Przepisy z kiebłasą
235 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (235) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcej
Kiełbasa
Kiełbaski pieczone nad ogniskiem lub na grillu dla wielu osób są synonimem smaku wakacji, kiedy to z przyjemnością oddajemy się przyjęciom na świeżym powietrzu. Kiełbasę jednak można jeść przez cały rok, i to w niejednym wydaniu. Fasolka po bretońsku, bigos i leczo byłyby bez niej niekompletne. Kiełbasy pod różnymi postaciami jedzone są na całym świecie, więc do dzieła!
Dla kogo?
Kawałek kiełbasy zawsze warto mieć w zanadrzu. Duszona z kapustą z powodzeniem zastąpi obiad, gdy brakuje czasu na zrobienie dwudaniowej uczty. Wspomnieliśmy już o leczo i bigosie, ale kiełbasa nada się też w gulaszu. Potrawy jednogarnkowe są sprzymierzeńcem każdego, kto nie może pozwolić sobie na codziennie przygotowywanie innego posiłku. Czy są z nami osoby, którym zawsze jest zimno? Rozgrzewające zupy z kiełbasą – chrzanowa, grochowa i żurek – znakomicie sprawdzą się w chłodne dni.
Na jaką okazję?
Wydawać by się mogło, że kiełbasa to mało wyszukany składnik, więc nadaje się wyłącznie do zrobienia przekąski na szybko. Tymczasem daniami z kiełbasą można śmiało pochwalić się przed znajomymi! Umieśćcie ją we włoskim calzone albo hiszpańskiej paelli. Dania tego pokroju przekonają do kiełbasy wszystkich niedowiarków i sceptyków. To idealny pretekst do zorganizowania przyjęcia, na którym nie zabraknie kiełbasianych zapiekanek.
Czy wiesz, że?
Smaczne przyrządzanie kiełbasy do perfekcji opanowali niemieccy szefowie kuchni. Z łatwością odtworzycie we własnych kuchniach specjał o nazwie currywurst. Sekret jego smaku tkwi w prostocie. Głównym składnikiem jest wieprzowa kiełbasa – grillowana lub pieczona. Przyprawia się ją dużą porcją curry i podaje z sosem na bazie koncentratu pomidorowego.
Dla urozmaicenia:
Z kiełbasą dookoła świata! Zadbajcie o różnorodność swoich potraw, dodając do nich smakołyki z różnych krajów. Hiszpania słynie z pikantnej kiełbasy chorizo. Włochom zawdzięczamy obecność na talerzach długodojrzewającego salami. Francuskim przysmakiem jest andouille, czyli kiełbasa wieprzowa, do której produkcji używa się też pieprzu, cebuli i wina.