Dania i potrawy z cytryny | Przepisy.pl pixel

Przepisy z cytryną

827 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (827)

American cheesecake
ratingratingratingratingrating

601

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależn...
Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

369

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Ciasto z rabarbarem i budyniem
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jes...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

329

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Langosz ze śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie moż...
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

256

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżaj...
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami
ratingratingratingratingrating

252

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to szybka i smaczna przekąska, odpowiedni...
Ciasto cytrynowe
ratingratingratingratingrating

300

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkic...
Roladki z kurczaka z szynką i serem
ratingratingratingratingrating

212

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Znudziły ci się tradycyjne kotlety w panierce? Przetestuj przepis na pyszne roladki z kurczaka, w...
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
ratingratingratingratingrating

203

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego prz...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

147

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Śledź z cebulką w oleju
ratingratingratingratingrating

289

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może za...
Sałatka w słoiku do pracy
ratingratingratingratingrating

109

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na  podanie g...
Ananasowiec
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na...
Zupa z ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Można przygotować ją na wiele sp...
Karp smażony w panierce
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej...
Sałatka śledziowa
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka śledziowa to danie obowiązkowe na nie tylko świątecznym stole, ale na każdym przyjęciu. T...
Zupa krem z marchewki
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Marchew zwykle pojawia się na stołach pod postacią surówki. Jest ważnym elementem włoszczyzny, dz...
Sernik nowojorski
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Z czym najbardziej kojarzy się Nowy Jork? Statua Wolności, Central Park czy Times Square zapewne...
Chrupiący falafel z dipem ziołowo-jogurtowym
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Falafel to jedna z najbardziej znanych w Europie potraw kuchni bliskowschodniej. Szczególnie ceni...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Łosoś w sosie koperkowym
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np. makaronów i sałatek. Skąd bi...
Sałatka z tuńczykiem w awokado
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Awokado jest nie tylko smacznym składnikiem sałatek, ale daje też możliwość ich atrakcyjnego poda...
Pasztet z cukinii
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych...
Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna...
Ryba po podhalańsku
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz w...
Pierś z kurczaka pieczona
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo fi...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CytrynaCytryna

Nie ma to jak gorąca herbata z cytryną z mroźny wieczór lub orzeźwiająca lemoniada cytrynowa w środku lata. Cytrynę śmiało można zaliczyć do produktów, które w domowych zapasach po prostu wypada mieć zawsze – niezależnie od okoliczności i pory roku. Cytrus jest niesamowicie uniwersalny, ponieważ w kuchni wykorzystacie zarówno sok, miąższ, jak i skórkę z cytryny. Kwaśny smak zapewnia odświeżającą nutę w potrawach, lecz owoc ma wiele innych praktycznych zastosowań.

Dla kogo?

Trudno jest nie docenić roli cytryny w kulinariach. Sprawdza się jako dodatek do napojów, lecz to dopiero wierzchołek jej możliwości. Idealnie równoważy słodkie smaki, więc cytryna trafia w gusta osób, które nie przepadają za nadmiernie słodkimi, mdłymi masami do ciast, tortów i babeczek. Czy są tu obecni miłośnicy dań rybnych? Cytryna jak żaden inny składnik eksponuje ich najcenniejsze atuty. Dodawajcie ją do surówek, sałatek, a nawet do śledzi. Niezależnie od upodobań kulinarnych cytryna to nieodzowne uzupełnienie większości dań.

Na jaką okazję?

Plasterki cytryny w słonecznym kolorze wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Pewnie dlatego kurczak lub indyk pieczony w całości, obłożony cytryną, wygląda jak potrawa, która mogłaby być reklamą renomowanej restauracji. Tego typu frykasy są niezbędne, gdy zbliża się ważna uroczystość. Planujecie romantyczną kolację we dwoje? Owoce morza, zwłaszcza ostrygi, z cytryną smakują i wyglądają jak milion dolarów. Na co dzień cytryna przyda się do wszystkiego – od zup, poprzez warzywne kotleciki, aż po serniki i keksy.

Czy wiesz, że?

Ciemniejące po obraniu warzywa i owoce to zmora wielu początkujących kucharzy. Kilka kropel soku z cytryny rozwiąże ten problem, nie dominując smaku produktów takich, jak ziemniaki, jabłka, banany i awokado.

Dla urozmaicenia:

Wszyscy znają kiszone ogórki, a co powiecie na kiszone cytryny? Dodatek do dań bardzo popularny w kulinariach Tunezji, Algierii i Maroka – spotkacie go w słynnym tagine. Kiszone cytryny używane są także w Indiach i Kambodży.