Dania i potrawy z indyka | Przepisy.pl

Przepisy na Indyk

72 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (72)

Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

191

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Makaron z indykiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

130

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Znakomite danie prosto z patelni, po skosztowaniu którego każdy zapała miłością do gotowania. Wła...
Sałatka brokułowa z serem feta
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatny smak brokułów świetnie komponuje się z bardziej wyrazistymi dodatkami – dobrze współgra...
Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Ten przepis udowadnia, że kasza gryczana może być świetną bazą do przygotowania smacznego, wykwin...
Pieczony udziec z indyka z sosem
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą d...
Świąteczna sałatka z indykiem
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatki doskonale sprawdzają się na świątecznym stole – ładnie się prezentują i można po nie sięg...
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach...
Cukinia faszerowana indykiem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiek...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważa...
Pasztet mieszany
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
Cukinia zapiekana w piekarniku
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Masz w lodówce dwie dorodne cukinie i zastanawiasz się, co z nich stworzyć? Proponujemy ci cukini...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Pierś z indyka
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Piersi z indyka są bardzo lubianym mięsem, ale najpopularniejsze sposoby ich podawania, nie zaska...
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugo...
Indyk a’ la Zurich
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Indyk à la Zurich to smaczna potrawa, którą z powodzeniem możesz podać na świąteczny obiad lub ko...
Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako dani...
Klopsiki z warzywami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj...
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu...
Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chcesz gotować na medal? W takim razie potrzebujesz popisowych receptur. Szczególnie polecamy prz...
Indyk w śmietanie
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tu liczy się prostota i odpowiednia kompozycja aromatycznych przypraw. Kilka prostych składników...
Hamburgery z indyka
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla – dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z w...
Sznycle z indyka w polewie grzybowej
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sznycle z indyka, okraszone grzybowym sosem to znakomity pomysł zarówno na obiad, jak i na kolacj...
Grillowane steki z indyka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stek to nazwa dania przygotowanego z lekko grillowanego lub smażonego z odrobiną oleju mięsa, pok...
Faszerowana pierś z indyka
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne danie. wypróbuj przepis na delikatną, faszerowaną pierś z ind...
Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz och...
Chińska sałatka z indyka
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz orientalny smak dań, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę chińską z indyka. Jej se...
Indyk pieczony z farszem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę na pyszny obiad lub wykwintną kolację? Przygotuj pieczonego indyka z farszem. Potrawa...
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc n...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - IndykIndyk

Obowiązkowo pojawia się na stołach w czasie amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Indyk pieczony w całości zrobi wrażenie także na polskich talerzach. Warto umieścić go w jadłospisie, ponieważ sposobów na przygotowanie mięsa jest całe mnóstwo. Kotlety, roladki, gulasze – to dopiero początek. Co ciekawe, niemalże każda część indyka różni się smakiem, strukturą i kolorem, więc apetyczny ptak pozostawia kucharzom dużą dowolność. Jak przygotować indyka, by zachwycał wyglądem i soczystością? Poznajcie nasze patenty!

Dla kogo?

Drobiowe mięso jest lubiane ze względu na dostępność, uniwersalność i prostotę w przyrządzeniu. Indyk to świetna propozycja dla wszystkich, którzy do perfekcji opanowali przygotowanie mięsa kurczaka i poszukują smacznej odmiany. Piersi, czyli najbardziej wykwintna część, oczarują delikatnością. Ciemniejsze mięso z udek indyka wielu smakoszom przypomina w smaku dziczyznę. Każdy kęs potraw z indyka to kolejne kulinarne odkrycie!

Na jaką okazję?

Amerykanie udowodnili, że indyk może grać główną rolę w świątecznym menu. Pieczcie go w całości lub użyjcie jego mięsa jako dodatku do wyjątkowego pasztetu. Nadaje się do przygotowania domowej wędliny, po którą sięga się z dużą ochotą w czasie wielogodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Jednocześnie pamiętajcie, że indyk będzie niezwykle przydatny w dni powszednie. Zamienicie go w wyborne zrazy i klopsiki. Znakomicie komponuje się z kaszą i ryżem.

Czy wiesz, że?

Zabierając się za indyka, należy mieć na uwadze, by nie kroić go w zbyt cienkie plastry. Może to powodować wysuszanie się smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa. Z tego względu nie powinno się rozbijać mięsnych porcji zbyt cienko. Dobrym pomysłem dla zachowania soczystości potrawy jest owinięcie indyka plastrami boczku.

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia smaku indyka wystarczą najprostsze przyprawy – sól, pieprz, czosnek, tymianek. Jeżeli zależy Wam na urozmaiceniu dania bez zdominowania jego naturalnego smaku, spróbujcie indyka pieczonego z owocami. Smakuje wyśmienicie z morelami, śliwkami, jabłkami i pomarańczami.