Dania i potrawy z wołowiny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z wołowiną

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (20)

Lasagne
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Szukasz pomysłu na smaczny obiad we włoskim stylu? Przychodzimy z pomocą i wyjątkową recepturą na...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

139

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Klopsiki z groszkiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przypraw mięso delikatnie solą oraz pieprzem, po czym uformuj małe klopsiki.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wymieszaj dokładnie mielone mięso z oliwą oraz szczyptą każdej z przypraw, po czym uformuj malutk...
Kapuśniak z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym...
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz pomysłu na aromatyczny wyrób z mięsa? Sprawdź nasz przepis na pasztet z żurawiną. Ten aro...
Pasztet domowy z leśnymi grzybami
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pasztet z dodatkiem grzybów leśnych jest bardziej kremowy od tego zrobionego wyłącznie z mięsa i...
Ziemniaki Bolognese
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kreatywność kulinarna to pożądana cecha każdego kucharza, niezależnie, czy jest zawodowcem, czy t...
Gulasz z papryką
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pikantny, gęsty gulasz jest sztandarowym daniem kuchni węgierskiej – dzięki temu przepisowi pozna...
Angielska zapiekanka mięsna
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Angielska zapiekanka mięsna przypomina nieco słynne Cottage pie, czyli popularną wiejską zapiekan...
Boeuf Stroganow
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Boeuf Stroganow to jedna z bardziej popularnych potraw serwowanych podczas przyjęć. Ten rodzaj gu...
Chevapchichi z ajvarem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chcesz wybrać się w podróż pełną smaków? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę na bałkań...
Kanapki z pieczoną wołowiną i piklami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Majonez wymieszaj z musztardą i posiekaną natką pietruszki. Kromki pieczywa podsmaż na suchej pat...
Kanapka z grillowaną wołowiną
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kanapka z grillowaną wołowiną serwowana na ciepło to znakomita propozycja na wytrawną przekąskę...
Cymes z wołowiną
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cymes to danie, które wywodzi się z kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu, który wyróżnia się słod...
Cheeseburger z kolendrą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Popularność burgerów nie ma końca! Ten fenomen trwa w Polsce już od początku lat 90., kiedy to sm...
Steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Steak sandwich z sałatką colesław z kapusty bok choy – brzmi nieco egzotycznie? Rzeczywiście, kap...
Podwójny burger z grzybami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Dziś nie występuje już tylko w takiej formie, jaką znamy z popularnych fast foodów. Współczesne b...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - WołowinaWołowina

Mięso o wyrazistym kolorze i doskonałym smaku. Powszechnie uznawane za bardziej wyszukane niż popularne wieprzowina oraz drób, ale nadal łatwo dostępne. Więcej powodów chyba już nie potrzeba, by najbliższy posiłek zaplanować z wołowiną w roli głównej. Soczyste steki i burgery biją rekordy popularności w obleganych lokalach. Czemu zatem nie przyrządzić ich samodzielnie? Kilka wskazówek, trochę treningu i szybko staniecie się specjalistami od wołowiny.

Dla kogo?

Wołowina to prawdziwy przysmak. Chcecie zaimponować bliskim? Przygotujcie wyśmienitą wołowinę po burgundzku, inspirując się kuchnią francuską. Lubicie potrawki i aromatyczne sosy? W takim razie sięgnijcie po przepis na Strogonowa. Wołowina nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, by zachwycać smakiem, ale nie oznacza to, że nie można z nią poszaleć. Istnieje mnóstwo sposobów na marynowanie mięsa wołowego – od delikatnych przypraw, przez słodkie nuty, aż do naprawdę pikantnych składników.

Na jaką okazję?

Zaskoczcie gości w czasie ogrodowego przyjęcia grillowanym stekiem z wołowiny. Zrazy i bitki to propozycje na rodzinny obiad, które nigdy się nie nudzą. Wybierzcie swoje ulubione dodatki i przygotujcie niepowtarzalne burgery, które zaserwujecie znajomym w trakcie kameralnej domówki. Gulasz z wołowiną to fantastyczny pomysł, gdy przy stole ma pojawić się duża liczba gości.

Czy wiesz, że?

Część kucharzy obawia się przyrządzania wołowiny ze względu na ryzyko, że okaże się twarda i niesmaczna. Niesłusznie! Wystarczy pamiętać, by mięsa nie solić na początku obróbki, np. smażenia. Sól dodaje się pod sam koniec. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu może okazać się, że ten dodatek w ogóle nie będzie konieczny.

Dla urozmaicenia:

Placek z wołowiną? Dlaczego nie?! Brytyjskie danie beef pie to wyborna duszona wołowina zapiekana w półkruchym cieście. Można wzbogacać je o dowolne elementy, np. ser i grzyby.