Dania i potrawy z indyka | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Indyk

72 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (72)

Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

214

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Makaron z indykiem i brokułami
ratingratingratingratingrating

223

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Znakomite danie prosto z patelni, po skosztowaniu którego każdy zapała miłością do gotowania. Wła...
Sałatka brokułowa z serem feta
ratingratingratingratingrating

168

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatny smak brokułów świetnie komponuje się z bardziej wyrazistymi dodatkami – dobrze współgra...
Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Oto pomysł na szybki obiad, który z fast foodem nie ma nic wspólnego. Soczyste i dobrze przyprawi...
Pieczony udziec z indyka z sosem
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gdy na talerzu pojawia się udziec z indyka w sosie, to wszyscy zachwycają się jego smakiem. Już t...
Świąteczna sałatka z indykiem
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatki doskonale sprawdzają się na świątecznym stole – ładnie się prezentują i można po nie sięg...
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Drób cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Najczęściej wybieramy kurczaka. Jeśli do te...
Cukinia faszerowana indykiem
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiek...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważa...
Pasztet mieszany
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, dro...
 A la Stroganoff z indyka
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Co prawda strogonow z indyka może brzmieć nieco szokująco, lecz zamiana polędwicy wołowej na deli...
Cukinia zapiekana w piekarniku
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Już dziś zaproś cukinię do swojej kuchni i wykorzystaj jej potencjał! To smaczne warzywo urozmaic...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Roladki z indyka po hawajsku
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.
Pierś z indyka
ratingratingratingratingrating

148

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Piersi z indyka są bardzo lubianym mięsem, ale najpopularniejsze sposoby ich podawania, nie zaska...
Kotlety mielone gotowane na parze z sałatką z karczochów marynowanych
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Głównym składnikiem proponowanej potrawy są kotlety mielone. Tym razem nie musisz ich smażyć, ugo...
Indyk a’ la Zurich
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Indyk à la Zurich to smaczna potrawa, którą z powodzeniem możesz podać na świąteczny obiad lub ko...
Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako dani...
Klopsiki z warzywami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj...
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu...
Pierś z indyka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Rozmroź szpinak i odciśnij sok. Pokrój cebulę oraz suszone pomidory w drobną kostkę. ...
Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chcesz gotować na medal? W takim razie potrzebujesz popisowych receptur. Szczególnie polecamy prz...
Indyk w śmietanie
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tu liczy się prostota i odpowiednia kompozycja aromatycznych przypraw. Kilka prostych składników...
Hamburgery z indyka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla. Dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z wy...
Sznycle z indyka w polewie grzybowej
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sznycle z indyka, okraszone grzybowym sosem to znakomity pomysł zarówno na obiad, jak i na kolacj...
Grillowane steki z indyka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stek to nazwa dania przygotowanego z lekko grillowanego lub smażonego z odrobiną oleju mięsa, pok...
Roladki z indyka z orzechami
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sznycle rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Następnie oprósz przyprawą Knorr.
Faszerowana pierś z indyka
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne danie. wypróbuj przepis na delikatną, faszerowaną pierś z ind...
Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz och...
Chińska sałatka z indyka
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz orientalny smak dań, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę chińską z indyka. Jej se...
Indyk pieczony z farszem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Masz ochotę na pyszny obiad lub wykwintną kolację? Przygotuj pieczonego indyka z farszem. Potrawa...
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mięso drobiowe z powodzeniem przyrządzisz na grillu. Pamiętaj jedynie, że jest dość chude, więc n...

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - IndykIndyk

Obowiązkowo pojawia się na stołach w czasie amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Indyk pieczony w całości zrobi wrażenie także na polskich talerzach. Warto umieścić go w jadłospisie, ponieważ sposobów na przygotowanie mięsa jest całe mnóstwo. Kotlety, roladki, gulasze – to dopiero początek. Co ciekawe, niemalże każda część indyka różni się smakiem, strukturą i kolorem, więc apetyczny ptak pozostawia kucharzom dużą dowolność. Jak przygotować indyka, by zachwycał wyglądem i soczystością? Poznajcie nasze patenty!

Dla kogo?

Drobiowe mięso jest lubiane ze względu na dostępność, uniwersalność i prostotę w przyrządzeniu. Indyk to świetna propozycja dla wszystkich, którzy do perfekcji opanowali przygotowanie mięsa kurczaka i poszukują smacznej odmiany. Piersi, czyli najbardziej wykwintna część, oczarują delikatnością. Ciemniejsze mięso z udek indyka wielu smakoszom przypomina w smaku dziczyznę. Każdy kęs potraw z indyka to kolejne kulinarne odkrycie!

Na jaką okazję?

Amerykanie udowodnili, że indyk może grać główną rolę w świątecznym menu. Pieczcie go w całości lub użyjcie jego mięsa jako dodatku do wyjątkowego pasztetu. Nadaje się do przygotowania domowej wędliny, po którą sięga się z dużą ochotą w czasie wielogodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Jednocześnie pamiętajcie, że indyk będzie niezwykle przydatny w dni powszednie. Zamienicie go w wyborne zrazy i klopsiki. Znakomicie komponuje się z kaszą i ryżem.

Czy wiesz, że?

Zabierając się za indyka, należy mieć na uwadze, by nie kroić go w zbyt cienkie plastry. Może to powodować wysuszanie się smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa. Z tego względu nie powinno się rozbijać mięsnych porcji zbyt cienko. Dobrym pomysłem dla zachowania soczystości potrawy jest owinięcie indyka plastrami boczku.

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia smaku indyka wystarczą najprostsze przyprawy – sól, pieprz, czosnek, tymianek. Jeżeli zależy Wam na urozmaiceniu dania bez zdominowania jego naturalnego smaku, spróbujcie indyka pieczonego z owocami. Smakuje wyśmienicie z morelami, śliwkami, jabłkami i pomarańczami.