Dania i potrawy z indyka | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Indyk

72 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - IndykIndyk

Obowiązkowo pojawia się na stołach w czasie amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Indyk pieczony w całości zrobi wrażenie także na polskich talerzach. Warto umieścić go w jadłospisie, ponieważ sposobów na przygotowanie mięsa jest całe mnóstwo. Kotlety, roladki, gulasze – to dopiero początek. Co ciekawe, niemalże każda część indyka różni się smakiem, strukturą i kolorem, więc apetyczny ptak pozostawia kucharzom dużą dowolność. Jak przygotować indyka, by zachwycał wyglądem i soczystością? Poznajcie nasze patenty!

Dla kogo?

Drobiowe mięso jest lubiane ze względu na dostępność, uniwersalność i prostotę w przyrządzeniu. Indyk to świetna propozycja dla wszystkich, którzy do perfekcji opanowali przygotowanie mięsa kurczaka i poszukują smacznej odmiany. Piersi, czyli najbardziej wykwintna część, oczarują delikatnością. Ciemniejsze mięso z udek indyka wielu smakoszom przypomina w smaku dziczyznę. Każdy kęs potraw z indyka to kolejne kulinarne odkrycie!

Na jaką okazję?

Amerykanie udowodnili, że indyk może grać główną rolę w świątecznym menu. Pieczcie go w całości lub użyjcie jego mięsa jako dodatku do wyjątkowego pasztetu. Nadaje się do przygotowania domowej wędliny, po którą sięga się z dużą ochotą w czasie wielogodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Jednocześnie pamiętajcie, że indyk będzie niezwykle przydatny w dni powszednie. Zamienicie go w wyborne zrazy i klopsiki. Znakomicie komponuje się z kaszą i ryżem.

Czy wiesz, że?

Zabierając się za indyka, należy mieć na uwadze, by nie kroić go w zbyt cienkie plastry. Może to powodować wysuszanie się smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa. Z tego względu nie powinno się rozbijać mięsnych porcji zbyt cienko. Dobrym pomysłem dla zachowania soczystości potrawy jest owinięcie indyka plastrami boczku.

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia smaku indyka wystarczą najprostsze przyprawy – sól, pieprz, czosnek, tymianek. Jeżeli zależy Wam na urozmaiceniu dania bez zdominowania jego naturalnego smaku, spróbujcie indyka pieczonego z owocami. Smakuje wyśmienicie z morelami, śliwkami, jabłkami i pomarańczami.