Dania i potrawy z baraniny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z baraniną

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - BaraninaBaranina

Oto rodzaj mięsa, do którego wielu polskich kucharzy podchodzi z rezerwą. Całkiem niesłusznie! Wcześniejsze zamarynowanie baraniny i użycie odpowiednich przypraw sprawi, że zamieni się ona w smakołyk, który nie ma sobie równych. Chcecie przygotować dla swoich najbliższych coś wyjątkowego? Wybierzcie baraninę! Istnieje mnóstwo smakowitych sposobów na poradzenie sobie z tym mięsem, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Dla kogo?

Do odważnych szefów kuchni kulinarny świat należy! Z baraniną przygotujecie oryginalny kebab. Można ją piec, dusić i grillować, więc w znacznym stopniu rozszerzycie repertuar swoich popisowych potraw. Idealny sposób na podanie gulaszu w zupełnie nowym wydaniu. Zastanawiacie się, jak wprowadzić trochę egzotyki na talerze? Moussaka z baraniną charakterystyczna dla kuchni tureckiej i bałkańskiej załatwi sprawę.

Na jaką okazję?

Pieczona baranina stanowi doskonałą oprawę dla najważniejszych uroczystości. Wybierzcie polędwicę, antrykot lub comber, a nikt nie będzie mieć wątpliwości co do rangi wydarzenia. Świetny sposób, by zaskoczyć gości fantazją i umiejętnościami kulinarnymi. Spokojnie, przepisy opisujące przyrządzanie baraniny krok po kroku są odpowiednie nawet dla początkujących.

Czy wiesz, że?

Potrawy z baraniny są cenione na południu Europy, terenach Kaukazu i w krajach muzułmańskich. Inspiracji można szukać także w Islandii. Szacuje się, że w tym państwie żyje nawet 4 razy więcej owiec niż ludzi!

Dla urozmaicenia:

Pierwszym krokiem do przyrządzenia baraniny jest skomponowanie aromatycznej marynaty. Zaplanujcie to wcześniej, by mięso mogło spędzić w niej co najmniej kilkanaście godzin. Najpopularniejszym wariantem jest ocet winny z czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Ocet można zamienić na jogurt naturalny, maślankę lub kefir.