Przepisy z cytryną
824 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Cytryna
Nie ma to jak gorąca herbata z cytryną z mroźny wieczór lub orzeźwiająca lemoniada cytrynowa w środku lata. Cytrynę śmiało można zaliczyć do produktów, które w domowych zapasach po prostu wypada mieć zawsze – niezależnie od okoliczności i pory roku. Cytrus jest niesamowicie uniwersalny, ponieważ w kuchni wykorzystacie zarówno sok, miąższ, jak i skórkę z cytryny. Kwaśny smak zapewnia odświeżającą nutę w potrawach, lecz owoc ma wiele innych praktycznych zastosowań.
Dla kogo?
Trudno jest nie docenić roli cytryny w kulinariach. Sprawdza się jako dodatek do napojów, lecz to dopiero wierzchołek jej możliwości. Idealnie równoważy słodkie smaki, więc cytryna trafia w gusta osób, które nie przepadają za nadmiernie słodkimi, mdłymi masami do ciast, tortów i babeczek. Czy są tu obecni miłośnicy dań rybnych? Cytryna jak żaden inny składnik eksponuje ich najcenniejsze atuty. Dodawajcie ją do surówek, sałatek, a nawet do śledzi. Niezależnie od upodobań kulinarnych cytryna to nieodzowne uzupełnienie większości dań.
Na jaką okazję?
Plasterki cytryny w słonecznym kolorze wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Pewnie dlatego kurczak lub indyk pieczony w całości, obłożony cytryną, wygląda jak potrawa, która mogłaby być reklamą renomowanej restauracji. Tego typu frykasy są niezbędne, gdy zbliża się ważna uroczystość. Planujecie romantyczną kolację we dwoje? Owoce morza, zwłaszcza ostrygi, z cytryną smakują i wyglądają jak milion dolarów. Na co dzień cytryna przyda się do wszystkiego – od zup, poprzez warzywne kotleciki, aż po serniki i keksy.
Czy wiesz, że?
Ciemniejące po obraniu warzywa i owoce to zmora wielu początkujących kucharzy. Kilka kropel soku z cytryny rozwiąże ten problem, nie dominując smaku produktów takich, jak ziemniaki, jabłka, banany i awokado.
Dla urozmaicenia:
Wszyscy znają kiszone ogórki, a co powiecie na kiszone cytryny? Dodatek do dań bardzo popularny w kulinariach Tunezji, Algierii i Maroka – spotkacie go w słynnym tagine. Kiszone cytryny używane są także w Indiach i Kambodży.