Dania i potrawy z cheddarem | Przepisy.pl

Przepisy z serem cheddar

57 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (57)

Mac and cheese z szynką
ratingratingratingratingrating

178

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Zupa serowa na żółtkach
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dla Polaków zupa serowa może wydawać się czymś nietypowym. Zazwyczaj jada się u nas jedynie zupy...
Zapiekanka makaronowa z chorizo
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Makaron z chorizo, zapiekany z sosem śmietanowym, pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem to pros...
Klasyczny burger wołowy
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Klasyczny burger, czyli kawałek soczystego wołowego mięsa, chrupiąca bułka pszenna z sezamem, sos...
Chrupiące placki z dyni i sera
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bardzo popularnym w naszym kraju daniem są placki ziemniaczane, które podaje się przeważnie z gul...
Wrapy z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Wrap, czyli farsz owinięty w placek tortilli, jest daniem, które pochodzi z południowej Europy. M...
Zapiekanka makaronowa pasticcio
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz propozycji na pyszny obiad? Jeśli lubisz dania pochodzące z kuchni włoskiej, zapiekanka m...
Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ziemniaki dają ogrom kulinarnych możliwości i naprawdę duże pole do popisu dla tych, którzy lubią...
Nachos
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską i szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę, sięgnij po przepis n...
Grzanki z serem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kiedy słyszymy „zupa czosnkowa”, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl czeski specjał, cz...
Serowe kąski
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem to świetny sposób na obiad szczególnie wtedy, kiedy brakuje...
Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Burrito jest prawdopodobnie najpopularniejszym daniem kuchni latynoamerykańskiej. Dzieje się tak...
Quesadilas z wędzonym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na danie pochodzące z kuchni meksykańskiej? W takim razie przygotuj quesadilas, które...
Ratatuj à la moussaka
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ratatuj i moussaka w jednym? Tak! Już wyjaśniamy, co się kreuje pod tą tajemniczą nazwą. Moussaka...
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ciasto francuskie jest wykorzystywane zarówno do słodkich przekąsek, jak i wytrawnych dań. Jako d...
Muffinki frittata
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Muffinki frittata to ciekawa alternatywa dla klasycznych wytrawnych babeczek. Są smaczne, puszyst...
Burrito z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sos serowy do nachos na ciepło
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciepły, gęsty i pikantny serowy sos, w którym zanurzysz kukurydziane chrupki o charakterystycznym...
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem to nasza propozycja na dziś. Nie musicie szukać świeżej ryby w sk...
Hamburgery z indyka
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne burgery wołowe to popularne danie z grilla – dla odmiany przygotuj tę znaną potrawę z w...
Kanapka z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kanapka z kurczakiem jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna – doskonale nadaje się zarów...
Grillowane szparagi
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
To danie przyrządzisz błyskawicznie. Grillowane szparagi z cheddarem to proste, ale wykwintne dan...
Zapiekanka z ziemniakami, serem i tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem żółtym to przykład tego, jak ulubiony dodatek naszej...
Cheeseburger
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i...
Makaron z kurczakiem i szparagami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szparagi to warzywa miłości. Wiele osób wierzy, że są skutecznym afrodyzjakiem. Można się o to sp...
Zapiekana dynia z serem i boczkiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni w sezonie jesienno-zimowym...
Zapiekanka makaronowa z wędzonym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka makaronowa z wędzonym kurczakiem to szybki sposób na obiad albo ciepłą kolację. Brokuł...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CheddarCheddar

Burgery podbiły kulinarny świat i z typowo ulicznego jedzenia przeistoczyły się w posiłek godny najlepszych restauracji. Gdy w menu widać, że w ich składzie znajduje się cheddar, większość osób od razu wie, że szykuje się idealnie wyważona uczta. Jednak do czego jeszcze warto używać tego żółtawego lub pomarańczowego sera o dość ostrym smaku? Od dziś z dużym zapałem będziecie odkrywać kolejne wcielenia cheddara.

Dla kogo?

Nie powinni rozstawać się z nim miłośnicy gorących potraw, w których nie brakuje apetycznie ciągnącego się sera. Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że cheddar został stworzony do zapiekania! Nadaje się do urozmaicenia jajecznych dań – omletów, frittaty i sosów niezbędnych do wykończenia wytrawnych tart. Cheddar jest bezkonkurencyjny w kontekście zapiekanek makaronowych i nachosów.

Na jaką okazję?

Chcecie, by posiłek przywoływał wspomnienia tradycyjnych smaków? Przygotujcie pieczone ziemniaki, ale koniecznie z dodatkiem cheddara. Z łatwością stworzycie nowe, kulinarne zwyczaje. Grzanki z cheddarem to prosta metoda na ciepłą, chrupiącą przekąskę lub kolację – sprawdza się perfekcyjnie podczas chłodniejszych dni. Ser miejcie pod ręką, przygotowując przyjęcie w stylu meksykańskim. Burritos z cheddarem będą rozchodzić się jak świeże bułeczki.

Czy wiesz, że?

Cheddar jest serem angielskim, produkuje się go z mleka krowiego. Dużą popularnością cieszy się wśród amerykańskich kucharzy. Największą karierę zrobił w stanie Wisconsin. Jego lokalna produkcja stała się znakiem rozpoznawczym tej części USA.

Dla urozmaicenia:

Fani cheddara mogą zacierać ręce – istnieje ponad 250 jego odmian. Daje to ogromne pole do kulinarnych popisów. W sklepach można trafić na przykład na ser z dodatkiem żurawiny, szałwii czy szczypiorku. Trudno będzie doczekać się degustacji!