• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Sola w pomarańczach
Sola w pomarańczach
Śledź z cebulką w oleju
Śledź z cebulką w oleju
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
Łosoś saute z musem warzywnym
Łosoś saute z musem warzywnym
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Dania główne
  • Ryba
  • Ryba z warzywami
  • Dorsz w porach

Dorsz w porach

Autor: Piotr Murawski
Dorsz w porach
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 4 osoby4
256
Oceń przepis jako pierwszy
1100
28
WYDRUKUJ
3652 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
7546 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • filet z dorsza
    500 g
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
    100 ml
  • por
    1 szt.
  • sól
    1 szczypta
  • pieprz
    1 szczypta
  • cytryna
    2 szt.
  • śmietana 18%
    100 ml
  • koperek
    1 pęczek
  • czosnek ząbek
    1 szt.
  • mąka pszenna
    2 łyżki
  • parmezan starty
    100 g
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Dorsz w porach – krok 1
    Krok 1
    Filety z ryby umyj, usuń z nich ości i pokrój na mniejsze porcje. Każdy filet oprósz delikatnie solą i pieprzem, dopraw do smaku posiekanym koperkiem i otartą skórką z cytryny.
  • Dorsz w porach – krok 2
    Krok 2
    Na patelni rozgrzej Ramę. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  • Dorsz w porach – krok 3
    Krok 3
    Zamarynowaną rybę oprósz mąką i obsmaż. Gotowe filety przełóż na bok.
  • Dorsz w porach – krok 4
    Krok 4
    Pora (tylko białą część) podsmaż na śmietanie, dodaj pozostałą część mąki i smaż chwilę. Gdy por zacznie mięknąć, podlej go sokiem wyciśniętym z cytryny i dodaj resztę śmietany. Całość gotuj, aż śmietana odparuje o połowę, a sos z porem zrobi się gęsty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie. Po usmażeniu posyp parmezanem.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Kilka pokruszonych orzechów włoskich dodanych do sosu idealnie wzbogaci smak potrawy.

Tagi
ryby na wigilierybyŚmietanaRYBAporKUCHNIA FRANCUSKACytrynaSer parmezanRYBA SMAŻONARYBA Z WARZYWAMISZYBKIE DANIASMAŻENIE BEZ PRYSKANIARYBY NA WIGILIEulubione daniaFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyREKLAMARama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyREKLAMARama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (28)
avatar
Anka WrzesińskaOdpowiedz19.12.2016
Idealny sposob na rybę :)
avatar
Mirosław GraczOdpowiedz7.12.2016
czym zastąpić ramę? nie używam tłuszczy roślinnych!
Juner MarleyOdpowiedz29.06.2016
powinno być : " Dorsz w porach zrobi wrażenie na wszystkich stołach" ;)
Jarek RuchOdpowiedz4.06.2016
ej to byl zart z tymi porami
przepisy.plOdpowiedz4.06.2016
Jarek, na przykład tak :D https://www.przepisy.pl/przepis/smazony-dorsz-z-aromatycznymi-ziemniakami#query=dorsz
Jarek RuchOdpowiedz4.06.2016
ciekawe jak wyglada dorsz bez porow? hihi
Agnieszka UrbanOdpowiedz30.11.2015
z łososiem też super
Artur ZalewskiOdpowiedz29.11.2015
:) i już mam problem z sobą bo ślinka mi cieknie na samą myśl .
Claudia Altmann GogolewskiOdpowiedz16.10.2015
W porach czy nie, jakieś RAMY obowiązują
avatar
Maria PodkoscielnaOdpowiedz16.10.2015
dobre ja to robiłam już wcześniej
Marek SzczerbaOdpowiedz16.10.2015
Fujjj, z porów bym dorsza nie zjadł ... Bez względu na to czyje portki
Andrzej KalinowskiOdpowiedz16.10.2015
tylko dla orłów
Sławomir MężyńskiOdpowiedz16.10.2015
Musi być nie duży żeby w pory się zmieścił no i trzeba do tego chłopa a nie pi.....de w rurkach.
Jan AdamowiczOdpowiedz16.10.2015
Bożenko i Aniu zaprosiłybyście mnie na ucztę degustacji tego dorsza w porach
Basia GuślińskaOdpowiedz16.10.2015
Kazda rybka ( u mnie dorsz lub morszczuk) w sosie salami z suszonymi pomidorami
Zbigniew RosiakOdpowiedz16.10.2015
To zalezy kto co ma w porach...
Daniel LewandowskiOdpowiedz16.10.2015
Ale żeby bidnej rybce spodnie zakładać? :D
Basia MajewskaOdpowiedz16.10.2015
Alu jesteś specjalistką na pewno to smaczne:-)
Krzysztof AdamiecOdpowiedz16.10.2015
ja tam wolę zdecydowanie na talerzu...
Joachim BlaszczykOdpowiedz16.10.2015
Jest bardzo dobry a pronowaliscie keczup paprykowy do wędlin lub miesa
Maria DiduchOdpowiedz16.10.2015
To jest super rozwiązanie dla wysokiego mieszkania
Wojciech StępieńOdpowiedz16.10.2015
Smacznego, pyszne.
Marcin RomikOdpowiedz16.10.2015
ryba w rurkach???
Anna PuziaOdpowiedz16.10.2015
tak robię, tylko nie dodaję maki i jest pysznie :)
Edward MatlakOdpowiedz16.10.2015
ryba w portkach?
Piotr SobczykOdpowiedz16.10.2015
Dorsz we wszystkich porach roku :)
Tomasz StrojnyOdpowiedz16.10.2015
pora na dorsza :-D
Dawid NeclawOdpowiedz18.07.2015
po co w składnikach czosnek i parmezanem?
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Blanszowanie warzyw
Blanszowanie warzyw
Grillowane przysmaki. Dorsz z grilla z suszonymi pomidorami.
Grillowane przysmaki. Dorsz z grilla z suszonymi pomidorami.
Jak usmażyć rybę?
Jak usmażyć rybę?
Dorsz, który odkrył Amerykę!
Dorsz, który odkrył Amerykę!
Dorsz w porach
avatar

Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezwykle harmonijne, a nutka cytrusów dodaje kropkę nad i. To propozycja obiadowa dla wielbicieli ryb, a także... tych, co są z rybami na bakier. Po spróbowaniu tego dania raz na zawsze zakochają się w rybnym menu. Przepis na dorsza w porach przełamuje kulinarne zwyczaje Polaków w odniesieniu do ryb. Filet w panierce jest już passe. Może i dobrze, bo dzięki temu można poznać inne warianty podania ryby. Wśród ryb godnych polecenia jest z całą pewnością filet z dorsza. Delikatne mięso łatwo i szybko się piecze, a poza tym świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Wśród nich jest nieoczywiste i niebanalne połączenie z porem – warzywem bardzo niedocenionym w polskiej kuchni. Danie to udowadnia, że warto w kuchni eksperymentować, by odkrywać interesujące połączenia i ich zaskakująco dobry smak.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

256
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby