Przepisy na Kalafior
153 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Kalafior
Kalafior podawany na gorąco w towarzystwie rumianej bułki tartej i masła to ponadczasowy przysmak, którego nie są w stanie odmówić sobie najbardziej wybredni i wymagający smakosze. Sukces dania tkwi w jego prostocie i fantastycznych właściwościach kalafiora. Chrupiąca struktura warzywa stanowi miłą alternatywę dla miękkich jarzyn, które dużo łatwiej jest rozgotować. Z kalafiorem rozwiniecie swoje kulinarne umiejętności.
Dla kogo?
Domownicy odmawiają jedzenia warzyw, które często w postaci rozmiękłej papki nie zachęcają do degustacji? Kalafior okaże się Waszą tajną bronią. Podzielony na małe różyczki wygląda dużo bardziej atrakcyjnie, więc możecie zapomnieć o marudzeniu podczas wspólnych posiłków. Kucharzom żądnym wrażeń i urozmaicenia polecamy pokroić kalafiora na grube plastry i umieścić go na grillu lub patelni grillowej. W takiej formie prezentuje się jeszcze lepiej.
Na jaką okazję?
Oficjalnie ogłaszamy sezon na zupy kalafiorowe! Liczba mnoga nie jest tu użyta przypadkowo. Jedno warzywo pozwoli na przygotowanie tego smacznego dania w wielu wariantach. Aromatyczny krem zrobi furorę podczas proszonego obiadu. Klasyczna zupa jarzynowa uprzyjemni codzienne posiłki. Dodajcie do kalafiorowej zupy szczyptę curry, gdy planujecie przyjęcie w stylu azjatyckim. Elegancka przystawka czy swojski obiad? Wybór należy do Was!
Czy wiesz, że?
Gotując kalafiora w wodzie, odłóżcie w kąt pokrywki. Przyrządzanie go bez przykrycia pozwoli ulotnić się nieprzyjemnemu zapachowi, który mógłby negatywnie wpłynąć na całokształt potrawy.
Dla urozmaicenia:
Bułka tarta nie jest jedynym dodatkiem, który wzbogaca smak kalafiora. Różyczki smakują wybornie zanurzone w cieście naleśnikowym. Kawałki kalafiora wykorzystajcie do zrobienia japońskiej tempury, czyli warzyw otoczonych cienkim, chrupiącym ciastem, smażonych na głębokim tłuszczu. Sosy i dipy mile widziane!