Przepisy z baraniną

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (28)

Gulasz galicyjski
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Seekh kebab
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak niec...
Baranina z czerwonym winem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w re...
Duszona baranina z warzywami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Baranina jest mięsem dosyć rzadko spotykanym we współczesnej polskiej kuchni, będzie więc stanowi...
Pieczona baranina z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Święta, uroczysty obiad – to takie chwile, gdy chcesz przygotować coś, czego nie jada się na co d...
Moussaka
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę spróbować dania z kuchni greckiej? Koniecznie przygotuj moussakę, która jest najbardz...
Kofty z baraniny
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryż biryani
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyrazisty, lekko pikantny ryż biryani to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Przyr...
Baranina madras
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aromatyczna baranina madras to dobra propozycja dla miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Danie...
Kołduny Podlaskie
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kołduny z baraniną to klasyka kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich cechą charakterystyczną jest ci...
Pikantny garnek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Baranina z ryżem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
Arabskie kiuftety
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa po arabsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BaraninaBaranina

Oto rodzaj mięsa, do którego wielu polskich kucharzy podchodzi z rezerwą. Całkiem niesłusznie! Wcześniejsze zamarynowanie baraniny i użycie odpowiednich przypraw sprawi, że zamieni się ona w smakołyk, który nie ma sobie równych. Chcecie przygotować dla swoich najbliższych coś wyjątkowego? Wybierzcie baraninę! Istnieje mnóstwo smakowitych sposobów na poradzenie sobie z tym mięsem, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Dla kogo?

Do odważnych szefów kuchni kulinarny świat należy! Z baraniną przygotujecie oryginalny kebab. Można ją piec, dusić i grillować, więc w znacznym stopniu rozszerzycie repertuar swoich popisowych potraw. Idealny sposób na podanie gulaszu w zupełnie nowym wydaniu. Zastanawiacie się, jak wprowadzić trochę egzotyki na talerze? Moussaka z baraniną charakterystyczna dla kuchni tureckiej i bałkańskiej załatwi sprawę.

Na jaką okazję?

Pieczona baranina stanowi doskonałą oprawę dla najważniejszych uroczystości. Wybierzcie polędwicę, antrykot lub comber, a nikt nie będzie mieć wątpliwości co do rangi wydarzenia. Świetny sposób, by zaskoczyć gości fantazją i umiejętnościami kulinarnymi. Spokojnie, przepisy opisujące przyrządzanie baraniny krok po kroku są odpowiednie nawet dla początkujących.

Czy wiesz, że?

Potrawy z baraniny są cenione na południu Europy, terenach Kaukazu i w krajach muzułmańskich. Inspiracji można szukać także w Islandii. Szacuje się, że w tym państwie żyje nawet 4 razy więcej owiec niż ludzi!

Dla urozmaicenia:

Pierwszym krokiem do przyrządzenia baraniny jest skomponowanie aromatycznej marynaty. Zaplanujcie to wcześniej, by mięso mogło spędzić w niej co najmniej kilkanaście godzin. Najpopularniejszym wariantem jest ocet winny z czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Ocet można zamienić na jogurt naturalny, maślankę lub kefir.