Przepisy z serem cheddar
58 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Cheddar
Burgery podbiły kulinarny świat i z typowo ulicznego jedzenia przeistoczyły się w posiłek godny najlepszych restauracji. Gdy w menu widać, że w ich składzie znajduje się cheddar, większość osób od razu wie, że szykuje się idealnie wyważona uczta. Jednak do czego jeszcze warto używać tego żółtawego lub pomarańczowego sera o dość ostrym smaku? Od dziś z dużym zapałem będziecie odkrywać kolejne wcielenia cheddara.
Dla kogo?
Nie powinni rozstawać się z nim miłośnicy gorących potraw, w których nie brakuje apetycznie ciągnącego się sera. Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że cheddar został stworzony do zapiekania! Nadaje się do urozmaicenia jajecznych dań – omletów, frittaty i sosów niezbędnych do wykończenia wytrawnych tart. Cheddar jest bezkonkurencyjny w kontekście zapiekanek makaronowych i nachosów.
Na jaką okazję?
Chcecie, by posiłek przywoływał wspomnienia tradycyjnych smaków? Przygotujcie pieczone ziemniaki, ale koniecznie z dodatkiem cheddara. Z łatwością stworzycie nowe, kulinarne zwyczaje. Grzanki z cheddarem to prosta metoda na ciepłą, chrupiącą przekąskę lub kolację – sprawdza się perfekcyjnie podczas chłodniejszych dni. Ser miejcie pod ręką, przygotowując przyjęcie w stylu meksykańskim. Burritos z cheddarem będą rozchodzić się jak świeże bułeczki.
Czy wiesz, że?
Cheddar jest serem angielskim, produkuje się go z mleka krowiego. Dużą popularnością cieszy się wśród amerykańskich kucharzy. Największą karierę zrobił w stanie Wisconsin. Jego lokalna produkcja stała się znakiem rozpoznawczym tej części USA.
Dla urozmaicenia:
Fani cheddara mogą zacierać ręce – istnieje ponad 250 jego odmian. Daje to ogromne pole do kulinarnych popisów. W sklepach można trafić na przykład na ser z dodatkiem żurawiny, szałwii czy szczypiorku. Trudno będzie doczekać się degustacji!