Przepisy z serem cheddar
58 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Cheddar
Burgery podbiły kulinarny świat i z typowo ulicznego jedzenia przeistoczyły się w posiłek godny najlepszych restauracji. Gdy w menu widać, że w ich składzie znajduje się cheddar, większość osób od razu wie, że szykuje się idealnie wyważona uczta. Jednak do czego jeszcze warto używać tego żółtawego lub pomarańczowego sera o dość ostrym smaku? Od dziś z dużym zapałem będziecie odkrywać kolejne wcielenia cheddara.
Dla kogo?
Nie powinni rozstawać się z nim miłośnicy gorących potraw, w których nie brakuje apetycznie ciągnącego się sera. Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że cheddar został stworzony do zapiekania! Nadaje się do urozmaicenia jajecznych dań – omletów, frittaty i sosów niezbędnych do wykończenia wytrawnych tart. Cheddar jest bezkonkurencyjny w kontekście zapiekanek makaronowych i nachosów.
Na jaką okazję?
Chcecie, by posiłek przywoływał wspomnienia tradycyjnych smaków? Przygotujcie pieczone ziemniaki, ale koniecznie z dodatkiem cheddara. Z łatwością stworzycie nowe, kulinarne zwyczaje. Grzanki z cheddarem to prosta metoda na ciepłą, chrupiącą przekąskę lub kolację – sprawdza się perfekcyjnie podczas chłodniejszych dni. Ser miejcie pod ręką, przygotowując przyjęcie w stylu meksykańskim. Burritos z cheddarem będą rozchodzić się jak świeże bułeczki.
Czy wiesz, że?
Cheddar jest serem angielskim, produkuje się go z mleka krowiego. Dużą popularnością cieszy się wśród amerykańskich kucharzy. Największą karierę zrobił w stanie Wisconsin. Jego lokalna produkcja stała się znakiem rozpoznawczym tej części USA.
Dla urozmaicenia:
Fani cheddara mogą zacierać ręce – istnieje ponad 250 jego odmian. Daje to ogromne pole do kulinarnych popisów. W sklepach można trafić na przykład na ser z dodatkiem żurawiny, szałwii czy szczypiorku. Trudno będzie doczekać się degustacji!