Przepisy na Morele | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Morele

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1705

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżeme...
Ciasto z morelami i bezą
ratingratingratingratingrating

222

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto morelowe z bezą to propozycja dla tych z was, którzy w deserach poszukują – oprócz słodycz...
Schab ze śliwką i morelą
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ukryte w porcji schabu suszone owoce, mięso i przyprawy sprawią, że będzie on soczysty i jeszcze...
Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciemne i kruche kacze mięso to idealny wybór na wykwintne, eleganckie danie. Dzięki przepisowi na...
Turecki pilaw z jagnięciny
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który prz...
Pieczony kurczak z bakaliami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kurczak z bakaliami to połączenie słodyczy z pikantną nutą. Słodko-wytrawne danie pachnie cynamon...
Schab nadziewany morelami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Podaj tę fantastyczną pieczeń wieprzową nadziewaną suszonymi morelami z sosem, od którego cieknie...
Sałatka kuskus z suszonymi owocami i orzechami pinii
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie kuskusu w kuchni wegetariańskiej? Spróbuj użyć go do sałatki...
Sałatka "Smak orientu"
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Poszatkuj grubo kapustę pekińską, pokrój pomarańcze w kostkę i usuń pestki. Pokrój cebulę w cienk...
Gulasz z karkówki z suszoną morelą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Zamarynuj w oleju i przyprawach. Odstaw na 30 minut...
Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami, z rumianą skórką i nadzieniem pełnym smaku to danie, któr...
Schab z suszonymi owocami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Opłucz mięso, osusz i natrzyj odrobiną soli oraz pieprzu.
Szaszłyk wieprzowy z owocami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Suszone owoce sprawdzają się nie tylko jako dodatek do pieczonego schabu – śliwki oraz morele bar...
Faszerowane pomidory z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj Przyprawę do kurczaka Knorr i odstaw na 15 min...
Surówka z suszonymi owocami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Poszatkuj drobno obie kapusty i posyp je kminkiem.
Barszcz z morelami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Barszcz z morelami to oryginalne i udane połączenie wielu smaków. Lekko kwaśny i słony, ugotowany...
Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grillowana ryba z salsą będzie apetyczną propozycją na wiosenny lub letni obiad. To wersja klasyc...
Sałatka z gruszkami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa z suszu owocowego z kluskami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Suszone owoce opłucz dzień wcześniej i przez noc namocz w wodzie. Następnego dnia odlej wodę i za...
Barszcz z morelami i anyżkiem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Barszcz czerwony z owocami. Brzmi intrygująco, prawda? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Kwaskawy...
Knedle na słodko
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sos morelowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Morele w sosie z wina
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kruszon śliwkowy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyk owocowy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MoreleMorele

Wielu kucharzy kojarzy morele w formie suszonej jako składnik bakalii niezastąpionych podczas domowych wypieków. Dzięki nim kolorowe keksy zyskują przyjemnie chrupiące elementy i prezentują się bardzo kolorowo. Nie warto zapominać o świeżych morelach, które być może nie należą do największych owoców, ale kryją w sobie rewelacyjny smak. Najlepszy przykład na to, że małe jest wielkie!

Dla kogo?

Szukacie nowego hobby? Jesteśmy pewni, że z morelami szybko złapiecie bakcyla własnoręcznego robienia przetworów. Soki, kompoty, dżemy i konfitury morelowe to skarb wśród domowych zapasów. Świeże morele śmiało dodawajcie do owsianek lub muesli. Nie od dziś wiadomo, że dobre śniadanie to udany dzień. Dla wielu osób praktyczną informacją będzie fakt, że jasny miąższ moreli bardzo łatwo jest oddzielić od pestki.

Na jaką okazję?

Lubicie być na bieżąco z najnowszymi trendami kulinarnymi? Zatem wiecie, że odkurzanie zapomnianych przepisów jest na czasie. Moreli użyjcie do zrobienia nadzienia do pierogów i knedli. Posiłki zyskają prawdziwe domowy charakter. Jeśli jednak wolicie coś bardziej innowacyjnego, na obiad podajcie rybę z rusztu z salsą z moreli, papryki, ogórka, cebuli z dodatkiem kolendry. Jeden owoc, a pomoże w przygotowywaniu zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przysmaków.

Czy wiesz, że?

Ojczyzną moreli są starożytne Chiny. Uprawy owoców dość szybko rozprzestrzeniały się na terenach dzisiejszego Iranu i Turcji. W Europie jako pierwsi na możliwościach moreli poznali się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego.

Dla urozmaicenia:

Przez wiele lat popularnym daniem na polskich stołach był schab faszerowany morelami. Pozwólcie sobie na smaczną wariację na temat tego dania. Pieczeń zamarynujcie w przyprawach, occie i dżemie morelowym. Mięso pieczcie w otoczeniu plastrów jabłek oraz cebuli. Aromat wydobywający się z piekarnika szybko zgromadzi domowników w jadalni.