Dania i potrawy z baraniny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z baraniną

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Gulasz galicyjski
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Mięso pokrój w dużą kostkę, posyp solą, rozgniecionym pieprzem.
Seekh kebab
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak niec...
Baranina z czerwonym winem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w re...
Burrito z baraniną i czosnkiem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Mięso mielone podsmaż na rumiany kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
Duszona baranina z warzywami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Baranina jest mięsem dosyć rzadko spotykanym we współczesnej polskiej kuchni, będzie więc stanowi...
Pieczona baranina z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Święta, uroczysty obiad – to takie chwile, gdy chcesz przygotować coś, czego nie jada się na co d...
Gulasz góralski z kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mięso pokrój w kostkę, kapustę przepłucz pod bieżąca wodą, a następnie posiekaj. ...
Moussaka
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę spróbować dania z kuchni greckiej? Koniecznie przygotuj moussakę, która jest najbardz...
Kofty z baraniny
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż biryani
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyrazisty, lekko pikantny ryż biryani to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Przyr...
Baranina madras
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aromatyczna baranina madras to dobra propozycja dla miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Danie...
Kołduny Podlaskie
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kołduny z baraniną to klasyka kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich cechą charakterystyczną jest ci...
Deluxe burger z baraniny
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dopraw kotlety i szybko obsmaż z dwóch stron. Zdejmij z patelni.
Pikantny garnek
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Baranina z ryżem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
Arabskie kiuftety
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa po arabsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BaraninaBaranina

Oto rodzaj mięsa, do którego wielu polskich kucharzy podchodzi z rezerwą. Całkiem niesłusznie! Wcześniejsze zamarynowanie baraniny i użycie odpowiednich przypraw sprawi, że zamieni się ona w smakołyk, który nie ma sobie równych. Chcecie przygotować dla swoich najbliższych coś wyjątkowego? Wybierzcie baraninę! Istnieje mnóstwo smakowitych sposobów na poradzenie sobie z tym mięsem, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Dla kogo?

Do odważnych szefów kuchni kulinarny świat należy! Z baraniną przygotujecie oryginalny kebab. Można ją piec, dusić i grillować, więc w znacznym stopniu rozszerzycie repertuar swoich popisowych potraw. Idealny sposób na podanie gulaszu w zupełnie nowym wydaniu. Zastanawiacie się, jak wprowadzić trochę egzotyki na talerze? Moussaka z baraniną charakterystyczna dla kuchni tureckiej i bałkańskiej załatwi sprawę.

Na jaką okazję?

Pieczona baranina stanowi doskonałą oprawę dla najważniejszych uroczystości. Wybierzcie polędwicę, antrykot lub comber, a nikt nie będzie mieć wątpliwości co do rangi wydarzenia. Świetny sposób, by zaskoczyć gości fantazją i umiejętnościami kulinarnymi. Spokojnie, przepisy opisujące przyrządzanie baraniny krok po kroku są odpowiednie nawet dla początkujących.

Czy wiesz, że?

Potrawy z baraniny są cenione na południu Europy, terenach Kaukazu i w krajach muzułmańskich. Inspiracji można szukać także w Islandii. Szacuje się, że w tym państwie żyje nawet 4 razy więcej owiec niż ludzi!

Dla urozmaicenia:

Pierwszym krokiem do przyrządzenia baraniny jest skomponowanie aromatycznej marynaty. Zaplanujcie to wcześniej, by mięso mogło spędzić w niej co najmniej kilkanaście godzin. Najpopularniejszym wariantem jest ocet winny z czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Ocet można zamienić na jogurt naturalny, maślankę lub kefir.