Dorsz w porach

- Krok 1Filety z ryby umyj, usuń z nich ości i pokrój na mniejsze porcje. Każdy filet oprósz delikatnie solą i pieprzem, dopraw do smaku posiekanym koperkiem i otartą skórką z cytryny.
- Krok 2Na patelni rozgrzej Ramę. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
- Krok 3Zamarynowaną rybę oprósz mąką i obsmaż. Gotowe filety przełóż na bok.
- Krok 4Pora (tylko białą część) podsmaż na śmietanie, dodaj pozostałą część mąki i smaż chwilę. Gdy por zacznie mięknąć, podlej go sokiem wyciśniętym z cytryny i dodaj resztę śmietany. Całość gotuj, aż śmietana odparuje o połowę, a sos z porem zrobi się gęsty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie. Po usmażeniu posyp parmezanem.

Kilka pokruszonych orzechów włoskich dodanych do sosu idealnie wzbogaci smak potrawy.

Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezwykle harmonijne, a nutka cytrusów dodaje kropkę nad i. To propozycja obiadowa dla wielbicieli ryb, a także... tych, co są z rybami na bakier. Po spróbowaniu tego dania raz na zawsze zakochają się w rybnym menu. Przepis na dorsza w porach przełamuje kulinarne zwyczaje Polaków w odniesieniu do ryb. Filet w panierce jest już passe. Może i dobrze, bo dzięki temu można poznać inne warianty podania ryby. Wśród ryb godnych polecenia jest z całą pewnością filet z dorsza. Delikatne mięso łatwo i szybko się piecze, a poza tym świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Wśród nich jest nieoczywiste i niebanalne połączenie z porem – warzywem bardzo niedocenionym w polskiej kuchni. Danie to udowadnia, że warto w kuchni eksperymentować, by odkrywać interesujące połączenia i ich zaskakująco dobry smak.