Przepisy na Morele
41 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (41) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Morele
Wielu kucharzy kojarzy morele w formie suszonej jako składnik bakalii niezastąpionych podczas domowych wypieków. Dzięki nim kolorowe keksy zyskują przyjemnie chrupiące elementy i prezentują się bardzo kolorowo. Nie warto zapominać o świeżych morelach, które być może nie należą do największych owoców, ale kryją w sobie rewelacyjny smak. Najlepszy przykład na to, że małe jest wielkie!
Dla kogo?
Szukacie nowego hobby? Jesteśmy pewni, że z morelami szybko złapiecie bakcyla własnoręcznego robienia przetworów. Soki, kompoty, dżemy i konfitury morelowe to skarb wśród domowych zapasów. Świeże morele śmiało dodawajcie do owsianek lub muesli. Nie od dziś wiadomo, że dobre śniadanie to udany dzień. Dla wielu osób praktyczną informacją będzie fakt, że jasny miąższ moreli bardzo łatwo jest oddzielić od pestki.
Na jaką okazję?
Lubicie być na bieżąco z najnowszymi trendami kulinarnymi? Zatem wiecie, że odkurzanie zapomnianych przepisów jest na czasie. Moreli użyjcie do zrobienia nadzienia do pierogów i knedli. Posiłki zyskają prawdziwe domowy charakter. Jeśli jednak wolicie coś bardziej innowacyjnego, na obiad podajcie rybę z rusztu z salsą z moreli, papryki, ogórka, cebuli z dodatkiem kolendry. Jeden owoc, a pomoże w przygotowywaniu zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przysmaków.
Czy wiesz, że?
Ojczyzną moreli są starożytne Chiny. Uprawy owoców dość szybko rozprzestrzeniały się na terenach dzisiejszego Iranu i Turcji. W Europie jako pierwsi na możliwościach moreli poznali się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego.
Dla urozmaicenia:
Przez wiele lat popularnym daniem na polskich stołach był schab faszerowany morelami. Pozwólcie sobie na smaczną wariację na temat tego dania. Pieczeń zamarynujcie w przyprawach, occie i dżemie morelowym. Mięso pieczcie w otoczeniu plastrów jabłek oraz cebuli. Aromat wydobywający się z piekarnika szybko zgromadzi domowników w jadalni.