Przepisy na Kalafior
154 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (154) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Kalafior
Kalafior podawany na gorąco w towarzystwie rumianej bułki tartej i masła to ponadczasowy przysmak, którego nie są w stanie odmówić sobie najbardziej wybredni i wymagający smakosze. Sukces dania tkwi w jego prostocie i fantastycznych właściwościach kalafiora. Chrupiąca struktura warzywa stanowi miłą alternatywę dla miękkich jarzyn, które dużo łatwiej jest rozgotować. Z kalafiorem rozwiniecie swoje kulinarne umiejętności.
Dla kogo?
Domownicy odmawiają jedzenia warzyw, które często w postaci rozmiękłej papki nie zachęcają do degustacji? Kalafior okaże się Waszą tajną bronią. Podzielony na małe różyczki wygląda dużo bardziej atrakcyjnie, więc możecie zapomnieć o marudzeniu podczas wspólnych posiłków. Kucharzom żądnym wrażeń i urozmaicenia polecamy pokroić kalafiora na grube plastry i umieścić go na grillu lub patelni grillowej. W takiej formie prezentuje się jeszcze lepiej.
Na jaką okazję?
Oficjalnie ogłaszamy sezon na zupy kalafiorowe! Liczba mnoga nie jest tu użyta przypadkowo. Jedno warzywo pozwoli na przygotowanie tego smacznego dania w wielu wariantach. Aromatyczny krem zrobi furorę podczas proszonego obiadu. Klasyczna zupa jarzynowa uprzyjemni codzienne posiłki. Dodajcie do kalafiorowej zupy szczyptę curry, gdy planujecie przyjęcie w stylu azjatyckim. Elegancka przystawka czy swojski obiad? Wybór należy do Was!
Czy wiesz, że?
Gotując kalafiora w wodzie, odłóżcie w kąt pokrywki. Przyrządzanie go bez przykrycia pozwoli ulotnić się nieprzyjemnemu zapachowi, który mógłby negatywnie wpłynąć na całokształt potrawy.
Dla urozmaicenia:
Bułka tarta nie jest jedynym dodatkiem, który wzbogaca smak kalafiora. Różyczki smakują wybornie zanurzone w cieście naleśnikowym. Kawałki kalafiora wykorzystajcie do zrobienia japońskiej tempury, czyli warzyw otoczonych cienkim, chrupiącym ciastem, smażonych na głębokim tłuszczu. Sosy i dipy mile widziane!