Dania i potrawy z cytryny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z cytryną

827 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (827)

American cheesecake
ratingratingratingratingrating

602

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależn...
Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

369

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Ciasto z rabarbarem i budyniem
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jes...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

329

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Langosz ze śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

262

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie moż...
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżaj...
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
ratingratingratingratingrating

252

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiedni...
Ciasto cytrynowe
ratingratingratingratingrating

302

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkic...
Roladki z kurczaka z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

217

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, w...
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
ratingratingratingratingrating

207

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego prz...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Śledź z cebulką w oleju
ratingratingratingratingrating

289

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może za...
Sałatka w słoiku do pracy
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na  podanie g...
Ananasowiec
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na...
Zupa z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

164

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych...
Karp smażony w panierce
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej...
Sałatka śledziowa
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka śledziowa to danie obowiązkowe na nie tylko świątecznym stole, ale na każdym przyjęciu. T...
Zupa krem z marchewki
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Marchew zwykle pojawia się na stołach pod postacią surówki. Jest ważnym elementem włoszczyzny, dz...
Sernik nowojorski
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Z czym najbardziej kojarzy się Nowy Jork? Statua Wolności, Central Park czy Times Square zapewne...
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Falafel to jedna z najbardziej znanych w Europie potraw kuchni bliskowschodniej. Szczególnie ceni...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Łosoś w sosie koperkowym
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np. makaronów i sałatek. Skąd bi...
Sałatka z tuńczykiem w awokado
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego poda...
Pasztet z cukinii
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych...
Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna...
Ryba po podhalańsku
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Pierś z kurczaka pieczona
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo fi...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...

Ciekawostki i porady

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CytrynaCytryna

Nie ma to jak gorąca herbata z cytryną z mroźny wieczór lub orzeźwiająca lemoniada cytrynowa w środku lata. Cytrynę śmiało można zaliczyć do produktów, które w domowych zapasach po prostu wypada mieć zawsze – niezależnie od okoliczności i pory roku. Cytrus jest niesamowicie uniwersalny, ponieważ w kuchni wykorzystacie zarówno sok, miąższ, jak i skórkę z cytryny. Kwaśny smak zapewnia odświeżającą nutę w potrawach, lecz owoc ma wiele innych praktycznych zastosowań.

Dla kogo?

Trudno jest nie docenić roli cytryny w kulinariach. Sprawdza się jako dodatek do napojów, lecz to dopiero wierzchołek jej możliwości. Idealnie równoważy słodkie smaki, więc cytryna trafia w gusta osób, które nie przepadają za nadmiernie słodkimi, mdłymi masami do ciast, tortów i babeczek. Czy są tu obecni miłośnicy dań rybnych? Cytryna jak żaden inny składnik eksponuje ich najcenniejsze atuty. Dodawajcie ją do surówek, sałatek, a nawet do śledzi. Niezależnie od upodobań kulinarnych cytryna to nieodzowne uzupełnienie większości dań.

Na jaką okazję?

Plasterki cytryny w słonecznym kolorze wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Pewnie dlatego kurczak lub indyk pieczony w całości, obłożony cytryną, wygląda jak potrawa, która mogłaby być reklamą renomowanej restauracji. Tego typu frykasy są niezbędne, gdy zbliża się ważna uroczystość. Planujecie romantyczną kolację we dwoje? Owoce morza, zwłaszcza ostrygi, z cytryną smakują i wyglądają jak milion dolarów. Na co dzień cytryna przyda się do wszystkiego – od zup, poprzez warzywne kotleciki, aż po serniki i keksy.

Czy wiesz, że?

Ciemniejące po obraniu warzywa i owoce to zmora wielu początkujących kucharzy. Kilka kropel soku z cytryny rozwiąże ten problem, nie dominując smaku produktów takich, jak ziemniaki, jabłka, banany i awokado.

Dla urozmaicenia:

Wszyscy znają kiszone ogórki, a co powiecie na kiszone cytryny? Dodatek do dań bardzo popularny w kulinariach Tunezji, Algierii i Maroka – spotkacie go w słynnym tagine. Kiszone cytryny używane są także w Indiach i Kambodży.