Dania i potrawy z kiełbasy | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kiebłasą

235 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (235)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

1100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to świetna propozycja na danie obiadowe bądź kolację. Sprawdza...
Domowa pizza
ratingratingratingratingrating

287

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Domowa pizza to najpopularniejsze, zaraz obok makaronu, danie kuchni włoskiej. Najważniejsze w wy...
Sałatka "Drwala" z soczystym kurczakiem, kiełbasą i serem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

294

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czego tutaj nie ma!? Soczysty grillowany kurczak, kawałki kiełbasy, ogórki konserwowe, ser żółty...
Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

219

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Uważana za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsu...
Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

157

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą jest bardzo aromatyczny, z mocno wyczuwalnym smakiem bulionu na w...
Chłopski garnek
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Chłopski garnek to przepis na danie jednogarnkowe, które zachwyca smakiem oraz emanuje wspaniałym...
Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

210

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie na pewno zaspokoi wymagania miłośników wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ziemniaki w połącz...
Barszcz biały Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Zasmażana kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Posiekana kapusta, podsmażona z cebulą, kiełbasą jałowcową, a następnie podlana obficie bulionem...
Leczo węgierskie
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina...
Zupa chrzanowa z jajkiem
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa chrzanowa to świetny zamiennik popularnych zup wielkanocnych takich, jak żurek czy barszcz...
Klasyczna fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fasolka po bretońsku w najlepszym wydaniu - z fasolą jaś i kiełbasą, w aromatycznym bulionie z po...
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki makaronowe to niezwykle lubiane dania. Przygotowywane są na całym świecie, najczęściej...
Calzone
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Gulasz z kiełbasek
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, a Ty szukasz rozgrzewającego dania, które umili Ci ten ponury dz...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

109

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Barszcz biały z kotlecikami z jajek
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki t...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...
Leczo
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Polak, Węgier, dwa bratanki… bądźmy nimi także w kuchni! Zaprośmy dziś na swoje stoły znakomite d...
Bigos z cukinii
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cukiniowy bigos to danie intrygujące już samą nazwą. O polskim bigosie słyszał każdy, ale o bigos...
Zupa gulaszowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe? To możliwe, co udowadnia poniżs...
Aromatyczna zupa ogórkowa z grzanką
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup w polskich domach. Bardzo często gości na stołach w wersj...
Zalewajka I
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Zalewajka to zupa bardzo znana w polskiej kuchni ludowej. Zasadniczo zalewajka z kiełbasą i ziemn...
Bigos w kilka minut
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Ab...
Carbonara ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kremowa carbonara ze szpinakiem to znakomita propozycja na danie obiadowe lub apetyczną kolację...
Risotto z pomidorami
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić różnymi dodatkami – w wersji z tego przep...
Szybka fasolka po bretońsku
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Fasolka po bretońsku jest jednym z kulinarnych klasyków ze względu na swój wyrazisty smak i prost...
Bigos domowy
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Bigos to przygotowane z kiszonej kapusty danie jednogarnkowe, które należy do najbardziej rozpozn...
Bigos Wielkopolski
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jeżeli uwielbiasz mięso i masz ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające, konkretne danie dla kilku...
Jajka flamenco
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...

Ciekawostki i porady

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KiełbasaKiełbasa

Kiełbaski pieczone nad ogniskiem lub na grillu dla wielu osób są synonimem smaku wakacji, kiedy to z przyjemnością oddajemy się przyjęciom na świeżym powietrzu. Kiełbasę jednak można jeść przez cały rok, i to w niejednym wydaniu. Fasolka po bretońsku, bigos i leczo byłyby bez niej niekompletne. Kiełbasy pod różnymi postaciami jedzone są na całym świecie, więc do dzieła!

Dla kogo?

Kawałek kiełbasy zawsze warto mieć w zanadrzu. Duszona z kapustą z powodzeniem zastąpi obiad, gdy brakuje czasu na zrobienie dwudaniowej uczty. Wspomnieliśmy już o leczo i bigosie, ale kiełbasa nada się też w gulaszu. Potrawy jednogarnkowe są sprzymierzeńcem każdego, kto nie może pozwolić sobie na codziennie przygotowywanie innego posiłku. Czy są z nami osoby, którym zawsze jest zimno? Rozgrzewające zupy z kiełbasą – chrzanowa, grochowa i żurek – znakomicie sprawdzą się w chłodne dni.

Na jaką okazję?

Wydawać by się mogło, że kiełbasa to mało wyszukany składnik, więc nadaje się wyłącznie do zrobienia przekąski na szybko. Tymczasem daniami z kiełbasą można śmiało pochwalić się przed znajomymi! Umieśćcie ją we włoskim calzone albo hiszpańskiej paelli. Dania tego pokroju przekonają do kiełbasy wszystkich niedowiarków i sceptyków. To idealny pretekst do zorganizowania przyjęcia, na którym nie zabraknie kiełbasianych zapiekanek.

Czy wiesz, że?

Smaczne przyrządzanie kiełbasy do perfekcji opanowali niemieccy szefowie kuchni. Z łatwością odtworzycie we własnych kuchniach specjał o nazwie currywurst. Sekret jego smaku tkwi w prostocie. Głównym składnikiem jest wieprzowa kiełbasa – grillowana lub pieczona. Przyprawia się ją dużą porcją curry i podaje z sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Dla urozmaicenia:

Z kiełbasą dookoła świata! Zadbajcie o różnorodność swoich potraw, dodając do nich smakołyki z różnych krajów. Hiszpania słynie z pikantnej kiełbasy chorizo. Włochom zawdzięczamy obecność na talerzach długodojrzewającego salami. Francuskim przysmakiem jest andouille, czyli kiełbasa wieprzowa, do której produkcji używa się też pieprzu, cebuli i wina.