Przepisy z wołowiną
72 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Wołowina
Mięso o wyrazistym kolorze i doskonałym smaku. Powszechnie uznawane za bardziej wyszukane niż popularne wieprzowina oraz drób, ale nadal łatwo dostępne. Więcej powodów chyba już nie potrzeba, by najbliższy posiłek zaplanować z wołowiną w roli głównej. Soczyste steki i burgery biją rekordy popularności w obleganych lokalach. Czemu zatem nie przyrządzić ich samodzielnie? Kilka wskazówek, trochę treningu i szybko staniecie się specjalistami od wołowiny.
Dla kogo?
Wołowina to prawdziwy przysmak. Chcecie zaimponować bliskim? Przygotujcie wyśmienitą wołowinę po burgundzku, inspirując się kuchnią francuską. Lubicie potrawki i aromatyczne sosy? W takim razie sięgnijcie po przepis na Strogonowa. Wołowina nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, by zachwycać smakiem, ale nie oznacza to, że nie można z nią poszaleć. Istnieje mnóstwo sposobów na marynowanie mięsa wołowego – od delikatnych przypraw, przez słodkie nuty, aż do naprawdę pikantnych składników.
Na jaką okazję?
Zaskoczcie gości w czasie ogrodowego przyjęcia grillowanym stekiem z wołowiny. Zrazy i bitki to propozycje na rodzinny obiad, które nigdy się nie nudzą. Wybierzcie swoje ulubione dodatki i przygotujcie niepowtarzalne burgery, które zaserwujecie znajomym w trakcie kameralnej domówki. Gulasz z wołowiną to fantastyczny pomysł, gdy przy stole ma pojawić się duża liczba gości.
Czy wiesz, że?
Część kucharzy obawia się przyrządzania wołowiny ze względu na ryzyko, że okaże się twarda i niesmaczna. Niesłusznie! Wystarczy pamiętać, by mięsa nie solić na początku obróbki, np. smażenia. Sól dodaje się pod sam koniec. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu może okazać się, że ten dodatek w ogóle nie będzie konieczny.
Dla urozmaicenia:
Placek z wołowiną? Dlaczego nie?! Brytyjskie danie beef pie to wyborna duszona wołowina zapiekana w półkruchym cieście. Można wzbogacać je o dowolne elementy, np. ser i grzyby.