Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
320 gramów
100 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
2 sztuki
200 gramów
75 gramów
2 sztuki
1 garść
50 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki tymianku. Migdały spraż na suchej patelni i następnie przekrój na pół.
Krok 2
Podgrzej dobrze patelnię i podsmaż na margarynie kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak zrobią się rumiane dodaj czosnek oraz połowę tymianku. Smaż jeszcze kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3
Figi i jabłka pokrój w kostkę. Teraz dodaj do składników na patelni chutney, migdały, jabłka, żurawinę, bułkę tartą i figi. Całość wymieszaj i dopraw
Krok 4
Rozwałkuj ciasto francuskie na pergaminie. Nałóż farsz o zwiń w długą roladę. Teraz ostrożnie połącz dwa końce rolady tworząc wieniec. Uformuj dłońmi ładny i równy okrąg pusty w środku. Ostrym nożykiem zrób równomierne nacięcia na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach rolady. Tak przygotowany wieniec włóż do lodówki na co najmniej 2h.
Krok 5
W tym czasie rozgrzej piec do 200 stopni. Wieniec posmaruj po wierzchu wodą lub napojem sojowym i piecz przez ok 25-20 minut. Podawaj posypany świeżym tymiankiem.

Dobra rada:
Podawaj z świeżą brukselką i kasztanami lub czerwoną kapustą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej