Przepisy na tuńczyka
80 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (80) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Tuńczyk
Tuńczyk zalicza się do grona morskich drapieżników, lecz w kuchni daje się błyskawicznie oswoić. Najłatwiej znaleźć go w puszkach, w których umieszczany jest w sosie własnym, oleju lub różnorakich sosach. Bardziej wymagający kucharze poszukują w sklepach rybnych steków z tuńczyka, które pozwalają na zrobienie jeszcze bardziej efektownych potraw. Sałatka nicejska czy może domowe sushi? Z tuńczykiem żaden przepis nie będzie zbyt trudny do odtworzenia w domowych warunkach.
Dla kogo?
Tuńczyk to zdecydowanie ulubiona ryba wszystkich osób, które na co dzień nie mogą poświęcić na gotowanie zbyt wiele czasu. Po wyjęciu z puszki wystarczy wymieszać go z drobno posiekaną cebulą, ogórkami kiszonymi, pieprzem i majonezem, by uzyskać prostą, lecz bardzo smaczną sałatkę. Można dodać do niej ostre papryczki jalapeno, a dla zwiększenia objętości wskazany będzie dodatek ulubionego makaronu. Tuńczykowe pasty świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie kanapek, grzanek i tostów. Ryba ta jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Tuńczyk wyśmienicie komponuje się z pomidorami, więc warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską, zwłaszcza włoską. Pasuje do różnorodnych dań makaronowych, które pomogą urozmaicić repertuar potraw obiadowych. Szukacie idealnej przekąski na ciepło do wieczornego spotkania z bliskimi? Podajcie pizzę lub tartę – koniecznie z tuńczykiem. Gdy macie ochotę na kuchenne eksperymenty, dodajcie rybę do słynnej lasagne. Okazuje się, że znane na wylot receptury można w smaczny sposób modyfikować.
Czy wiesz, że?
Niezwykle cenionym gatunkiem jest tuńczyk błękitnopłetwy. Szczególnie zachwycają się nim smakosze z Japonii. Podczas aukcji, odbywającej się na początku 2020 roku na tokijskim targu rybnym Toyosu, licytowano rybę o wadze 276 kilogramów. Właściciel jednej z najsłynniejszych restauracji serwującej sushi, zapłacił za ten imponujący okaz równowartość prawie 2 milionów dolarów.
Dla urozmaicenia:
W sałatkach tuńczyk doskonale współgra nie tylko z warzywami, ale także z owocowymi akcentami. Pyszne rezultaty daje w połączeniu z kiwi, winogronami, mandarynkami, mango i ananasem.