Przepisy na Wigilię i Święta
513 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (513) 
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
trudne
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej
Wigilia i Święta
Tworzenie listy potraw na kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy to poważne zadanie. Warto wybierać klasyczne, sprawdzone potrawy, które w tym okresie smakują wyśmienicie i są wyznacznikiem świąt. Święta to nie tylko suszone grzyby, ale również kapusta, ryby czy buraki. Na bazie tych kilku składników przygotujesz wiele smacznych potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Klasyczną i uniwersalną propozycją jest barszcz czerwony lub aksamitny krem grzybowy. Wybierając dania główne na wigilijne potrawy, zacznij od tych, których bazą jest kapusta – na Boże Narodzenie świetnie sprawdzi się też bigos, który występuje w wielu wariantach. Sprawdź również inne nasze przepisy na potrawy wigilijne. Przepisy ze zdjęciami pomogą Ci w dokonaniu właściwego wyboru.
Dla kogo?
Potrawy wigilijne to prawdziwe bogactwo wyjątkowych smaków i aromatów. Wśród wielu różnych propozycji pysznych zup, dań głównych, przystawek czy deserów każdy powinien znaleźć coś w sam raz dla siebie. Kapusta, grzyby, ryby, warzywa – wybór wigilijnych potraw jest ogromny.
Na jaką okazję?
Potrawy wigilijne to znane i sprawdzone receptury, które idealnie sprawdzą się na czas świąt Bożego Narodzenia. Uświetnij ozdobiony jodłowymi gałązkami stół za pomocą przepisów na wigilijne potrawy, które umilą wspólne świętowanie.
Czy wiesz, że?
Raz kupiona ryba może być bazą do przygotowania więcej niż jednej wigilijnej potrawy. Dzwonki karpia możesz usmażyć na patelni i zaserwować podczas wigilijnej kolacji, a z ogona i głowy ugotować pyszny, aromatyczny bulion do zupy rybnej.
Dla urozmaicenia:
Wigilijny stół ma to do siebie, że dominujące na nim potrawy wigilijne są dość ciężkie, które mogą wpływać na późniejszą pracę żołądka. Żeby przełamać ten schemat, możesz urozmaicić świąteczne menu o lżejszą sałatkę, np. nicejską z łososiem. Taka chrupiąca przekąska mile urozmaici jadłospis i na pewno znajdzie swoich odbiorców. Sprawdź też inne przepisy na potrawy wigilijne. Przepisy ze zdjęciami z pewnością Cię zainspirują.