Przepisy z cytryną

1000 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1000)

American cheesecake
ratingratingratingratingrating

590

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależn...
Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

360

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Przekładaniec
ratingratingratingratingrating

484

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
100 min.
Przekładaniec to popularne określenie ciast warstwowych. Jeśli lubisz wypieki, które łączą w sobi...
Ciasto z rabarbarem i budyniem
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jes...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

292

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Langosz ze śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

247

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie moż...
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

217

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżaj...
Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Omlety – puszyste jajeczne placki, są podawane zarówno na słono, jak i na słodko. W wytrawnej wer...
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
ratingratingratingratingrating

248

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiedni...
Ciasto cytrynowe
ratingratingratingratingrating

279

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkic...
Roladki z kurczaka z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

194

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, w...
Mazurek mega cytrynowy
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Mazurek jest ciastem, bez którego wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Na najbliższe upi...
Kruche ciasto z masą orzechową
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kruche ciasto jest świetną bazą do wielu wypieków. Tym razem przygotuj je według tego przepisu –...
Ciasto cytrynowe
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz sposobu na prosty, smaczny i uniwersalny wypiek? Zainspiruj się i upiecz ciasto cytrynowe...
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
ratingratingratingratingrating

192

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego prz...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

113

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Śledź z cebulką w oleju
ratingratingratingratingrating

274

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może za...
Sałatka w słoiku do pracy
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na  podanie g...
Strudel jabłkowy
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Strudel jabłkowy, czyli rodzaj jabłkowej rolady z ciasta philo, to pyszny wypiek, szczególnie pop...
Ananasowiec
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na...
Zupa z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Można przygotować ją na wiele sp...
Sernik z gruszką
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Delikatny serowy wypiek z dodatkiem owoców przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mniej...
Torcik mascarpone
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Karp smażony w panierce
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej...
Sałatka śledziowa
ratingratingratingratingrating

129

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka śledziowa to danie obowiązkowe na nie tylko świątecznym stole, ale na każdym przyjęciu. T...
Zupa krem z marchewki
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sernik nowojorski
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sernik New York to jedno z najsłynniejszych ciast świata. Powstało w jednej z nowojorskich restau...
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Falafel to jedna z najbardziej znanych w Europie potraw kuchni bliskowschodniej. Szczególnie ceni...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Szaszłyk z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szaszłyk z ziemniaków to ciekawa alternatywa dla popularnych mięsnych dań z grilla. Podawaj go ja...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CytrynaCytryna

Nie ma to jak gorąca herbata z cytryną z mroźny wieczór lub orzeźwiająca lemoniada cytrynowa w środku lata. Cytrynę śmiało można zaliczyć do produktów, które w domowych zapasach po prostu wypada mieć zawsze – niezależnie od okoliczności i pory roku. Cytrus jest niesamowicie uniwersalny, ponieważ w kuchni wykorzystacie zarówno sok, miąższ, jak i skórkę z cytryny. Kwaśny smak zapewnia odświeżającą nutę w potrawach, lecz owoc ma wiele innych praktycznych zastosowań.

Dla kogo?

Trudno jest nie docenić roli cytryny w kulinariach. Sprawdza się jako dodatek do napojów, lecz to dopiero wierzchołek jej możliwości. Idealnie równoważy słodkie smaki, więc cytryna trafia w gusta osób, które nie przepadają za nadmiernie słodkimi, mdłymi masami do ciast, tortów i babeczek. Czy są tu obecni miłośnicy dań rybnych? Cytryna jak żaden inny składnik eksponuje ich najcenniejsze atuty. Dodawajcie ją do surówek, sałatek, a nawet do śledzi. Niezależnie od upodobań kulinarnych cytryna to nieodzowne uzupełnienie większości dań.

Na jaką okazję?

Plasterki cytryny w słonecznym kolorze wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Pewnie dlatego kurczak lub indyk pieczony w całości, obłożony cytryną, wygląda jak potrawa, która mogłaby być reklamą renomowanej restauracji. Tego typu frykasy są niezbędne, gdy zbliża się ważna uroczystość. Planujecie romantyczną kolację we dwoje? Owoce morza, zwłaszcza ostrygi, z cytryną smakują i wyglądają jak milion dolarów. Na co dzień cytryna przyda się do wszystkiego – od zup, poprzez warzywne kotleciki, aż po serniki i keksy.

Czy wiesz, że?

Ciemniejące po obraniu warzywa i owoce to zmora wielu początkujących kucharzy. Kilka kropel soku z cytryny rozwiąże ten problem, nie dominując smaku produktów takich, jak ziemniaki, jabłka, banany i awokado.

Dla urozmaicenia:

Wszyscy znają kiszone ogórki, a co powiecie na kiszone cytryny? Dodatek do dań bardzo popularny w kulinariach Tunezji, Algierii i Maroka – spotkacie go w słynnym tagine. Kiszone cytryny używane są także w Indiach i Kambodży.