Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel
NASZA HISTORIA
zdjecie
Jaap Korteweg, człowiek stojący za roślinną rewolucją. The Vegetarian Butcher to roślinna rewolucja, która dzieje się na naszych oczach! Marka została założona przez holenderskiego farmera Jaapa Kortewega. Poznaj jego historię, będącą początkiem rewolucji na naszych talerzach.
Jaap wywodzi się z tradycyjnej rodziny zajmującej się od dziewięciu pokoleń prowadzeniem gospodarstwa. Miał pójść w ślady przodków, ale obserwując z bliska skutki choroby wściekłych krów oraz pomór świń w 1998 roku, przewartościował swoje życie, zdając sobie sprawę, że trzeba coś zmienić.
Od tego momentu Jaap postanowił zostać wegetarianinem. Ale tak bardzo tęsknił za smakiem mięsa, że ​​obiecał sobie, że będzie je jadł tylko wtedy, gdy wyjdzie do restauracji.
Było dla niego jasne, że musi znaleźć coś, co zaspokoi jego głód mięsa, bez konieczności jedzenia zwierząt.

Od tego momentu wszystko się zaczęło

To stało się dla niego impulsem, by rozpocząć roślinną rewolucję! Tak narodził się The Vegetarian Butcher, z miłości do... smaku mięsa. Jaap zdał sobie sprawę, że dieta roślinna nie musi oznaczać rezygnacji z ukochanych potraw. Marzył o stworzeniu produktów, które miałyby idealny mięsny smak i strukturę, ale wykluczałyby w procesie produkcji zwierzęta.
Oto nowe, roślinne mięso, od The Vegetarian Butcher
zdjecie
Następca mięsa Wieloletnia współpraca z producentami białka roślinnego, naukowcami oraz szefami kuchni zaowocowała wynalezieniem innowacyjnej receptury. Nie szukano substytutów takich jak tofu czy hamburger z buraków, ale następcy mięsa! Jaap Korteweg wymyślił mięso na nowo! Tekstura, soczystość oraz wyjątkowy mięsny smak zostały osiągnięte z wykorzystaniem jedynie roślinnych produktów. Udało się odtworzyć konsystencję wołowiny, kurczaka i wieprzowiny, zachowując jednocześnie podobne do mięsa zwierzęcego wartości odżywcze, choć pewna suplementacją jest wskazana.

To był dopiero początek roślinnej ekspansji The Vegetarian Butcher!

    Marka pojawiła się na rynku w 2010 roku i od tego czasu wydarzyło się wiele niesamowitych rzeczy!
  • W 2012 roku organizacja PETA stworzyła wyróżnienie “Najbardziej przyjaznej zwierzętom firmy roku” specjalnie dla roślinnego rzeźnika.
  • W 2016 roku kawałki ‘roślinnego’ kurczaka “What The Cluck” ogłoszono w Vegan Awards najlepszym produktem wegańskim.
  • W Polsce także doceniono produkty The Veggetarian Butcher! W 2022 roku zdobyliśmy aż dwie nagrody w plebiscycie RoślinnieJemy. NoMince (Magic Mince) zwyciężyło w kategorii Najlepszy Roślinny Produkt 2021 dla Profesjonalistów, sięgając po nagrodę Chefs for Change. A JakNuggetsy dostępne w #Burger King zajęły 2. miejsce w kategorii Najlepszy Roślinny Debiut Gastronomiczny 2021.
zdjecie
Dołącz do Nas, dołącz do roślinnej rewolucji Stań się częścią naszej rewolucji, w której niczego nie poświęcamy – ani zwierząt, ani smaku, ani tekstury mięsa! Zmieniamy nasze talerze, ale jesteśmy wierni tradycji. Nasze ‘mięso’ jest równie smaczne jak zwierzęce, ale w 100% wegetariańskie. Mięsożercy już nigdy nie będą musieli rezygnować z ulubionych smaków.
The Vegetarian Butcher to hołd dla tradycyjnego rzemiosła rzeźnictwa… w nowym roślinnym wydaniu. Roślinne mięso bez kompromisu.