Dania i potrawy z kiełbasy | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kiełbasą

64 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (64)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

1114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

163

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W prostocie tkwi siła, o czym możesz przekonać się, sprawdzając nasze przepisy i przygotowując kl...
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie na pewno zaspokoi wymagania miłośników wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ziemniaki w połącz...
Barszcz biały Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Zupa chrzanowa z jajkiem
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa chrzanowa to świetny zamiennik popularnych zup wielkanocnych takich, jak żurek czy barszcz...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...
Szybka fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Fasolka po bretońsku jest jednym z kulinarnych klasyków ze względu na swój wyrazisty smak i prost...
Ratatouille z kiełbasą chorizo
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ratatouille to francuski gulasz warzywny, pod różnymi nazwami popularny także w innych regionach...
Żurek śląski
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żurek śląski to smaczna zupa, którą dość łatwo przygotować. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do...
Świderki w sosie grzybowym z białą kiełbasą
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ugotuj ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu.
Currywurst
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najp...
Fasolka po bretońsku inaczej
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Fasolka po bretońsku to danie znane i lubiane w kuchni polskiej. Fasola duszona w pomidorowym sos...
Aromatyczny kuskus z warzywami na ostro
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Delikatny kuskus z warzywami i kiełbasą, duszonymi z curry i ostrą papryką, to świetny pomysł na...
Hot dogi z grillowanymi kiełbaskami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Hot dogi to smaczna i prosta przekąska, kojarzona przeważnie z jedzeniem na mieście, w biegu. War...
Barszcz biały z chrzanową chmurką
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Barszcz biały powinien wyróżniać się i przykuwać uwagę intensywnym smakiem chrzanu. Aby uzyskać t...
Zupa fasolowa na kiełbasie
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa fasolowa na kiełbasie nie może umknąć twojej uwadze, jeśli szukasz przepisu na udany obiad...
Żurek w chlebie
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz...
Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bigos z ogórków kiszonych to jedno z tych dań, na które czeka się cały rok, bo tradycyjnie przygo...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji na smaczne klasyczne danie obiadowe? Postaw na żurek, który wyróżnia się chara...
Zupa po hiszpańsku na ostro
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczywo porwij na mniejsze kawałki i zrumień w piekarniku.
Frittata z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Uwielbiane składniki tradycyjnej święconki w zupełnie nowym wydaniu. To nie może się nie udać! Kt...
Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, c...
Pieczona biała kiełbasa
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z wielkanocnym jadłospisem. Chętnie dodawana jest do...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli...
Biała kiełbasa w sosie piwnym
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Biała kiełbasa to jeden z niezbędnych elementów wielkanocnego menu, ale nie tylko – to także świe...
Jesienna biesiada
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż w garnku. Następnie wyjmij z garnka na papierowy ręcznik...
Żurek z białą kiełbasą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, króluje na polskich stołach nie tylko podczas Świąt Wielkanocny...
Barszcz polski
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Barszczyk czerwony to flagowa zupa polskiej kuchni. Pojawia się bardzo często w naszych domach, d...
Biała kiełbasa z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta, pikantna potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mięso z grilla. B...
Żurek z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żurek to popularna zupa, której smak zna niemal każdy. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśn...
Pikantna fasolka z chorizo
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chorizo to popularna hiszpańska kiełbasa wieprzowa. Jej charakterystyczny smak powstaje dzięki do...

Ciekawostki i porady

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KiełbasaKiełbasa

Kiełbaski pieczone nad ogniskiem lub na grillu dla wielu osób są synonimem smaku wakacji, kiedy to z przyjemnością oddajemy się przyjęciom na świeżym powietrzu. Kiełbasę jednak można jeść przez cały rok, i to w niejednym wydaniu. Fasolka po bretońsku, bigos i leczo byłyby bez niej niekompletne. Kiełbasy pod różnymi postaciami jedzone są na całym świecie, więc do dzieła!

Dla kogo?

Kawałek kiełbasy zawsze warto mieć w zanadrzu. Duszona z kapustą z powodzeniem zastąpi obiad, gdy brakuje czasu na zrobienie dwudaniowej uczty. Wspomnieliśmy już o leczo i bigosie, ale kiełbasa nada się też w gulaszu. Potrawy jednogarnkowe są sprzymierzeńcem każdego, kto nie może pozwolić sobie na codziennie przygotowywanie innego posiłku. Czy są z nami osoby, którym zawsze jest zimno? Rozgrzewające zupy z kiełbasą – chrzanowa, grochowa i żurek – znakomicie sprawdzą się w chłodne dni.

Na jaką okazję?

Wydawać by się mogło, że kiełbasa to mało wyszukany składnik, więc nadaje się wyłącznie do zrobienia przekąski na szybko. Tymczasem daniami z kiełbasą można śmiało pochwalić się przed znajomymi! Umieśćcie ją we włoskim calzone albo hiszpańskiej paelli. Dania tego pokroju przekonają do kiełbasy wszystkich niedowiarków i sceptyków. To idealny pretekst do zorganizowania przyjęcia, na którym nie zabraknie kiełbasianych zapiekanek.

Czy wiesz, że?

Smaczne przyrządzanie kiełbasy do perfekcji opanowali niemieccy szefowie kuchni. Z łatwością odtworzycie we własnych kuchniach specjał o nazwie currywurst. Sekret jego smaku tkwi w prostocie. Głównym składnikiem jest wieprzowa kiełbasa – grillowana lub pieczona. Przyprawia się ją dużą porcją curry i podaje z sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Dla urozmaicenia:

Z kiełbasą dookoła świata! Zadbajcie o różnorodność swoich potraw, dodając do nich smakołyki z różnych krajów. Hiszpania słynie z pikantnej kiełbasy chorizo. Włochom zawdzięczamy obecność na talerzach długodojrzewającego salami. Francuskim przysmakiem jest andouille, czyli kiełbasa wieprzowa, do której produkcji używa się też pieprzu, cebuli i wina.