie repertuar swoich popisowych potraw. Idealny sposób na podanie gulaszu w zupełnie nowym wydaniu. Zastanawiacie się, jak wprowadzić trochę egzotyki na talerze? Moussaka z baraniną charakterystyczna dla kuchni tureckiej i bałkańskiej załatwi sprawę.
Na jaką okazję?
Pieczona baranina stanowi doskonałą oprawę dla najważniejszych uroczystości. Wybierzcie polędwicę, antrykot lub comber, a nikt nie będzie mieć wątpliwości co do rangi wydarzenia. Świetny sposób, by zaskoczyć gości fantazją i umiejętnościami kulinarnymi. Spokojnie, przepisy opisujące przyrządzanie baraniny krok po kroku są odpowiednie nawet dla początkujących.
Czy wiesz, że?
Potrawy z baraniny są cenione na południu Europy, terenach Kaukazu i w krajach muzułmańskich. Inspiracji można szukać także w Islandii. Szacuje się, że w tym państwie żyje nawet 4 razy więcej owiec niż ludzi!
Dla urozmaicenia:
Pierwszym krokiem do przyrządzenia baraniny jest skomponowanie aromatycznej marynaty. Zaplanujcie to wcześniej, by mięso mogło spędzić w niej co najmniej kilkanaście godzin. Najpopularniejszym wariantem jest ocet winny z czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Ocet można zamienić na jogurt naturalny, maślankę lub kefir.