Dorsz w porach - przepis na rybę w sosie porowym | Przepisy.pl pixel

Dorsz w porach

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

323

1318 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 mililitrów

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koperek drobno pokrój, pora przekrój po długości na pół umyj drobno pokrój w pół-plastry, posiekaj czosnek z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Filety umyj upewnij się ze nie mają ości pokrój na porcje około 100 g.

Dorsz w porach - Krok 1

Krok 2

W misce w oliwie wymieszaj sól, skórkę z cytryny i pieprz cytrynowy, dodaj część koperku. W tak przygotowanej marynacie obtocz rybę.

Dorsz w porach - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę z odrobiną masła, obsmaż na niej rybę z obu stron, przełóż na bok.

Dorsz w porach - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż pora, oprósz go delikatnie mąką, dodaj śmietanę, sok z cytryny i czosnek. W sosie na powrót umieść rybę Całość gotuj, pod przykryciem aż sos zgęstnieje a ryba dojdzie w środku. Całość dopraw do smaku o ile uznasz że to konieczne szczyptą soli i pieprzu na koniec wymieszaj z posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie.

Dorsz w porach - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kilka pokruszonych orzechów włoskich dodanych do sosu idealnie wzbogaci smak potrawy.

2

Opinie o przepisie

  • Michalina

    Michalina , 13.12.2020

    TAK, ryba pod każdą postacią jest znakomita, a ten przepis rewelacyjny! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia

    Bogusia , 02.12.2020

    TAK. Przepis sprawdził się. Dorsz smakował wyśmienicie i na pewno zrobię go na Wigilię specjalnie dla członków rodziny nielubiących tradycyjnego karpia. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz w porachDorsz w porach

Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie macie doświadczenia w ich przyrządzaniu lub brakuje pomysłu na uniwersalne i apetyczne danie z rybą? Spokojnie, z dorszem w porowym sosie może zmierzyć się każdy, nawet mniej wprawiony kucharz.

Dla kogo?

Spożywania ryb nie warto ograniczać wyłącznie do wigilijnego karpia. Obtaczanie ich w panierce z bułki tartej to również niejedyny sposób na poradzenie sobie z tym produktem. Dorsz w porach przekona każdego niedowiarka, że przyrządzanie ryb jest nie tylko łatwe, ale daje też fantastyczne efekty.

Na jaką okazję?

Do zrobienia smacznej ryby z porem potrzebujecie kilku podstawowych produktów oraz dwóch kwadransów. Jesteśmy pewni, że tyle czasu uda się wygospodarować nawet wtedy, gdy terminarz pęka w szwach.

Czy wiesz, że?

Najbardziej popularną odmianą ryby jest dorsz atlantycki, zwany też wątłuszem. W wodach Bałtyku spotkać można dorsza bałtyckiego.

Dla urozmaicenia:

Dorsz w sosie porowym świetnie komponuje się z brązowym ryżem.