Przepisy z serem cheddar
58 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (58) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Cheddar
Burgery podbiły kulinarny świat i z typowo ulicznego jedzenia przeistoczyły się w posiłek godny najlepszych restauracji. Gdy w menu widać, że w ich składzie znajduje się cheddar, większość osób od razu wie, że szykuje się idealnie wyważona uczta. Jednak do czego jeszcze warto używać tego żółtawego lub pomarańczowego sera o dość ostrym smaku? Od dziś z dużym zapałem będziecie odkrywać kolejne wcielenia cheddara.
Dla kogo?
Nie powinni rozstawać się z nim miłośnicy gorących potraw, w których nie brakuje apetycznie ciągnącego się sera. Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że cheddar został stworzony do zapiekania! Nadaje się do urozmaicenia jajecznych dań – omletów, frittaty i sosów niezbędnych do wykończenia wytrawnych tart. Cheddar jest bezkonkurencyjny w kontekście zapiekanek makaronowych i nachosów.
Na jaką okazję?
Chcecie, by posiłek przywoływał wspomnienia tradycyjnych smaków? Przygotujcie pieczone ziemniaki, ale koniecznie z dodatkiem cheddara. Z łatwością stworzycie nowe, kulinarne zwyczaje. Grzanki z cheddarem to prosta metoda na ciepłą, chrupiącą przekąskę lub kolację – sprawdza się perfekcyjnie podczas chłodniejszych dni. Ser miejcie pod ręką, przygotowując przyjęcie w stylu meksykańskim. Burritos z cheddarem będą rozchodzić się jak świeże bułeczki.
Czy wiesz, że?
Cheddar jest serem angielskim, produkuje się go z mleka krowiego. Dużą popularnością cieszy się wśród amerykańskich kucharzy. Największą karierę zrobił w stanie Wisconsin. Jego lokalna produkcja stała się znakiem rozpoznawczym tej części USA.
Dla urozmaicenia:
Fani cheddara mogą zacierać ręce – istnieje ponad 250 jego odmian. Daje to ogromne pole do kulinarnych popisów. W sklepach można trafić na przykład na ser z dodatkiem żurawiny, szałwii czy szczypiorku. Trudno będzie doczekać się degustacji!