Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

100 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

2 sztuki

200 gramów

75 gramów

2 sztuki

1 garść

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki tymianku. Migdały spraż na suchej patelni i następnie przekrój na pół.

Krok 2

Podgrzej dobrze patelnię i podsmaż na margarynie kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak zrobią się rumiane dodaj czosnek oraz połowę tymianku. Smaż jeszcze kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.

Krok 3

Figi i jabłka pokrój w kostkę. Teraz dodaj do składników na patelni chutney, migdały, jabłka, żurawinę, bułkę tartą i figi. Całość wymieszaj i dopraw

Krok 4

Rozwałkuj ciasto francuskie na pergaminie. Nałóż farsz o zwiń w długą roladę. Teraz ostrożnie połącz dwa końce rolady tworząc wieniec. Uformuj dłońmi ładny i równy okrąg pusty w środku. Ostrym nożykiem zrób równomierne nacięcia na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach rolady. Tak przygotowany wieniec włóż do lodówki na co najmniej 2h.

Krok 5

W tym czasie rozgrzej piec do 200 stopni. Wieniec posmaruj po wierzchu wodą lub napojem sojowym i piecz przez ok 25-20 minut. Podawaj posypany świeżym tymiankiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z świeżą brukselką i kasztanami lub czerwoną kapustą.

8

Opinie o przepisie

  • Duda

    Duda , 12.12.2022

    nieoczywiste połączenie tradycji z marokańskim orientem, jeśli dodać szczyptę cynamonu. i wolę majeranek zamiast tymianku ;)) (TAK)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    TAK Bakalie, jabłka, figi - super dodatki. Efektownie wygląda ten wieniec. Myślę, że będzie idealny zamiast pieczonej gęsi na światecznym stole. Może jabłka zamieniłabym na gruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga

    Iga , 12.12.2022

    Podobny pomysł przywiozła ze Stanów moja śp. Ciocia. Przygotowywała go w każde Boże Narodzenie, jednak wiele lat temu przepis zaginął w akcji. Cała rodzina nie mogła znieść Świąt bez wieńca Cioci Basi. Byłam zdesperowana, żeby naprawić rodzinną tradycję i utrzymać pamięć o naszej ulubionej Cioci. Gdy odkryłam stronę Przepisy.pl nie mogłam się nadziwić - znalazłam tu masę świetnych potraw, ale przede wszystkim naszą ulubioną zapiekankę. W oryginalnym przepisie było zwykłe mięso przez co nie mogliśmy się nim cieszyć w wigilię (wg tradycji nie jemy wtedy mięsa), ale teraz dzięki dodatkowi roślinnego zamiennika możemy się cieszyć naszą trzynastą potrawą w rodzinnym cieple i z pamięcią o naszych bliskich. Ciocia byłaby największą fanką tej strony! TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 12.12.2022

    Tak. Fajny pomysł na interesujące i atrakcyjne danie. Chcę zastąpić migdały i użyć płatki migdałów, bo lubię migdały właśnie w tej formie, bez skórek, cieniutkie i chrupiące. Będzie pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Bednarczyk

    Wioleta Bednarczyk , 12.12.2022

    Przepiękne,świąteczne danie które cudownie prezentuje się na stole i zaskakuje wszystkich smakiem.Ja swoje posypałam czarnuszką i podpieczonymi pestkami dyni.Danie robiłam również z vegańskiego ciasta kruchego robiąc wytrawne Galette które również zaskakuje swoim wyglądem gości.TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 12.12.2022

    Tak To prawdziwa uczta dla podniebienia i wielka ozdoba stołu. Skusi niejednego smakosza, nie tylko wielbicieli roślinnych smaków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 12.12.2022

    TAK Wieniec jest super, ale ja na stole wolę monoporcje, więc zamiast wieńca zrobiłabym wianuszki - problem z krojeniem znika, no i jaka wygoda! :) Mini-wianuszki nie będą kłopotliwe w przygotowaniu - można też zrobić wiatraczki albo inne ciekawe formy lub zwykłe paszteciki (zamknięte formy nie wysychają tak łatwo - to dobre, gdy jedzenie zostaje po przyjęciu, a w Święta... zwykle coś zostaje). :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam

    Adam , 12.12.2022

    Pysznościowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej