Przepisy na Morele
41 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Morele
Wielu kucharzy kojarzy morele w formie suszonej jako składnik bakalii niezastąpionych podczas domowych wypieków. Dzięki nim kolorowe keksy zyskują przyjemnie chrupiące elementy i prezentują się bardzo kolorowo. Nie warto zapominać o świeżych morelach, które być może nie należą do największych owoców, ale kryją w sobie rewelacyjny smak. Najlepszy przykład na to, że małe jest wielkie!
Dla kogo?
Szukacie nowego hobby? Jesteśmy pewni, że z morelami szybko złapiecie bakcyla własnoręcznego robienia przetworów. Soki, kompoty, dżemy i konfitury morelowe to skarb wśród domowych zapasów. Świeże morele śmiało dodawajcie do owsianek lub muesli. Nie od dziś wiadomo, że dobre śniadanie to udany dzień. Dla wielu osób praktyczną informacją będzie fakt, że jasny miąższ moreli bardzo łatwo jest oddzielić od pestki.
Na jaką okazję?
Lubicie być na bieżąco z najnowszymi trendami kulinarnymi? Zatem wiecie, że odkurzanie zapomnianych przepisów jest na czasie. Moreli użyjcie do zrobienia nadzienia do pierogów i knedli. Posiłki zyskają prawdziwe domowy charakter. Jeśli jednak wolicie coś bardziej innowacyjnego, na obiad podajcie rybę z rusztu z salsą z moreli, papryki, ogórka, cebuli z dodatkiem kolendry. Jeden owoc, a pomoże w przygotowywaniu zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przysmaków.
Czy wiesz, że?
Ojczyzną moreli są starożytne Chiny. Uprawy owoców dość szybko rozprzestrzeniały się na terenach dzisiejszego Iranu i Turcji. W Europie jako pierwsi na możliwościach moreli poznali się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego.
Dla urozmaicenia:
Przez wiele lat popularnym daniem na polskich stołach był schab faszerowany morelami. Pozwólcie sobie na smaczną wariację na temat tego dania. Pieczeń zamarynujcie w przyprawach, occie i dżemie morelowym. Mięso pieczcie w otoczeniu plastrów jabłek oraz cebuli. Aromat wydobywający się z piekarnika szybko zgromadzi domowników w jadalni.