Dania i potrawy z tuńczykiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na tuńczyka

84 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TuńczykTuńczyk

Tuńczyk zalicza się do grona morskich drapieżników, lecz w kuchni daje się błyskawicznie oswoić. Najłatwiej znaleźć go w puszkach, w których umieszczany jest w sosie własnym, oleju lub różnorakich sosach. Bardziej wymagający kucharze poszukują w sklepach rybnych steków z tuńczyka, które pozwalają na zrobienie jeszcze bardziej efektownych potraw. Sałatka nicejska czy może domowe sushi? Z tuńczykiem żaden przepis nie będzie zbyt trudny do odtworzenia w domowych warunkach.

Dla kogo?

Tuńczyk to zdecydowanie ulubiona ryba wszystkich osób, które na co dzień nie mogą poświęcić na gotowanie zbyt wiele czasu. Po wyjęciu z puszki wystarczy wymieszać go z drobno posiekaną cebulą, ogórkami kiszonymi, pieprzem i majonezem, by uzyskać prostą, lecz bardzo smaczną sałatkę. Można dodać do niej ostre papryczki jalapeno, a dla zwiększenia objętości wskazany będzie dodatek ulubionego makaronu. Tuńczykowe pasty świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie kanapek, grzanek i tostów. Ryba ta jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Tuńczyk wyśmienicie komponuje się z pomidorami, więc warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską, zwłaszcza włoską. Pasuje do różnorodnych dań makaronowych, które pomogą urozmaicić repertuar potraw obiadowych. Szukacie idealnej przekąski na ciepło do wieczornego spotkania z bliskimi? Podajcie pizzę lub tartę – koniecznie z tuńczykiem. Gdy macie ochotę na kuchenne eksperymenty, dodajcie rybę do słynnej lasagne. Okazuje się, że znane na wylot receptury można w smaczny sposób modyfikować.

Czy wiesz, że?

Niezwykle cenionym gatunkiem jest tuńczyk błękitnopłetwy. Szczególnie zachwycają się nim smakosze z Japonii. Podczas aukcji, odbywającej się na początku 2020 roku na tokijskim targu rybnym Toyosu, licytowano rybę o wadze 276 kilogramów. Właściciel jednej z najsłynniejszych restauracji serwującej sushi, zapłacił za ten imponujący okaz równowartość prawie 2 milionów dolarów.

Dla urozmaicenia:

W sałatkach tuńczyk doskonale współgra nie tylko z warzywami, ale także z owocowymi akcentami. Pyszne rezultaty daje w połączeniu z kiwi, winogronami, mandarynkami, mango i ananasem.