Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
320 gramów
100 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
2 sztuki
200 gramów
75 gramów
2 sztuki
1 garść
50 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki tymianku. Migdały spraż na suchej patelni i następnie przekrój na pół.
Krok 2
Podgrzej dobrze patelnię i podsmaż na margarynie kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak zrobią się rumiane dodaj czosnek oraz połowę tymianku. Smaż jeszcze kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3
Figi i jabłka pokrój w kostkę. Teraz dodaj do składników na patelni chutney, migdały, jabłka, żurawinę, bułkę tartą i figi. Całość wymieszaj i dopraw
Krok 4
Rozwałkuj ciasto francuskie na pergaminie. Nałóż farsz o zwiń w długą roladę. Teraz ostrożnie połącz dwa końce rolady tworząc wieniec. Uformuj dłońmi ładny i równy okrąg pusty w środku. Ostrym nożykiem zrób równomierne nacięcia na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach rolady. Tak przygotowany wieniec włóż do lodówki na co najmniej 2h.
Krok 5
W tym czasie rozgrzej piec do 200 stopni. Wieniec posmaruj po wierzchu wodą lub napojem sojowym i piecz przez ok 25-20 minut. Podawaj posypany świeżym tymiankiem.

Dobra rada:
Podawaj z świeżą brukselką i kasztanami lub czerwoną kapustą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej