Dorsz w porach

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

292

1259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 mililitrów

20 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koperek drobno pokrój, pora przekrój po długości na pół umyj drobno pokrój w pół-plastry, posiekaj czosnek z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Filety umyj upewnij się ze nie mają ości pokrój na porcje około 100 g.

Dorsz w porach - Krok 1

Krok 2

W misce w oliwie wymieszaj sól, skórkę z cytryny i pieprz cytrynowy, dodaj część koperku. W tak przygotowanej marynacie obtocz rybę.

Dorsz w porach - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę z odrobiną masła, obsmaż na niej rybę z obu stron, przełóż na bok.

Dorsz w porach - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż pora, oprósz go delikatnie mąką, dodaj śmietanę, sok z cytryny i czosnek. W sosie na powrót umieść rybę Całość gotuj, pod przykryciem aż sos zgęstnieje a ryba dojdzie w środku. Całość dopraw do smaku o ile uznasz że to konieczne szczyptą soli i pieprzu na koniec wymieszaj z posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie.

Dorsz w porach - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kilka pokruszonych orzechów włoskich dodanych do sosu idealnie wzbogaci smak potrawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w porach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz w porachDorsz w porach

Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie macie doświadczenia w ich przyrządzaniu lub brakuje pomysłu na uniwersalne i apetyczne danie z rybą? Spokojnie, z dorszem w porowym sosie może zmierzyć się każdy, nawet mniej wprawiony kucharz.

Dla kogo?

Spożywania ryb nie warto ograniczać wyłącznie do wigilijnego karpia. Obtaczanie ich w panierce z bułki tartej to również niejedyny sposób na poradzenie sobie z tym produktem. Dorsz w porach przekona każdego niedowiarka, że przyrządzanie ryb jest nie tylko łatwe, ale daje też fantastyczne efekty.

Na jaką okazję?

Do zrobienia smacznej ryby z porem potrzebujecie kilku podstawowych produktów oraz dwóch kwadransów. Jesteśmy pewni, że tyle czasu uda się wygospodarować nawet wtedy, gdy terminarz pęka w szwach.

Czy wiesz, że?

Najbardziej popularną odmianą ryby jest dorsz atlantycki, zwany też wątłuszem. W wodach Bałtyku spotkać można dorsza bałtyckiego.

Dla urozmaicenia:

Dorsz w sosie porowym świetnie komponuje się z brązowym ryżem.