Dania i potrawy z kiełbasy | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kiełbasą

93 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KiełbasaKiełbasa

Kiełbaski pieczone nad ogniskiem lub na grillu dla wielu osób są synonimem smaku wakacji, kiedy to z przyjemnością oddajemy się przyjęciom na świeżym powietrzu. Kiełbasę jednak można jeść przez cały rok, i to w niejednym wydaniu. Fasolka po bretońsku, bigos i leczo byłyby bez niej niekompletne. Kiełbasy pod różnymi postaciami jedzone są na całym świecie, więc do dzieła!

Dla kogo?

Kawałek kiełbasy zawsze warto mieć w zanadrzu. Duszona z kapustą z powodzeniem zastąpi obiad, gdy brakuje czasu na zrobienie dwudaniowej uczty. Wspomnieliśmy już o leczo i bigosie, ale kiełbasa nada się też w gulaszu. Potrawy jednogarnkowe są sprzymierzeńcem każdego, kto nie może pozwolić sobie na codziennie przygotowywanie innego posiłku. Czy są z nami osoby, którym zawsze jest zimno? Rozgrzewające zupy z kiełbasą – chrzanowa, grochowa i żurek – znakomicie sprawdzą się w chłodne dni.

Na jaką okazję?

Wydawać by się mogło, że kiełbasa to mało wyszukany składnik, więc nadaje się wyłącznie do zrobienia przekąski na szybko. Tymczasem daniami z kiełbasą można śmiało pochwalić się przed znajomymi! Umieśćcie ją we włoskim calzone albo hiszpańskiej paelli. Dania tego pokroju przekonają do kiełbasy wszystkich niedowiarków i sceptyków. To idealny pretekst do zorganizowania przyjęcia, na którym nie zabraknie kiełbasianych zapiekanek.

Czy wiesz, że?

Smaczne przyrządzanie kiełbasy do perfekcji opanowali niemieccy szefowie kuchni. Z łatwością odtworzycie we własnych kuchniach specjał o nazwie currywurst. Sekret jego smaku tkwi w prostocie. Głównym składnikiem jest wieprzowa kiełbasa – grillowana lub pieczona. Przyprawia się ją dużą porcją curry i podaje z sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Dla urozmaicenia:

Z kiełbasą dookoła świata! Zadbajcie o różnorodność swoich potraw, dodając do nich smakołyki z różnych krajów. Hiszpania słynie z pikantnej kiełbasy chorizo. Włochom zawdzięczamy obecność na talerzach długodojrzewającego salami. Francuskim przysmakiem jest andouille, czyli kiełbasa wieprzowa, do której produkcji używa się też pieprzu, cebuli i wina.